Αντοχές για έναν – ακόμη – δύσκολο χειμώνα

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Διεθνώς τα σύννεφα πυκνώνουν προμηνύοντας έναν, ακόμη, δύσκολο χειμώνα. Το νέο γεωπολιτικό μέτωπο στο Ισραήλ επιδεινώνει την πίεση και στο οικονομικό πεδίο, ειδικά για την Ευρώπη που προβλέπεται πως θα αναπτύσσεται με ασθενικό ρυθμό στο φάσμα του 1% λειτουργώντας σε συνθήκες υψηλού κόστους δανεισμού που είναι δεδομένο ότι θα διατηρηθεί αμείωτο τους επόμενους μήνες. Και αυτό σε συνδυασμό με την επιλογή της ΕΕ να επιστρέψει σε – σχεδόν αδιάλλακτα - αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες (τους οποίους δεν μπορεί παρά να τηρεί πιστά η Αθήνα ζητώντας απλά εξαιρέσεις όπως για τις αμυντικές δαπάνες ).

Ναι, η ελληνική οικονομία είναι πιο ισχυρή, πιο ανθεκτική. Τις επόμενες εβδομάδες μάλιστα, αναμένονται αρκετά καλά νέα με επίκεντρο τις δύο αναμενόμενες αναβαθμίσεις από διεθνείς οίκους με τις οποίες εκτιμάται πως θα ανοίξει και ο δρόμος για την προσέλκυση «ώριμων» ξένων κεφαλαίων. Επιπλέον, πέπλο προστασίας δημιουργούν τα κοινοτικά κονδύλια αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που είναι σε εξέλιξη. Τα στοιχεία ανθεκτικότητας καθρεφτίζονται και στα πραγματικά μεγέθη: ο ρυθμός ανάπτυξης είναι ταχύτερος της ΕΕ, η ανεργία μειώνεται, ενώ το ποσοστό ανόδου των τιμών όπως καταγράφεται στον δείκτη του πληθωρισμού είναι περιορισμένο.

Υπάρχει όμως και το «αλλά». Στην Ελλάδα οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα είναι κοντά στο 10% και νέες πιέσεις εμφανίζονται στον πρωτογενή τομέα με μοχλό την κλιματική κρίση και τις πρόσφατες καταστροφές αλλά και το μέτωπο της διεθνούς κρίσης τιμών που δεν έχει εξαλειφθεί. Τούτο μπορεί να φέρει νέο πλήγμα όχι μόνο στα εισοδήματα, αλλά και στην ιδιωτική κατανάλωση η οποία είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης μαζί με τις επενδύσεις (που συνιστούν από μόνες τους ένα στοίχημα με τις δαπάνες στο Σχέδιο Ανάκαμψης να έχουν υστέρηση 1,6 δισ. ευρώ στο 9μηνο).

Υπάρχουν, λοιπόν, ευκαιρίες αλλά και δυσκολίες που θα ξεδιπλωθούν τους επόμενους μήνες, με επίκεντρο στην οικονομία το δίπολο ανατιμήσεων – υψηλών επιτοκίων αλλά και την ταχεία αποκατάσταση των πληγών των φυσικών καταστροφών. Οι δυσκολίες, αφορούν και στο κράτος που θα πρέπει υπό αυτές τις συνθήκες να δράσει αποτελεσματικά αλλά και να ισορροπήσει δημοσιονομικά, αλλά και στον επιχειρηματικό κόσμο που να καλείται να συνεισφέρει στη στήριξη των εισοδημάτων με αυξημένες αμοιβές, όταν και αυτός θα πρέπει να αντιμετωπίσει συνθήκες χαμηλότερης ζήτησης για εξαγωγές αλλά και για την παροχή υπηρεσιών τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό.  

Όλες οι ειδήσεις

17:13

Η Ουκρανία θα ενισχύσει το μέτωπο του Ντονέτσκ

17:04

Τραμπ για Χαμενεΐ: «Τραυματίστηκε πολύ σοβαρά,αλλά δεν νομίζω ότι είναι νεκρός»

16:56

Τροποποιήσεις δρομολογίων στον Προαστιακό Πάτρας λόγω εργασιών υποδομής

16:55

Ροδούλα: Δρομολογεί επένδυση άνω των 41 εκατ. ευρώ, ζητά «χείρα βοηθείας» από επενδυτικό fund

16:48

Wall Street: Πιέσεις από τον πληθωρισμό - Στο επίκεντρο η Nvidia

16:42

Ιράν και Ομάν συμφώνησαν για τα έσοδα στα Στενά του Ορμούζ

16:23

Συνάντηση Τασούλα με τον πρόεδρο της Βουλής της Ιορδανίας

16:17

Meta: Συμβιβασμός-μαμούθ με τις Πολιτείες των ΗΠΑ για τον εθισμό ανηλίκων στα social media

16:09

Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ ΕΒΕΠ και Νεπάλ για θέσεις εργασίας στην Ελλάδα

15:52

ΗΠΑ: Στο 3,7% ο PCE τον Ιούλιο - Ανάπτυξη 1,5% το β' τρίμηνο

15:50

Ταμείο Ανάκαμψης: Τηλεδιάσκεψη Ελλάδας - Κομισιόν λίγο πριν το τέλος χρόνου

15:44

Bloomberg: Η Nvidia στο επίκεντρο των επενδυτών ενόψει των αποτελεσμάτων

15:38

Νεπάλ: Τουλάχιστον 95 νεκροί από τις πλημμύρες, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό

15:23

Δήμας για Μετρό Θεσσαλονίκης: 15.000 λιγότερα οχήματα και 60.000 περισσότεροι επιβάτες ημερησίως

15:12

Μιχαηλίδου: «Με τον Προσωπικό Βοηθό αλλάζουμε σελίδα στην κοινωνική πολιτική»

15:11

Ξεκινά το έργο καταγραφής και διαχείρισης της αόρατης περιουσίας του υπουργείου Υγείας

15:04

Καιρός: Επιμένει ο καύσωνας, βοηθούν τα μελτέμια - Ποιες περιοχές θα νιώσουν περισσότερο τη ζέστη

14:52

Παλιά Πόλη Χανίων: Ένα μαγικό ταξίδι στον χρόνο

14:50

Η Ντόλι Πάρτον και η «Jolene»: Η ιστορία που κρύβεται πίσω από το θρυλικό τραγούδι

14:49

Μαρινάκης: «Από τους μουσαμάδες και τα μεγάλα λόγια στα έργα»

14:37

ΔΥΠΑ: Έρχονται 35.000 θέσεις επιδοτούμενης απασχόλησης για γυναίκες, νέους και 50άρηδες

14:31

Γερμανία: Βελτιώνεται το κλίμα μεταξύ των εξαγωγέων

14:03

Η Metlen διευρύνει το ευρωπαϊκό της αποτύπωμα στην αποθήκευση ενέργειας μέσω μπαταριών

13:58

Επανεκκινεί η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης

13:47

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη σε 5 Περιφέρειες

13:45

Ο Ζελένσκι παρασημοφόρησε τον Μασκ - Του απένειμε το Τάγμα της Ελευθερίας

13:34

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Νέα αντιπρόεδρος της Βουλής η Έλενα Ακρίτα

13:25

Νετανιάχου: Συμμορία αγρίων οι Ιρανοί - Δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία

13:21

ΤτΕ: Αυξημένο κατά 978 εκατ. ευρώ το ενεργητικό των ασφαλιστικών το β' τρίμηνο

13:17

Μπρατάκος: 120 δόσεις, μείωση προκαταβολής φόρου και εισφορών ζητά η αγορά ενόψει ΔΕΘ


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider