Κέρδη εκατομμυρίων από προϊόντα «μαϊμού» από την Τουρκία (pics)

Κώστας Παπαδόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κέρδη εκατομμυρίων από προϊόντα «μαϊμού» από την Τουρκία (pics)
Δύο εγκληματικές οργανώσεις που διακηνούσαν στην ελλαδική αγορά προϊόντα «μαϊμού» από την Τουρκία εξάρθρωσε η Οικονομική Αστυνομία.

Τα μέλη των δύο κυκλωμάτων εισήγαγαν συστηματικά στην ελληνική αγορά παραποιημένα - απομιμητικά προϊόντα γνωστών εμπορικών οίκων ως δήθεν γνήσια είδη.

Η οικονομική αστυνομία προχώρησε σε συντονισμένη επιχείρηση στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, σε περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Αλεξανδρούπολης και της Ξάνθης. Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν συνολικά 20 μέλη και από τις δύο εγκληματικές οργανώσεις (14 για την πρώτη και 6 από την δεύτερη), ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλα 66 άτομα. Τα περισσότερα μέλη του κυκλώματος είναι Έλληνες και ομογενείς από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. (Γεωργία). Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι και καταστηματάρχες, ενώ έχει συλληφθεί κι ένας κατώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που υπηρετούσε σε Τμήμα Ασφαλείας στη Βόρειο Ελλάδα και έδινε πληροφορίες στα κυκλώματα.

Το λεξιλόγιο των εγκληματικών οργανώσεων

  • «πάνω»: Τουρκία
  • «χωριό»: Αγία Βαρβάρα στο Αιγάλεω
  • «χαρτιά»: Παραστατικά, χρήματα
  • «κόκκινο», «χρώμα»: Απομιμητικά προϊόντα
  • «τριάρια», «εννιάρια»: Προϊόντα για συγκεκριμένους παραλήπτες

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για -κατά περίπτωση - εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, δωροδοκία υπαλλήλου, δωροληψία υπαλλήλου, κατάχρηση εξουσίας, απιστία σχετική με την υπηρεσία, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, τις νομοθεσίες περί Σημάτων, κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και άλλες διατάξεις, πρόληψη και καταστολή της νοµιµοποίησης εσόδων από εγκληµατικές δραστηριότητες και φοροδιαφυγή.

Δράση από το 2016 και κέρδη εκατομμυρίων ευρώ

Όσον αφορά την πρώτη εγκληματική οργάνωση, η δράση της ξεκίνησε τουλάχιστον από τα μέσα του 2016, και πρόκειται για δομημένη ομάδα, με ιεραρχική διάρθρωση και διακριτούς ρόλους, η οποία είχε διαρκή δράση. Καθοδηγητική και κατευθυντήρια συμβολή στη δημιουργία της οργάνωσης και στη σχεδίαση και εκδήλωση των επιμέρους εγκληματικών δραστηριοτήτων είχαν τέσσερα μέλη, με απώτερο σκοπό τη μεγιστοποίηση του παράνομου κέρδους της μέσω της τέλεσης περισσότερων αξιοποίνων πράξεων σχετικά με την κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση τέλεση πλαστογραφίας, από την οποία το οικονομικό όφελος υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ.

Ηγετικό μέλος της οργάνωσης «στρατολόγησε» τρεις τελωνειακούς υπάλληλους και εξασφάλισε τη συνδρομή τους, έτσι ώστε να παραλείπουν τη διενέργεια ελέγχου σε συγκεκριμένα εμπορεύματα που περιείχαν μεγάλες ποσότητες ειδών ένδυσης, υπόδησης κ.α., στα οποία είχαν τεθεί πλαστά σήματα επώνυμων εμπορικών οίκων και ήταν συσκευασμένα σε δέματα ή σάκους. Οι υπάλληλοι αυτοί ενημέρωναν επίσης το συγκεκριμένο αρχηγικό μέλος ως προς το χρόνο που εργάζονταν ώστε να προγραμματίζεται ο χρόνος διέλευσης από το Τελωνείο των φορτηγών που μετέφεραν τα παράνομα εμπορεύματα, με σκοπό την αποφυγή ελέγχων και την παρεπόμενη βεβαίωση σχετικών διοικητικών προστίμων, ενέργεια από την οποία προκαλείτο ζημία στα έσοδα του δημοσίου.

Στην ίδια οργάνωση συμμετείχαν και οι τελικοί αποδέκτες των εν λόγω εμπορευμάτων. Τα προαναφερόμενα μέλη της οργάνωσης, είτε διατηρούσαν επιχειρήσεις χονδρικού και λιανικού εμπορίου (καταστήματα ένδυσης, υπόδησης κ.α.) είτε δραστηριοποιούνταν στο υπαίθριο εμπόριο, σε διαφορές περιοχές της χώρας. Επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις διαχειρίζονταν παράνομα «ηλεκτρονικά καταστήματα», μέσω των οποίων διατίθονταν προς πώληση τα εμπορεύματα που διακινούσαν τα λοιπά μέλη της οργάνωσης, επιχειρώντας όσον αφορά τα προϊόντα απομίμησης να παραπλανήσουν το καταναλωτικό κοινό ως προς την αληθινή προέλευση και ποιότητα αυτών, ως δήθεν παραχθέντων και τεθέντων στην αγορά με την έγκριση των νόμιμων εταιριών.

Όπως επισημάνθηκε από την ΕΛ.ΑΣ., τα χρηματικά ποσά που αντιστοιχούσαν στην αξία των εμπορευμάτων από την Τουρκία, μεταφέρονταν παρακάμπτοντας τη μεσολάβηση τραπεζών ή ιδρυμάτων πληρωμών (προφανώς για να μην ανιχνεύονται οι συναλλαγές αυτές), για την εξόφληση των προμηθευτών, δίχως να δηλώνονται στο Τελωνείο. Επίσης, όπως προέκυψε κατά τη διάρκεια των ερευνών, τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης σε συνεννόηση με τα βασικά μέλη αυτής, κατόπιν συμφωνιών για κάθε μεταφορά των παράνομων εμπορευμάτων, εισέπρατταν τέσσερα έως έξι ευρώ περίπου ανά κιλό εμπορεύματος, ανάλογα με το είδος και την κατηγορία των προϊόντων απομίμησης.

Επίσης, τα μέλη της οργάνωσης με σκοπό τη νομιμοποίηση των εσόδων από την δραστηριότητά τους, επιδίωκαν μεταξύ άλλων:

  • επανεπένδυση - πραγματοποίηση αγορών (εισαγωγές εμπορευμάτων) από εταιρείες που διαχειρίζονταν αρχηγικό μέλος της οργάνωσης, οι οποίες δεν διέθεταν ρευστό σε καταθετικούς λογαριασμούς ή σημαντικό αρχικό κεφάλαιο,
  • πραγματοποίηση, πολλαπλών επικαλυπτόμενων συναλλαγών, με σκοπό την απόκρυψη της αρχικής πηγής προέλευσής των παράνομων εσόδων και
  • αγορά λεωφορείων.

Κάθε εβδομάδα ένα δρομολόγιο από Τουρκία

Όσον αφορά τη δεύτερη εγκληματική οργάνωση, όπως και η πρώτη, με συχνότητα μια φορά ανά εβδομάδα περίπου, τα μέλη της εισήγαγαν συστηματικά με τις προαναφερόμενες διαδικασίες, μεγάλες ποσότητες φορτίων, είτε αποκλειστικά με είδη απομίμησης ή παραποίησης, είτε παράλληλα με αυτά, μεταφέρονταν ποσότητες μη επώνυμων ειδών.

Συγκεκριμένα από την έρευνα προέκυψε ότι τα χρηματικά ποσά που μεταφέρθηκαν στην Τουρκία, χωρίς αυτό να δηλωθεί στο αρμόδιο Τελωνείο κατά την έξοδο από την Χώρα, έχουν ως ακολούθως: το 2016 χρηματικό ποσό 124.710 ευρώ, το 2017 χρηματικό ποσό 605.508 ευρώ και το 2018 χρηματικό ποσό 821.008 ευρώ, δηλαδή συνολικό χρηματικό ποσό 1.551.226 ευρώ.

Επίσης, προέκυψε ότι το ποσό που εισπράχθηκε από τα μέλη της οργάνωσης, στο χρονικό διάστημα από 13/03/2018 έως 02/12/2018 ως αντίτιμο για τις μεταφορές στη χώρα μας προϊόντων απομίμησης και μη επωνύμων ειδών, παραχθέντων στην Τουρκία, ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των (1.340.901) ευρώ ενώ η ποσότητα των εμπορευμάτων που διακινήθηκαν κατά το ανωτέρω διάστημα διαπιστώθηκε ότι υπερβαίνει τα 8.374 δέματα, μη συνυπολογιζόμενων των χρηματικών ποσών και ποσοτήτων που διακινήθηκαν στην Θεσσαλονίκη.

Στην υπόθεση εμπλέκονται και δυο αστυνομικοί, ο ένας από τους οποίους έχει συλληφθεί διότι υποβοηθούσε το έργο της εγκληματικής οργάνωσης με παροχή πληροφοριών, ενώ ο μη συλληφθείς, λόγω παρέλευσης αυτοφώρου, κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος.

Από τις σωματικές έρευνες καθώς και τις έρευνες σε οικίες, αποθηκευτικούς χώρους, εταιρείες, οχήματα κ.λπ. βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 6.051 τεμάχια διαφόρων απομιμητικών προϊόντων (ρούχα, εσώρουχα, τσάντες, πορτοφόλια, αξεσουάρ, παπούτσια κ.α.),
  • 96 χρυσές λίρες,
  • 35 λογότυπα οίκου μόδας,
  • 2 φορητοί υπολογιστές (laptop) και Tablet ,
  • 5 συσκευές αποθήκευσης δεδομένων USB,
  • καταγραφικό με 2 κασέτες,
  • 3 όπλα και 40 φυσίγγια,
  • 34 κινητά τηλέφωνα, 6 κάρτες SIM και πακέτο σύνδεσης,
  • 696.015 ευρώ, 3.740 δολάρια, 1.095 τούρκικες λίρες και 1.380 λέβα Βουλγαρίας,
  • ρολόι, αναπτήρας και φύλλο χρυσού με σχετικό πιστοποιητικό προέλευσης και αυθεντικότητας στην αγγλική γλώσσα,
  • παραστατικά, έγγραφα, χειρόγραφες σημειώσεις, ατζέντες, βιβλιάρια τραπέζης και 14 τυχερά δελτία και
  • 1 φορτηγό αυτοκίνητο

Οι συλληφθέντες με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία θα οδηγηθούν σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Κέρδη εκατομμυρίων από προϊόντα «μαϊμού» από την Τουρκία (pics)
Κέρδη εκατομμυρίων από προϊόντα «μαϊμού» από την Τουρκία (pics)
Κέρδη εκατομμυρίων από προϊόντα «μαϊμού» από την Τουρκία (pics)
Κέρδη εκατομμυρίων από προϊόντα «μαϊμού» από την Τουρκία (pics)
Κέρδη εκατομμυρίων από προϊόντα «μαϊμού» από την Τουρκία (pics)
Κέρδη εκατομμυρίων από προϊόντα «μαϊμού» από την Τουρκία (pics)
Κέρδη εκατομμυρίων από προϊόντα «μαϊμού» από την Τουρκία (pics)
Κέρδη εκατομμυρίων από προϊόντα «μαϊμού» από την Τουρκία (pics)
Κέρδη εκατομμυρίων από προϊόντα «μαϊμού» από την Τουρκία (pics)
Κέρδη εκατομμυρίων από προϊόντα «μαϊμού» από την Τουρκία (pics)
Κέρδη εκατομμυρίων από προϊόντα «μαϊμού» από την Τουρκία (pics)
Κέρδη εκατομμυρίων από προϊόντα «μαϊμού» από την Τουρκία (pics)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider