Αυτόν τον γόρδιο δεσμό πρέπει να τον αποφύγουμε

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Οι ειδικοί τις τελευταίες μέρες προσπαθούν να ερμηνεύσουν γιατί το ΑΕΠ του 2023 ήταν τελικά χαμηλότερο από ό,τι περίμενε και η κυβέρνηση αλλά και οι θεσμοί της ΕΕ (ήταν βεβαίως πολύ υψηλότερο των μέσων ευρωπαϊκών επιδόσεων. Η αιτία ήταν άραγε οι καταστροφές στον θεσσαλικό κάμπο; Επρόκειτο απλά ένα στατιστικό «αποτύπωμα» που μπορεί να αναθεωρηθεί στη συνέχεια (όπως έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν); ‘Η πράγματι υπάρχει μια περιστασιακή ή δομική καθίζηση στις εξαγωγές ή στις επενδύσεις; Ό,τι και να συμβαίνει η επίδοση αυτή έχει καταγραφεί και θα «ακολουθεί» την Ελλάδα έστω και για κάποιους μήνες.

Υπάρχουν δηλαδή επιπτώσεις. Οδήγησε ήδη σε αλλαγή (επί τα χείρω) στις αναπτυξιακές προβλέψεις για το 2024. Επιπλέον οι πιέσεις στο ΑΕΠ που υπολογίζει η ΕΛΣΤΑΤ συνοδεύονται/επιβεβαιώνονται και από άλλα στοιχεία που δείχνουν ότι ναι μεν η ελληνική οικονομία έχει αναπτυξιακή δυναμική, αλλά με βραδύτερο ρυθμό  από ό,τι πιστεύαμε και με πιέσεις από διάφορα πεδία. Ένα στοιχείο είναι τα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού που είναι και πάλι υψηλότερα των στόχων, αλλά όχι με την ορμή που παρατηρούσαμε έναν χρόνο πριν. Γι αυτό άλλωστε και ο Πρωθυπουργός έσπευσε νωρίς-νωρίς να παγώσει κάθε σενάριο για την καταβολή έκτακτου επιδόματος Πάσχα και φέτος. Αλλά και ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ δείχνει πως υπάρχουν πιέσεις, το ίδιο και ο τζίρος λιανικής.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διανύει φέτος μια ιδιάζουσα περίοδο. Περιμένει να επικυρωθούν πολιτικά στην ΕΕ που νέοι δημοσιονομικοί κανόνες, κάτι που εκτός απροόπτου θα συμβεί τον Απρίλιο για να λάβει μήνες μετά, το καλοκαίρι την τελική «εντολή» από τις Βρυξέλλες για το πόσο μπορεί να αυξήσει τις δαπάνες τα επόμενα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση φέτος έχει δεσμευθεί να αυξήσει σημαντικά τα πρωτογενή πλεονάσματα, από το 1,1% του ΑΕΠ το 2023 στο 2,1% του ΑΕΠ. Άρα είναι η χρονιά που θα πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή 2 δισ. ευρώ, χωρίς βεβαίως νέους φόρους αλλά με προσοχή στις κινήσεις που γίνονται στο πεδίο των δαπανών και με «υπεραπόδοση» της οικονομίας.

Έτσι, αυτό που έγινε φανερό τις προηγούμενες μέρες είναι πως μια μικρή αλλαγή στις προβλέψεις για την ανάπτυξη παίζει σπουδαίο ρόλο στις πολιτικές αποφάσεις που μπορεί να ληφθούν, αλλά και στα περιθώρια που θα υπάρχουν για να στηριχθεί η αγορά. Με άλλα λόγια, ακόμα και η ανάπτυξη κατά 2% που φαντάζει χαμηλότερη είναι πάρα πολύ σημαντική. Ειδικά την ώρα που διαμορφώνεται ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον σχεδόν μηδενικών ρυθμών ανάπτυξης, εκτεθειμένος σε εξωγενείς γεωπολιτικούς κινδύνους.

Ένα ακόμη στοιχείο: τις προηγούμενες μέρες έγινε σαφής και πάλι η σημασία του Σχεδίου Ανάκαμψης καθώς, εάν δεν υπήρχαν οι πόροι του, η άνοδος του ΑΕΠ θα ήταν πολύ χαμηλότερη από 1% το 2023. Και τούτο γιατί πάνω από το 60% αυτής της ανάπτυξης, όπως ειπώθηκε από τα αρμόδια στελέχη συνδέεται με τα εν λόγω κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικά τα χρόνια που απομένουν μέχρι το τέλος του 2026 και κατά τα οποία προγραμματίζεται μια πολύ μεγάλη εισροή αλλά και δαπάνη των εν λόγω επιδοτήσεων/δανείων των 36 δισ. ευρώ. Πρέπει να διασφαλιστεί η υψηλότερη δυνατή ανάπτυξη και άρα τα μεγαλύτερα εφικτά περιθώρια άσκησης εθνικής δημοσιονομικής πολιτικής. Είναι σημαντικό επίσης να πιάσουν τα λεφτά τόπο για την επόμενη μέρα η οποία (αν δεν υπάρξει κάποιο άλλο ευρωπαϊκό διάδοχο εργαλείο μέσα από το κυοφορούμενο σχέδιο Ντράγκι ή από τη νέα συζήτηση περί κοινωνικών επενδύσεων, προαλείφεται δυσκολότερη. Είναι σημαντικό όπως ο ίδιος ο σχεδιασμός του Μεσοπρόθεσμου το αποκαλύπτει: γίνεται με ΠΔΕ  παγωμένο (παρά την άνοδο του ΑΕΠ) από τα 8,55 δισ. ευρώ φέτος στα 8,5 δισ. το 2028 και με συνολική δαπάνη από τα 79,4 δισ. ευρώ το 2026 (που θα ολοκληρώνεται το ταμείο ανάκαμψης προσφέροντας 6,7 δισ. ευρώ επιπλέον του ΠΔΕ στην οικονομία) στα 72,9 δισ. ευρώ από το 2027 και μετά.

