Αυτές οι 5 γυναίκες θα μπορούσαν να αναλάβουν τα ηνία της ΕΚΤ

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αυτές οι 5 γυναίκες θα μπορούσαν να αναλάβουν τα ηνία της ΕΚΤ
Τον τελευταίο χρόνο στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ διορίστηκαν 13 άνδρες και καμία γυναίκα.

Μπορεί σήμερα να μοιάζει ανέφικτο. Ωστόσο, σε μερικά χρόνια από τώρα, οι πιθανότητες μια γυναίκα να αναλάβει επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν αποκλείεται να αυξηθούν, εάν οι κυβερνήσεις αρχίσουν να αναζητούν στο γυναικείο φύλο τα αναγκαία προσόντα που απαιτούνται για την κορυφαία θέση της ΕΚΤ.

Να σημειωθεί εδώ ότι ποτέ μέχρι σήμερα στην ιστορία της ΕΚΤ δεν έχει αναλάβει τα ηνία της κεντρικής τράπεζας μια γυναίκα.

Τον τελευταίο χρόνο άλλωστε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ διορίστηκαν 13 άνδρες και καμία γυναίκα, ενώ στο 25μελές Γενικό Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας μετέχει μόλις μία γυναίκα.

Μπορεί όλοι οι υποψήφιοι για τη διαδοχή του Μάριο Ντράγκι στα ηνία της ΕΚΤ να είναι άνδρες, ωστόσο το Bloomberg παρουσιάζει έναν κατάλογο με αξιόλογους εκπροσώπους του γυναικείου φύλου που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν με αξιώσεις το «θρόνο» της Φρανκφούρτης.

Είναι αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ - EIB) εδώ και ένα χρόνο. Νωρίτερα, είχε διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ισπανικής πολιτικής, προσφέροντας τις υπηρεσίες της στο υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας. Κάποια στιγμή ανέλαβε καθήκοντα γενικής γραμματέως του ισπανικού υπουργείου Οικονομικών, ενώ στη συνέχεια «μεταπήδησε» στην Bank of Spain.

Είναι η αναπληρώτρια διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, ενώ έχει δύο φορές μέχρι στιγμής διεκδικήσει ακόμη πιο κορυφαίες θέσεις. Η μία αφορά στη θέση της διοίκησης της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας – στην οποία εργάζεται για περισσότερο από 20 χρόνια – ενώ η δεύτερη αφορά το τιμόνι του SSM.

Είναι η αναπληρώτρια διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας. Είναι οικονομολόγος, με σπουδές στη Βρετανία, ενώ έχει θητεύσει πάνω από μια δεκαετία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η 53χρονη οικονομολόγος είναι αναπληρώτρια πρόεδρος της Bundesbank. Βρίσκεται στην κεντρική γερμανική τράπεζα από το 2014, ενώ έχει ήδη θέση στο Διοικητικό της Συμβούλιο.

Πριν περάσει το κατώφλι της Bundesbank ήταν μια από τους οικονομικούς συμβούλους της γερμανικής κυβέρνησης. Να σημειωθεί πως μόνο δύο γυναίκες έχουν αναλάβει καθήκοντα συμβούλου της γερμανικής κυβέρνησης.

Σήμερα είναι η αναπληρώτρια διοικήτρια της Bank of France, ωστόσο δηλώνει πολιτική αναλύτρια. Η 54χρονη Συλβί Γκουλάρντ έχει θητεύσει οκτώ χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τον Ιούνιο του 2017 υπέβαλε την παραίτησή της από τη θέση της υπουργού Άμυνας, καθώς ξεκίνησαν έρευνες σε βάρος της για κατάχρηση κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τελικά πέρυσι πέρασε το κατώφλι της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:08

Μείωση 5,3% για τον γενικό δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Ιανουάριο

13:04

Το «ασαφές» τοπίο της ΕΕ και τα μέτρα στήριξης που έρχονται - Τι είναι στο τραπέζι

13:04

Η Εθνική Τράπεζα επιταχύνει για το Ταμείο Ανάκαμψης - Συγκροτήθηκε Task Force

12:57

Τα 10 μέτρα του ΔΟΕ για εξοικονόμηση ενέργειας - Από τηλεργασία μέχρι μαγειρική

12:53

Γαλλία: Αθλητική εφαρμογή «μαρτύρησε» το στίγμα του αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκωλ

12:42

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εξάμηνων εντόκων ύψους 400 εκατ. ευρώ την Τρίτη 24/3

12:30

Μπαράζ σεισμών στην Αγία Κυριακή Ιωαννίνων - 4,6 Ρίχτερ ο ισχυρότερος

12:26

Πρωτοβουλίες του ΤΕΕ για ολοκληρωμένο σχεδιασμό στη διαχείριση του νερού

12:21

Aύξηση 1,3% στον Εμπορικό Στόλο τον Ιανουάριο

12:21

Μειώθηκε τον Φεβρουάριο ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων

12:18

Τι χρήματα διεκδικεί η ΑΕΚ από το Conference League

12:17

ΥΠΕΞ Ιράν: «Η Βρετανία είναι το συνενοχή στην αμερικανοϊσραηλινή «επιθετικότητα»

12:08

H KPMG International ανακοινώνει την εκλογή του Gary Wingrove ως νέου CEO

12:05

ΣτΕ: Τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να υιοθετούν παιδιά - Συνταγματικός ο γάμος

12:03

Ferrari και Maserati σταματούν τις παραδόσεις στη Μέση Ανατολή λόγω του πολέμου

11:53

Η Principia στις FT1000: Europe’s Fastest-Growing Companies 2026

11:48

Πετρέλαιο: Οι ΗΠΑ αίρουν κυρώσεις για να μειωθούν οι τιμές, οι αναλυτές αμφιβάλλουν

11:31

Ολοταχώς για τρίτη εβδομάδα απωλειών ο χρυσός με πτώση 6%

11:30

Σύνοδος Κορυφής: Άνοιγμα για εθνικά μέτρα και ευελιξία, σύγκρουση για το ETS και το κόστος ενέργειας

11:20

39.969 επαγγελματίες του F&B έγραψαν ιστορία στη μεγαλύτερη FOOD EXPO

11:15

Rebound στο Χρηματιστήριο της Αθήνας - «Μάχη» για τις 2.100 μονάδες

11:15

Σε ρυθμούς ανάκαμψης οι ευρωαγορές μετά την ΕΚΤ και όσο το πετρέλαιο υποχωρεί

11:10

Κρατά τα 70.000 δολάρια το Bitcoin - Κέρδη 7,7% τον Μάρτιο

11:05

Η Ισπανία θα μειώσει τον ΦΠΑ στα καύσιμα στο 10% λόγω του πολέμου

10:58

Παπασταύρου: Ελλάδα και Σερβία επιλέγουν ισχυρότερη διασυνδεσιμότητα

10:52

Βιλερουά ντε Γκαλό: «Κανένα σενάριο της ΕΚΤ δεν προβλέπει ύφεση στην Ευρωζώνη»

10:51

Austriacard: Επεκτείνει το αποτύπωμά της στις ΗΠΑ με νέο Κέντρο Προσωποποίησης Καρτών

10:48

ΔΙΑΣ: Ξανά «Technology Provider of the Year» στα Digital Finance Awards 2026

10:41

Σε τροχιά για άλμα 20% στην εβδομάδα το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο

10:40

Πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής: Όσο δεν μειώνεται ο ειδικός φόρος, οι τιμές θα τρέχουν

gazzetta
gazzetta reader insider insider