Διεθνή
16-05-2019 | 08:47

Αυτές οι 5 γυναίκες θα μπορούσαν να αναλάβουν τα ηνία της ΕΚΤ

Μοιράσου το
Αυτές οι 5 γυναίκες θα μπορούσαν να αναλάβουν τα ηνία της ΕΚΤ

Τον τελευταίο χρόνο στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ διορίστηκαν 13 άνδρες και καμία γυναίκα.

Μπορεί σήμερα να μοιάζει ανέφικτο. Ωστόσο, σε μερικά χρόνια από τώρα, οι πιθανότητες μια γυναίκα να αναλάβει επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν αποκλείεται να αυξηθούν, εάν οι κυβερνήσεις αρχίσουν να αναζητούν στο γυναικείο φύλο τα αναγκαία προσόντα που απαιτούνται για την κορυφαία θέση της ΕΚΤ.

Να σημειωθεί εδώ ότι ποτέ μέχρι σήμερα στην ιστορία της ΕΚΤ δεν έχει αναλάβει τα ηνία της κεντρικής τράπεζας μια γυναίκα.

Τον τελευταίο χρόνο άλλωστε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ διορίστηκαν 13 άνδρες και καμία γυναίκα, ενώ στο 25μελές Γενικό Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας μετέχει μόλις μία γυναίκα.

Μπορεί όλοι οι υποψήφιοι για τη διαδοχή του Μάριο Ντράγκι στα ηνία της ΕΚΤ να είναι άνδρες, ωστόσο το Bloomberg παρουσιάζει έναν κατάλογο με αξιόλογους εκπροσώπους του γυναικείου φύλου που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν με αξιώσεις το «θρόνο» της Φρανκφούρτης.

Είναι αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ - EIB) εδώ και ένα χρόνο. Νωρίτερα, είχε διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ισπανικής πολιτικής, προσφέροντας τις υπηρεσίες της στο υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας. Κάποια στιγμή ανέλαβε καθήκοντα γενικής γραμματέως του ισπανικού υπουργείου Οικονομικών, ενώ στη συνέχεια «μεταπήδησε» στην Bank of Spain.

Είναι η αναπληρώτρια διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, ενώ έχει δύο φορές μέχρι στιγμής διεκδικήσει ακόμη πιο κορυφαίες θέσεις. Η μία αφορά στη θέση της διοίκησης της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας – στην οποία εργάζεται για περισσότερο από 20 χρόνια – ενώ η δεύτερη αφορά το τιμόνι του SSM.

Είναι η αναπληρώτρια διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας. Είναι οικονομολόγος, με σπουδές στη Βρετανία, ενώ έχει θητεύσει πάνω από μια δεκαετία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η 53χρονη οικονομολόγος είναι αναπληρώτρια πρόεδρος της Bundesbank. Βρίσκεται στην κεντρική γερμανική τράπεζα από το 2014, ενώ έχει ήδη θέση στο Διοικητικό της Συμβούλιο.

Πριν περάσει το κατώφλι της Bundesbank ήταν μια από τους οικονομικούς συμβούλους της γερμανικής κυβέρνησης. Να σημειωθεί πως μόνο δύο γυναίκες έχουν αναλάβει καθήκοντα συμβούλου της γερμανικής κυβέρνησης.

Σήμερα είναι η αναπληρώτρια διοικήτρια της Bank of France, ωστόσο δηλώνει πολιτική αναλύτρια. Η 54χρονη Συλβί Γκουλάρντ έχει θητεύσει οκτώ χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τον Ιούνιο του 2017 υπέβαλε την παραίτησή της από τη θέση της υπουργού Άμυνας, καθώς ξεκίνησαν έρευνες σε βάρος της για κατάχρηση κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τελικά πέρυσι πέρασε το κατώφλι της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.