Ειδήσεις | Ελλάδα
10-08-2019 | 09:08

Πέντε ενδοοικογενειακές διαμάχες σε ελληνικές επιχειρήσεις

Μοιράσου το
Πέντε ενδοοικογενειακές διαμάχες σε ελληνικές επιχειρήσεις

Το Insider.gr παρουσιάζει πέντε χαρακτηριστικές περιπτώσεις ενδοοικογενειακών διενέξεων σε ελληνικές επιχειρήσεις.

Ενδοοικογενειακές έριδες, εμφύλιοι μεταξύ αδελφιών και κόντρες ανάμεσα σε συγγενείς, έχουν «σημαδέψει» τα τελευταία χρόνια αρκετές μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ των μελών της ίδιας οικογένειας που βρίσκονται στο τιμόνι γνωστών εταιρειών, συνεχίζονται για πολλά χρόνια ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που φτάνουν τελικά μέχρι και τις αίθουσες των δικαστηρίων, προκειμένου να λύσουν τις διαφορές τους.

Το Insider.gr παρουσιάζει πέντε χαρακτηριστικές περιπτώσεις ενδοοικογενειακών διενέξεων σε ελληνικές επιχειρήσεις.

Οι πρώτες πληροφορίες για τεταμένες σχέσεις ανάμεσά στους αδελφούς Δομαζάκη, Μάνο και Κωνσταντίνο, οι οποίοι βρίσκονταν μαζί στο τιμόνι της εταιρείας από το 1990, κυκλοφόρησαν πριν από περίπου ένα χρόνο.

Οι ίδιοι ωστόσο το διέψευδαν μέχρι που τον Απρίλιο του 2019 ήρθε το σοβαρότερο, μέχρι τότε επεισόδιο της κόντρας τους.

Κατά τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων της αλλαντοβιομηχανίας για τη χρήση του 2018 αποκαλύπτεται πως ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης, αντιπρόεδρος τότε του διοικητικού συμβουλίου και ένας εκ των δύο διευθυνόντων συμβούλων απέστειλε επιστολή προς τον ορκωτό ελεγκτή της εταιρείας με την οποία ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος είχε χρηματοδοτήσει την εταιρεία με κεφάλαια ύψους 11,6 εκατ. ευρώ κατά τα έτη 2005-2006.

Το Μάιο, το διοικητικό συμβούλιο της Creta Farms, με πέντε ψήφους υπέρ, μία κατά και μία αποχή, αποφασίζει να καθαιρέσει τον Κωνσταντίνο Δομαζάκη από τη θέση του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας. Στη συνέχεια η κόντρα των δύο αδελφών μεταφέρθηκε και στις δικαστικές αίθουσες την ίδια ώρα που εταιρεία κλυδωνιζόταν από σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Πριν από μερικές μέρες πάντως τα δύο αδέλφια και βασικοί μέτοχοι της εταιρείας προχώρησαν διαδοχικά, στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τις τράπεζες για τη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή που θα εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της Creta Farms.

Μετά την πολυετή διαμάχη μεταξύ των δύο αδελφών, του Θεόδωρου και του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μια ακόμη ενδοοικογενειακή κόντρα στους κόλπους της οικογένειας.

Υπενθυμίζεται πως η περιουσία της οικογένειας Αγγελόπουλου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη Χαλυβουργική και τη ναυτιλιακή Arcadia.

Στην νέα αντιπαράθεση που μαίνεται, από τη μία πλευρά βρίσκονται τα δύο αδέλφια, Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος και από την άλλη ο πατέρας τους Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος. Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο μάλιστα, οι γιοι του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου είχαν καταθέσει αίτημα δικαστικής συμπαράστασης επικαλούμενοι σοβαρά προβλήματα υγείας του πατέρα τους.

Ο «πόλεμος» ανάμεσα στις δύο πλευρές εξελίσσεται πλέον στις δικαστικές αίθουσες, με νέα επεισόδια να προστίθενται συνεχώς.

Αφορμή για τον εμφύλιο μεταξύ των δύο αδελφών, του Γρηγόρη και του μικρότερου αδελφού του, Θεόδωρου, στάθηκε η δημιουργία πριν από περίπου ένα χρόνο, ενός ζαχαροπλαστείου στην Νέα Ιωνία Αττικής με την επωνυμία «Ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδη».

Μέχρι τότε ο Θεόδωρος Κωνσταντινίδης διατηρούσε ζαχαροπλαστεία στον Βόλο και η επιχειρηματική «κάθοδός» του στην Αθήνα, με τη δημιουργία του συγκεκριμένου ζαχαροπλαστείου προκάλεσε την αντίδραση του Γρηγόρη Κωνσταντινίδη, ο οποίος δραστηριοποιείται αποκλειστικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αλυσίδα που διαχειρίζεται τα καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ανέφερε ότι το συγκεκριμένο κατάστημα στη Νέα Ιωνία «δεν έχει καμία σχέση με την αλυσίδα καταστημάτων της εταιρείας». Ο Θεόδωρος Κωνσταντινίδης από την πλευρά του απάντησε ότι λυπάται για όσα του καταλογίζει ο αδερφός του τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να του αφαιρέσει ούτε το επίθετο Kωνσταντινίδης ούτε και την προσωπική του ιστορία και διαδρομή στη ζαχαροπλαστική».

Μεγάλες διαστάσεις πήρε και η ενδοοικογενειακή κόντρα στην καπνοβιομηχανία Καρέλιας.

Στο ένα «στρατόπεδο» βρίσκεται η οικογένεια του Κωνσταντίνου Καρέλια, (μεγαλομετόχου της εταιρείας ο οποίος έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή το 2009), δηλαδή η σύζυγός του, Μίνα και η κόρη του Ιωάννα. Στην άλλη πλευρά βρίσκονται ο Ανδρέας και ο Στάθης Καρέλιας, παιδιά του αποβιώσαντος Γιώργου Καρέλια (πρώην προέδρου της εταιρείας και ξαδέλφου του Κωνσταντίνου Καρέλια) καθώς και η σύζυγός του, Βικτώρια Καρέλια, οι οποίοι είναι και στη διοίκηση της εταιρείας.

Η κόντρα ήρθε στο φως, πριν από περίπου δύο χρόνια όταν η σύζυγος και η κόρη του Κωνσταντίνου Καρέλια, μέτοχοι και οι δύο της εταιρείας απείχαν από την ψηφοφορία της ετήσιας γενική συνέλευση των μετόχων, αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο να ασκήσουν τα δικαιώματα πληροφόρησης, ελέγχου και σύγκλησης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης.

Νέα διάσταση στον εμφύλιο στο εσωτερικό της οικογένειας έδωσε πρόσφατα η έντονη αντίδραση από την Ινώ Καρέλια, κόρη του συνιδρυτή της καπνοβιομηχανίας, Ιωάννη Καρέλια, η οποία με σειρά της εξαπέλυσε μέσω ανακοίνωσης, επίθεση κατά της κόρης και της συζύγου του Κωνσταντίνου Καρέλια.

Πολύχρονη ήταν η ενδοοικογενειακή διαμάχη των μελών της οικογένεια Χόντου, ιδιοκτητών της γνωστής αλυσίδας Hondos.

Τα πέντε αδέρφια της οικογένειας Χόντου (Νίκος, Γιώργος, Κώστας, Γιάννης, Αργύρης) δημιούργησαν αρχικά έναν ιδιαίτερα επιτυχημένο όμιλο το 1967 με το πρώτο κατάστημα να ανοίγει στην οδό Ομήρου.

Η εταιρεία στη συνέχεια επεκτάθηκε μέσω franchise, με τα αδέλφια να χωρίζουν τη δραστηριότητά τους σε ξεχωριστές εταιρείες.

Το 2004,  ο Γιώργος Χόντος αποχωρεί τον Όμιλο Hondοs Center και δημιουργεί τη δική του αλυσίδα με την επωνυμία Hondos Παλλάς Πολυκαταστήματα. Τα υπόλοιπα αδέρφια με ανακοίνωσή τους αποκηρύσσουν επαγγελματικά τον Γιώργο Χόντο. 

«Τα Hondos Center δεν έχουν την παραμικρή επιχειρηματική ή άλλη σχέση με την εταιρεία Hondos Παλλάς Πολυκαταστήματα Α.Ε, εκτός βέβαια από το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος οργανισμός έχει το δικαίωμα χρήσης του σήματος της αλυσίδας για τα τρία καταστήματα που ελέγχει» ανέφερε μεταξύ άλλων, η  σχετική ανακοίνωση.

Το 2017, η Hondos Παλλάς Πολυκαταστήματα τίθεται σε καθεστώς πτώχευσης με την απόφαση 520/2017 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ενώ αντίθετά τα καταστήματα του Ομίλου Hondos Center, τα οποία και διαχειρίζονται τα υπόλοιπα τέσσερα αδέρφια της οικογένειας, συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.