Μιλάμε λοιπόν για έναν γόρδιο δεσμό που έχει αρχίσει να δημιουργείται και πρέπει να τον αποφύγουμε ως οικονομία. Γιατί ειδικά στην Ελλάδα ξέρουμε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει.

Όλες οι ειδήσεις

17:34

Παπασταύρου: Ο ΔΕΣΦΑ συμβάλλει στην ευρωπαϊκή προσπάθεια απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο

17:20

Η Euronext Amsterdam «υποδέχθηκε» την CSG στη μεγαλύτερη IPO αμυντικής εταιρείας παγκοσμίως

17:08

Bloomberg: Η ΕΕ θα αναστείλει για ακόμα έξι μήνες τους αντιδασμούς στις ΗΠΑ ύψους 93 δισ. ευρώ

16:54

Wall Street: Προς «κόκκινο» φίνις στην εβδομάδα με βαρίδι την Intel

16:49

Ζαχαράκη: «Θα επεκτείνουμε το ψηφιακό φροντιστήριο σε όλο το Λύκειο» - Η προσφορά από την Microsoft

16:47

Παπαθανάσης: Ανάπλαση κεντρικής πλατείας στο Βελβεντό Κοζάνης με δαπάνη 850.000 ευρώ

16:35

Παπασταύρου: Η Ελλάδα γίνεται μία γέφυρα που ενώνει τον Ατλαντικό

16:30

Η Binance «ψήφισε» την Ελλάδα ως βάση για παρουσία στην Ευρώπη

16:24

Ιράν: Πάνω από 5.000 οι νεκροί κατά την καταστολή των διαδηλώσεων σύμφωνα με ΜΚΟ

16:15

ΜΕΤΚΑ: Υπογραφή σύμβασης εργολαβίας για το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος

16:07

ΔΥΠΑ: Περισσότερες από 300 επιχειρήσεις στην 50ή «Ημέρα Καριέρας»

16:00

Προκήρυξη για τον δεύτερο υπερυπολογιστή της Ελλάδας στην Κοζάνη μέχρι τον Ιούνιο του 2026

15:49

Αναπτυξιακή Τράπεζα: Δύο εκδηλώσεις στην Αρκαδία για τις ευκαιρίες πρόσβασης των ΜμΕ σε χρηματοδοτικά εργαλεία

15:39

Η Λαγκάρντ ευχαριστεί «εκείνους που επικρίνουν» την Ευρώπη

15:37

Τράπεζα Θεσσαλίας: Δυναμική αύξηση μεγεθών και μεγάλη μείωση των κόκκινων δανείων στο 2025

15:29

Οι 10 μικρές «Βενετίες» της Ευρώπης

15:16

Μαγνήσιο και ύπνος: Πώς αυτό το απαραίτητο μέταλλο ενισχύει την ξεκούραση και τη μεταβολική υγεία

15:09

Τεχνολογία: Το ένα τρίτο του κώδικα λογισμικού στις ΗΠΑ γράφεται από τεχνητή νοημοσύνη

14:41

Το Άμστερνταμ απαγορεύει τα μεγάλα ηλεκτρικά ποδήλατα λόγω ατυχημάτων

14:32

Υψηλά ποσοστά παιδικής φτώχειας στα Ιόνια Νησιά - Προτάσεις του ΚΕΠΕ

14:26

Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί από πλήγμα ρωσικών drone - 1.940 πολυκατοικίες χωρίς θέρμανση στο Κίεβο

14:23

Χρυσός: «Αγγίζει» το ιστορικό ορόσημο των 5.000 δολαρίων

14:02

Διαβάσατε οικονομικά νέα; Κάντε το κουίζ του insider!

14:00

Στεγαστική κρίση: Μπαράζ μέτρων για να πέσουν οι τιμές και τα ενοίκια - Υπό παρακολούθηση φορολογία και Airbnb

13:58

Bank of America: Σε επίπεδα-ρεκόρ η αισιοδοξία των fund managers για τις ευρωπαϊκές μετοχές

13:56

«Εχθρός της Ευρώπης ο Τραμπ»: Τι δείχνει δημοσκόπηση σε επτά κράτη της ΕΕ

13:50

ΤτΕ: Σε λειτουργία το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων -12 ερωταπαντήσεις

13:40

Κοντογεώργης για αγρότες: Επιλέξαμε τον διάλογο και δώσαμε λύσεις

13:34

Λάρισα: Αποχώρησαν από το μπλόκο της Νίκαιας οι αγρότες

13:33

Εγκαινιάστηκε ο Χώρος Προσομοίωσης Σπιτιού για την προσαρμογή παιδιών σε θετές οικογένειες

gazzetta
gazzetta reader insider insider