Αντοχές για έναν – ακόμη – δύσκολο χειμώνα

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Διεθνώς τα σύννεφα πυκνώνουν προμηνύοντας έναν, ακόμη, δύσκολο χειμώνα. Το νέο γεωπολιτικό μέτωπο στο Ισραήλ επιδεινώνει την πίεση και στο οικονομικό πεδίο, ειδικά για την Ευρώπη που προβλέπεται πως θα αναπτύσσεται με ασθενικό ρυθμό στο φάσμα του 1% λειτουργώντας σε συνθήκες υψηλού κόστους δανεισμού που είναι δεδομένο ότι θα διατηρηθεί αμείωτο τους επόμενους μήνες. Και αυτό σε συνδυασμό με την επιλογή της ΕΕ να επιστρέψει σε – σχεδόν αδιάλλακτα - αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες (τους οποίους δεν μπορεί παρά να τηρεί πιστά η Αθήνα ζητώντας απλά εξαιρέσεις όπως για τις αμυντικές δαπάνες ).

Ναι, η ελληνική οικονομία είναι πιο ισχυρή, πιο ανθεκτική. Τις επόμενες εβδομάδες μάλιστα, αναμένονται αρκετά καλά νέα με επίκεντρο τις δύο αναμενόμενες αναβαθμίσεις από διεθνείς οίκους με τις οποίες εκτιμάται πως θα ανοίξει και ο δρόμος για την προσέλκυση «ώριμων» ξένων κεφαλαίων. Επιπλέον, πέπλο προστασίας δημιουργούν τα κοινοτικά κονδύλια αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που είναι σε εξέλιξη. Τα στοιχεία ανθεκτικότητας καθρεφτίζονται και στα πραγματικά μεγέθη: ο ρυθμός ανάπτυξης είναι ταχύτερος της ΕΕ, η ανεργία μειώνεται, ενώ το ποσοστό ανόδου των τιμών όπως καταγράφεται στον δείκτη του πληθωρισμού είναι περιορισμένο.

Υπάρχει όμως και το «αλλά». Στην Ελλάδα οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα είναι κοντά στο 10% και νέες πιέσεις εμφανίζονται στον πρωτογενή τομέα με μοχλό την κλιματική κρίση και τις πρόσφατες καταστροφές αλλά και το μέτωπο της διεθνούς κρίσης τιμών που δεν έχει εξαλειφθεί. Τούτο μπορεί να φέρει νέο πλήγμα όχι μόνο στα εισοδήματα, αλλά και στην ιδιωτική κατανάλωση η οποία είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης μαζί με τις επενδύσεις (που συνιστούν από μόνες τους ένα στοίχημα με τις δαπάνες στο Σχέδιο Ανάκαμψης να έχουν υστέρηση 1,6 δισ. ευρώ στο 9μηνο).

Υπάρχουν, λοιπόν, ευκαιρίες αλλά και δυσκολίες που θα ξεδιπλωθούν τους επόμενους μήνες, με επίκεντρο στην οικονομία το δίπολο ανατιμήσεων – υψηλών επιτοκίων αλλά και την ταχεία αποκατάσταση των πληγών των φυσικών καταστροφών. Οι δυσκολίες, αφορούν και στο κράτος που θα πρέπει υπό αυτές τις συνθήκες να δράσει αποτελεσματικά αλλά και να ισορροπήσει δημοσιονομικά, αλλά και στον επιχειρηματικό κόσμο που να καλείται να συνεισφέρει στη στήριξη των εισοδημάτων με αυξημένες αμοιβές, όταν και αυτός θα πρέπει να αντιμετωπίσει συνθήκες χαμηλότερης ζήτησης για εξαγωγές αλλά και για την παροχή υπηρεσιών τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό.  

Όλες οι ειδήσεις

10:53

Συνάντηση στις 14:00 για τα μέτρα για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας

10:51

Μιχαηλίδου: Μετά το Πάσχα το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» και «Νταντάδες της γειτονιάς» - Όλα τα μέτρα για τη στέγαση

10:47

FT: Νέο κάλεσμα Κομισιόν για στοχευμένα μέτρα στήριξης στην ενέργεια - Η προειδοποίηση

10:47

Επένδυση 3,87 εκατ. ευρώ της ΕΛΙΤΑ στη Νάουσα

10:42

Ιράν: Τα Στενά του Ορμούζ δεν θα ανοίξουν αν δεν καταβληθούν αποζημιώσεις

10:42

ΔΑΑ: Αύξηση κατά 3,8% στην επιβατική κίνηση τον Μάρτιο

10:35

Ζαχαράκη:  Εντός του Απριλίου 120 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία των Ιδρυμάτων

10:25

CNN: Η οικονομία των ΗΠΑ εξαρτάται από τα Στενά του Ορμούζ πολύ περισσότερο απ' όσο έχει παραδεχτεί ο Τραμπ

10:24

ΚPMG Global M&A Outlook 2026: Οι 5 βασικές δυνάμεις στη στρατηγική συναλλαγών

09:39

Άρση της ασυλίας του ζητεί ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ, Λάκης Βασιλειάδης

09:35

Η Snappi συμμετέχει στο Fuel Pass με πολλαπλά οφέλη για τους δικαιούχους

09:31

Τσιάρας για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές - Δεν έγινε τίποτα παράνομο»

09:22

Axios: Προσπάθειες της ύστατης στιγμής για κατάπαυση πυρός μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν για 45 ημέρες

09:16

Συνεχίζεται η διαδικασία των νομιμοποιήσεων στη δίκη των Τεμπών

09:15

Νέοι μισθοί σε Δημόσιο και ΟΤΑ με παραδείγματα

09:00

Ταξίδι στο διάστημα με εισιτήριο 750.000 δολαρίων!

08:57

Brent: Με το βλέμμα πάνω από τα 100 δολάρια - Εντείνονται οι πιέσεις στις τιμές καυσίμων

08:46

Για «παραλήρημα» του προέδρου Τραμπ που «απειλεί να διαπράξει εγκλήματα πολέμου», μιλούν οι Δημοκρατικοί

08:38

Ακαθάριστα οικόπεδα: Πότε γίνονται οι καθαρισμοί και πώς δηλώνονται

08:34

SKAG: Η είσοδος σε νέο κλάδο και η επενδυτική στρατηγική ως το 2030

08:12

Κατώτατος μισθός: Πόσο θα φτάσει το επίδομα αδείας και το Δώρο Χριστουγέννων - Αυξήσεις σε νυχτερινά, υπερωρίες, κυριακάτικα

07:57

Σχέδιο «κατεβάστε τον διακόπτη» στο Δημόσιο - Τι ζητούν οι Βρυξέλλες 

07:51

Ελληνικοί Patriot κατέρριψαν drone στη Σαουδική Αραβία

07:44

ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ: Τι αλλάζει σε προσλήψεις προσωπικού και επιλογή γενικών διευθυντών

07:41

Η «καταιγίδα» ΟΠΕΚΕΠΕ, το «βαθύ κράτος» και το μήνυμα Μητσοτάκη

07:34

Στενά του Ορμούζ, ακριβό ράφι: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή χτυπά το πιάτο του Έλληνα

07:25

Fuel Pass: Ξεκινούν οι αιτήσεις - Η επιδότηση έως 60 ευρώ και η διαδικασία βήμα-βήμα

07:15

«Ανάχωμα» οι υψηλές μερισματικές αποδόσεις για τις τράπεζες

07:08

Fuel… εξαερωμένο - Πιέσεις στην ανάπτυξη - Τι συμβαίνει με τις προμήθειες;

23:58

Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας UNESCO GHE – Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider