Αυτόν τον γόρδιο δεσμό πρέπει να τον αποφύγουμε

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Οι ειδικοί τις τελευταίες μέρες προσπαθούν να ερμηνεύσουν γιατί το ΑΕΠ του 2023 ήταν τελικά χαμηλότερο από ό,τι περίμενε και η κυβέρνηση αλλά και οι θεσμοί της ΕΕ (ήταν βεβαίως πολύ υψηλότερο των μέσων ευρωπαϊκών επιδόσεων. Η αιτία ήταν άραγε οι καταστροφές στον θεσσαλικό κάμπο; Επρόκειτο απλά ένα στατιστικό «αποτύπωμα» που μπορεί να αναθεωρηθεί στη συνέχεια (όπως έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν); ‘Η πράγματι υπάρχει μια περιστασιακή ή δομική καθίζηση στις εξαγωγές ή στις επενδύσεις; Ό,τι και να συμβαίνει η επίδοση αυτή έχει καταγραφεί και θα «ακολουθεί» την Ελλάδα έστω και για κάποιους μήνες.

Υπάρχουν δηλαδή επιπτώσεις. Οδήγησε ήδη σε αλλαγή (επί τα χείρω) στις αναπτυξιακές προβλέψεις για το 2024. Επιπλέον οι πιέσεις στο ΑΕΠ που υπολογίζει η ΕΛΣΤΑΤ συνοδεύονται/επιβεβαιώνονται και από άλλα στοιχεία που δείχνουν ότι ναι μεν η ελληνική οικονομία έχει αναπτυξιακή δυναμική, αλλά με βραδύτερο ρυθμό  από ό,τι πιστεύαμε και με πιέσεις από διάφορα πεδία. Ένα στοιχείο είναι τα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού που είναι και πάλι υψηλότερα των στόχων, αλλά όχι με την ορμή που παρατηρούσαμε έναν χρόνο πριν. Γι αυτό άλλωστε και ο Πρωθυπουργός έσπευσε νωρίς-νωρίς να παγώσει κάθε σενάριο για την καταβολή έκτακτου επιδόματος Πάσχα και φέτος. Αλλά και ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ δείχνει πως υπάρχουν πιέσεις, το ίδιο και ο τζίρος λιανικής.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διανύει φέτος μια ιδιάζουσα περίοδο. Περιμένει να επικυρωθούν πολιτικά στην ΕΕ που νέοι δημοσιονομικοί κανόνες, κάτι που εκτός απροόπτου θα συμβεί τον Απρίλιο για να λάβει μήνες μετά, το καλοκαίρι την τελική «εντολή» από τις Βρυξέλλες για το πόσο μπορεί να αυξήσει τις δαπάνες τα επόμενα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση φέτος έχει δεσμευθεί να αυξήσει σημαντικά τα πρωτογενή πλεονάσματα, από το 1,1% του ΑΕΠ το 2023 στο 2,1% του ΑΕΠ. Άρα είναι η χρονιά που θα πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή 2 δισ. ευρώ, χωρίς βεβαίως νέους φόρους αλλά με προσοχή στις κινήσεις που γίνονται στο πεδίο των δαπανών και με «υπεραπόδοση» της οικονομίας.

Έτσι, αυτό που έγινε φανερό τις προηγούμενες μέρες είναι πως μια μικρή αλλαγή στις προβλέψεις για την ανάπτυξη παίζει σπουδαίο ρόλο στις πολιτικές αποφάσεις που μπορεί να ληφθούν, αλλά και στα περιθώρια που θα υπάρχουν για να στηριχθεί η αγορά. Με άλλα λόγια, ακόμα και η ανάπτυξη κατά 2% που φαντάζει χαμηλότερη είναι πάρα πολύ σημαντική. Ειδικά την ώρα που διαμορφώνεται ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον σχεδόν μηδενικών ρυθμών ανάπτυξης, εκτεθειμένος σε εξωγενείς γεωπολιτικούς κινδύνους.

Ένα ακόμη στοιχείο: τις προηγούμενες μέρες έγινε σαφής και πάλι η σημασία του Σχεδίου Ανάκαμψης καθώς, εάν δεν υπήρχαν οι πόροι του, η άνοδος του ΑΕΠ θα ήταν πολύ χαμηλότερη από 1% το 2023. Και τούτο γιατί πάνω από το 60% αυτής της ανάπτυξης, όπως ειπώθηκε από τα αρμόδια στελέχη συνδέεται με τα εν λόγω κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικά τα χρόνια που απομένουν μέχρι το τέλος του 2026 και κατά τα οποία προγραμματίζεται μια πολύ μεγάλη εισροή αλλά και δαπάνη των εν λόγω επιδοτήσεων/δανείων των 36 δισ. ευρώ. Πρέπει να διασφαλιστεί η υψηλότερη δυνατή ανάπτυξη και άρα τα μεγαλύτερα εφικτά περιθώρια άσκησης εθνικής δημοσιονομικής πολιτικής. Είναι σημαντικό επίσης να πιάσουν τα λεφτά τόπο για την επόμενη μέρα η οποία (αν δεν υπάρξει κάποιο άλλο ευρωπαϊκό διάδοχο εργαλείο μέσα από το κυοφορούμενο σχέδιο Ντράγκι ή από τη νέα συζήτηση περί κοινωνικών επενδύσεων, προαλείφεται δυσκολότερη. Είναι σημαντικό όπως ο ίδιος ο σχεδιασμός του Μεσοπρόθεσμου το αποκαλύπτει: γίνεται με ΠΔΕ  παγωμένο (παρά την άνοδο του ΑΕΠ) από τα 8,55 δισ. ευρώ φέτος στα 8,5 δισ. το 2028 και με συνολική δαπάνη από τα 79,4 δισ. ευρώ το 2026 (που θα ολοκληρώνεται το ταμείο ανάκαμψης προσφέροντας 6,7 δισ. ευρώ επιπλέον του ΠΔΕ στην οικονομία) στα 72,9 δισ. ευρώ από το 2027 και μετά.

Μιλάμε λοιπόν για έναν γόρδιο δεσμό που έχει αρχίσει να δημιουργείται και πρέπει να τον αποφύγουμε ως οικονομία. Γιατί ειδικά στην Ελλάδα ξέρουμε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει.

Όλες οι ειδήσεις

22:41

Ουκρανία: 3 νεκροί από ρωσικές επιθέσεις - Πλήγματα του Κιέβου στην Κριμαία

22:32

Τραμπ: Δεν θέλω την Μελόνι θαυμάστρια γιατί δεν με στήριξε για το Ομρούζ

22:18

Τρίτη «κόκκινη» εβδομάδα για τον χρυσό υπό το βάρος της Fed

22:04

Ρωσία σε Ευρώπη: Ναι στις συνομιλίες, όχι στα τελεσίγραφα

21:50

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω Rally Acropolis - Ποιοι δρόμοι κλείνουν

21:37

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 65 εκατ. ευρώ

21:24

Δεύτερη εβδομάδα απωλειών για το πετρέλαιο - Πτώση 8%

21:11

Συγκρούστηκαν δύο τρένα στη Βρετανία: Αναφορές για τραυματίες

20:58

Στην Ουάσιγκτον ο νέος γύρος συνομιλιών Ισράηλ - Λιβάνου: Το μήνυμα Τραμπ για εκεχειρία

20:44

WP: Φόβοι στις ΗΠΑ για «σαμποτάζ» Νετανιάχου στη συμφωνία με Ιράν

20:30

Βουλή: Προτίμηση στον Παναγιώτη Λυμπερόπουλο για νέο Πρόεδρο του Αρείου Πάγου

20:16

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Σημαντικές διαφωνίες για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028-2034

20:06

Βρετανία: Η νέα πρόκληση για τον Στάρμερ έρχεται από το Μάντσεστερ

19:52

Βουλή: Υπερψηφίστηκε επί της Αρχής το ν/σ του ΥΠΕΘΟΟ - Έρχονται βελτιώσεις

19:42

Εβδομαδιαία κέρδη στις ευρωαγορές

19:30

UniCredit: Ανεβάζει στο 42,5% τη συμμετοχή στην Commerzbank

19:13

Τετραμερής των ΥΠΕΞ Αιγύπτου, Πακιστάν, Τουρκίας και Σ. Αραβίας την Κυριακή

18:59

Lidl Ελλάς: Επένδυση 14,8 εκατ. ευρώ για το νέο κατάστημα στη Σαντορίνη

18:47

Κόστα: «Η ΕΕ πρέπει να μπορεί να μεταφέρει απευθείας τις δικές της θέσεις στη Μόσχα»

18:34

Μακρόν: Οι Ευρωπαίοι θα βρίσκονται στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία

18:20

Μητσοτάκης: Αποκλιμακώνονται οι τιμές στην αντλία - «Παράθυρο» ελληνικής συμμετοχής σε αποστολή στο Ορμούζ

18:07

Δήμας: Κοινή βούληση Ελλάδας -Βουλγαρίας-Ρουμανίας για τον διάδρομο Μαύρης Θάλασσας-Αιγαίου

17:54

Χρηματιστήριο: Άλμα τζίρου και εβδομαδιαία κέρδη 2,24% για τον Γενικό Δείκτη

17:43

Κυρανάκης: Στις κάλπες του 2027 το μήνυμά μας για μία ακόμα πιο ισχυρή Ελλάδα

17:35

Οι δισεκατομμυριούχοι μέτοχοι της SpaceX - Η σχέση τους με τον Έλον Μασκ

17:22

Τζιτζικώστας: Κορυφαία προτεραιότητα της ΕΕ ο κάθετος διάδρομος Ελλάδα- Βουλγαρία- Ρουμανία

17:16

Ανελκυστήρες: Λήγει στις 30 Ιουνίου η προθεσμία για την απογραφή - Δεν θα δοθεί άλλη παράταση

17:10

Παπαθανάσης: Χρηματοδότηση δυο νέων αθλητικών υποδομών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

17:02

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ έως 26 Ιουνίου

16:50

Αγροτικές επιδοτήσεις: Τι σημαίνει κάθε μέρα καθυστέρησης για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2026;


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider