Αυτές οι 5 γυναίκες θα μπορούσαν να αναλάβουν τα ηνία της ΕΚΤ

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αυτές οι 5 γυναίκες θα μπορούσαν να αναλάβουν τα ηνία της ΕΚΤ
Τον τελευταίο χρόνο στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ διορίστηκαν 13 άνδρες και καμία γυναίκα.

Μπορεί σήμερα να μοιάζει ανέφικτο. Ωστόσο, σε μερικά χρόνια από τώρα, οι πιθανότητες μια γυναίκα να αναλάβει επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν αποκλείεται να αυξηθούν, εάν οι κυβερνήσεις αρχίσουν να αναζητούν στο γυναικείο φύλο τα αναγκαία προσόντα που απαιτούνται για την κορυφαία θέση της ΕΚΤ.

Να σημειωθεί εδώ ότι ποτέ μέχρι σήμερα στην ιστορία της ΕΚΤ δεν έχει αναλάβει τα ηνία της κεντρικής τράπεζας μια γυναίκα.

Τον τελευταίο χρόνο άλλωστε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ διορίστηκαν 13 άνδρες και καμία γυναίκα, ενώ στο 25μελές Γενικό Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας μετέχει μόλις μία γυναίκα.

Μπορεί όλοι οι υποψήφιοι για τη διαδοχή του Μάριο Ντράγκι στα ηνία της ΕΚΤ να είναι άνδρες, ωστόσο το Bloomberg παρουσιάζει έναν κατάλογο με αξιόλογους εκπροσώπους του γυναικείου φύλου που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν με αξιώσεις το «θρόνο» της Φρανκφούρτης.

Είναι αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ - EIB) εδώ και ένα χρόνο. Νωρίτερα, είχε διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ισπανικής πολιτικής, προσφέροντας τις υπηρεσίες της στο υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας. Κάποια στιγμή ανέλαβε καθήκοντα γενικής γραμματέως του ισπανικού υπουργείου Οικονομικών, ενώ στη συνέχεια «μεταπήδησε» στην Bank of Spain.

Είναι η αναπληρώτρια διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, ενώ έχει δύο φορές μέχρι στιγμής διεκδικήσει ακόμη πιο κορυφαίες θέσεις. Η μία αφορά στη θέση της διοίκησης της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας – στην οποία εργάζεται για περισσότερο από 20 χρόνια – ενώ η δεύτερη αφορά το τιμόνι του SSM.

Είναι η αναπληρώτρια διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας. Είναι οικονομολόγος, με σπουδές στη Βρετανία, ενώ έχει θητεύσει πάνω από μια δεκαετία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η 53χρονη οικονομολόγος είναι αναπληρώτρια πρόεδρος της Bundesbank. Βρίσκεται στην κεντρική γερμανική τράπεζα από το 2014, ενώ έχει ήδη θέση στο Διοικητικό της Συμβούλιο.

Πριν περάσει το κατώφλι της Bundesbank ήταν μια από τους οικονομικούς συμβούλους της γερμανικής κυβέρνησης. Να σημειωθεί πως μόνο δύο γυναίκες έχουν αναλάβει καθήκοντα συμβούλου της γερμανικής κυβέρνησης.

Σήμερα είναι η αναπληρώτρια διοικήτρια της Bank of France, ωστόσο δηλώνει πολιτική αναλύτρια. Η 54χρονη Συλβί Γκουλάρντ έχει θητεύσει οκτώ χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τον Ιούνιο του 2017 υπέβαλε την παραίτησή της από τη θέση της υπουργού Άμυνας, καθώς ξεκίνησαν έρευνες σε βάρος της για κατάχρηση κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τελικά πέρυσι πέρασε το κατώφλι της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:42

Πτώση 12% για το πετρέλαιο - Στα 90 δολάρια «προσγειώθηκε» το brent

22:24

ΕΕ: Κατά 26% μειώθηκαν οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο - Ο ρόλος των δασμών

22:13

Κομβόι εκτοπισμένων επιστρέφουν στον νότιο Λίβανο - Συντρίμμια χιλιάδες σπίτια

21:58

Θεμιστοκλέους: Το ΕΣΥ σήμερα έχει το περισσότερο προσωπικό που είχε ποτέ

21:49

Τάνκερ και φορτηγά πλοία κατευθύνονται προς το Ορμούζ μετά την άρση της απαγόρευσης

21:33

Bloomberg: Ελλάδα και Γαλλία ανανεώνουν για 5 χρόνια και διευρύνουν τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας

21:22

Ιράν: «Υπάρχουν ακόμη σημαντικές διαφορές με τις ΗΠΑ - Απαιτούνται σοβαρές διαπραγματεύσεις»

21:15

Κοινοπραξία τηλεπικοινωνιακών κολοσσών κινείται για την εξαγορά της γαλλικής SFR έναντι 20 δισ.

20:54

Λίβανος: Ο πρόεδρος Αούν λέει ότι δεν θα γίνουν εδαφικές παραχωρήσεις στο Ισραήλ

20:41

Υπουργός Οικονομικών Σ. Αραβίας: «Πολύ εύθραυστη» παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή

20:25

ΕΟΔΥ: «Για κάθε γενιά, τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή»

20:00

Οι προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία Α

20:00

Μητσοτάκης: Πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί ότι τα Στενά θα παραμείνουν ανοιχτά, χωρίς τέλη διέλευσης

19:54

Μακρόν: Ζητάμε να ανοίξουν εκ νέου, άμεσα και άνευ όρων τα Στενά του Ορμούζ

19:53

Reuters: Οι ΗΠΑ θα καθυστερήσουν τις αποστολές όπλων σε ευρωπαϊκές χώρες λόγω πολέμου

19:42

Επιφυλακτικές οι ναυτιλιακές εταιρείες για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

19:33

Γκουτέρες: «Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου έχει μεγαλύτερη σημασία από ποτέ»

19:28

«Άλμα» ελέω... Ορμούζ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

19:10

Προβληματίζουν τον ΠΟΥ οι ιοί της γρίπης των πτηνών

19:00

Το Rebrain Greece φέρνει κορυφαίες ελληνικές εταιρείες στο Λονδίνο στις 9 Μαΐου

18:58

Η πρώτη γυναίκα με πάνω από 200 εκατομμύρια πωλήσεις singles

18:52

Τζιτζικώστας: Η ΕΕ διαθέτει επαρκή καύσιμα για αεροσκάφη για το επόμενο διάστημα

18:38

Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Εσθονίας στην Ελλάδα, από 19 έως 22 Απριλίου

18:38

Παπουτσάνης: Στα 0,047 ευρώ/μετοχή το μέρισμα του 2025, από 27/4 οι πληρωμές

18:30

Οι πιλότοι της Lufthansa θα απέχουν βραχυπρόθεσμα από απεργιακές κινητοποιήσεις

18:29

Λάιεν: Επείγουσα προτεραιότητα η πλήρης και μόνιμη ελευθερία της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ

18:22

Συνέδριο ΓΣΕΕ: Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση από τον Γ. Παναγόπουλο - «Δεν θα μεταπηδήσω στην πολιτική σκηνή»

18:21

Νετανιάχου: Το Ισραήλ «δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τη δουλειά» εναντίον της Χεζμπολάχ

18:16

Frontex: Μείωση 40% στις παράτυπες διελεύσεις στα σύνορα της ΕΕ από τις αρχές του 2026

18:11

Λίβανος: Τουλάχιστον 2.294 νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις - Πάνω από 7.500 τραυματίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider