Αντοχές για έναν – ακόμη – δύσκολο χειμώνα

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Διεθνώς τα σύννεφα πυκνώνουν προμηνύοντας έναν, ακόμη, δύσκολο χειμώνα. Το νέο γεωπολιτικό μέτωπο στο Ισραήλ επιδεινώνει την πίεση και στο οικονομικό πεδίο, ειδικά για την Ευρώπη που προβλέπεται πως θα αναπτύσσεται με ασθενικό ρυθμό στο φάσμα του 1% λειτουργώντας σε συνθήκες υψηλού κόστους δανεισμού που είναι δεδομένο ότι θα διατηρηθεί αμείωτο τους επόμενους μήνες. Και αυτό σε συνδυασμό με την επιλογή της ΕΕ να επιστρέψει σε – σχεδόν αδιάλλακτα - αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες (τους οποίους δεν μπορεί παρά να τηρεί πιστά η Αθήνα ζητώντας απλά εξαιρέσεις όπως για τις αμυντικές δαπάνες ).

Ναι, η ελληνική οικονομία είναι πιο ισχυρή, πιο ανθεκτική. Τις επόμενες εβδομάδες μάλιστα, αναμένονται αρκετά καλά νέα με επίκεντρο τις δύο αναμενόμενες αναβαθμίσεις από διεθνείς οίκους με τις οποίες εκτιμάται πως θα ανοίξει και ο δρόμος για την προσέλκυση «ώριμων» ξένων κεφαλαίων. Επιπλέον, πέπλο προστασίας δημιουργούν τα κοινοτικά κονδύλια αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που είναι σε εξέλιξη. Τα στοιχεία ανθεκτικότητας καθρεφτίζονται και στα πραγματικά μεγέθη: ο ρυθμός ανάπτυξης είναι ταχύτερος της ΕΕ, η ανεργία μειώνεται, ενώ το ποσοστό ανόδου των τιμών όπως καταγράφεται στον δείκτη του πληθωρισμού είναι περιορισμένο.

Υπάρχει όμως και το «αλλά». Στην Ελλάδα οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα είναι κοντά στο 10% και νέες πιέσεις εμφανίζονται στον πρωτογενή τομέα με μοχλό την κλιματική κρίση και τις πρόσφατες καταστροφές αλλά και το μέτωπο της διεθνούς κρίσης τιμών που δεν έχει εξαλειφθεί. Τούτο μπορεί να φέρει νέο πλήγμα όχι μόνο στα εισοδήματα, αλλά και στην ιδιωτική κατανάλωση η οποία είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης μαζί με τις επενδύσεις (που συνιστούν από μόνες τους ένα στοίχημα με τις δαπάνες στο Σχέδιο Ανάκαμψης να έχουν υστέρηση 1,6 δισ. ευρώ στο 9μηνο).

Υπάρχουν, λοιπόν, ευκαιρίες αλλά και δυσκολίες που θα ξεδιπλωθούν τους επόμενους μήνες, με επίκεντρο στην οικονομία το δίπολο ανατιμήσεων – υψηλών επιτοκίων αλλά και την ταχεία αποκατάσταση των πληγών των φυσικών καταστροφών. Οι δυσκολίες, αφορούν και στο κράτος που θα πρέπει υπό αυτές τις συνθήκες να δράσει αποτελεσματικά αλλά και να ισορροπήσει δημοσιονομικά, αλλά και στον επιχειρηματικό κόσμο που να καλείται να συνεισφέρει στη στήριξη των εισοδημάτων με αυξημένες αμοιβές, όταν και αυτός θα πρέπει να αντιμετωπίσει συνθήκες χαμηλότερης ζήτησης για εξαγωγές αλλά και για την παροχή υπηρεσιών τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό.  

Όλες οι ειδήσεις

13:06

Αύξηση 5,6% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία,

13:02

Κατά 0,9% αυξήθηκε η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Δεκέμβριο

13:01

Διαγωνισμός για την αξιοποίηση του «Ξενία Βυτίνας» για 40 χρόνια

12:58

Πληρότητες 100% στα δρομολόγια για Πάτρα από τα ΚΤΕΛ Κηφισο

12:52

Πώς πλούτισε ο Τζέφρι Έπστιν;

12:48

Πετραλιάς: «Ο Άρειος Πάγος θα ορίσει την περίμετρο για τα δάνεια που έχουν υπαχθεί στο ν. Κατσέλη»

12:43

Γεωργιάδης για τα επεισόδια: «Το κράτος δεν μπορεί να υποχωρήσει στη βία»

12:38

Μητσοτάκης σε αντιπροσωπεία Κογκρέσου: «Στο υψηλότερο επίπεδο οι σχέσεις Ελλάδας - HΠΑ»

12:38

Κυρανάκης: «Κατά προτεραιότητα στο ενεργό σιδηροδρομικό δίκτυο οι διαθέσιμοι πόροι»

12:30

Στρατηγική συνεργασία Eurobank - Fairfax Digital Services για ΑΙ μοντέλο που συνδέει Ευρώπη και Ινδία

12:08

«Όσοι επιτέθηκαν, δεν επιτέθηκαν στον Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά στον Υπουργό Υγείας» λέει η Αγαπηδάκη

11:54

Σε υψηλό 44 μηνών ο PMI μεταποίησης στην Ευρωζώνη

11:52

Τι είναι το φαινόμενο «job hugging» - Μειώνεται η εμπιστοσύνη των εργαζομένων παγκοσμίως

11:26

ΤτΕ: Συρρικνώθηκε 2,8 δισ. το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το 2025 - «Άλμα» 9,4% στις τουριστικές εισπράξεις

11:23

Νέες πιέσεις στο ΧΑ με χαμηλό τζίρο - Προς τις 2.260 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

11:09

Παπαθανάσης: Οι στόχοι του 2026 για δημόσιες επενδύσεις, Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ - Τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα

11:06

Σκέρτσος: Απτά παραδείγματα του «τι σημαίνει πρόοδος για τη χώρα»

10:59

Μπρατάκος: «Αναδείχθηκε η ανάγκη διασύνδεσης των αγορών Ελλάδας και Αρμενίας»

10:55

Eldorado: Στο τρίτο τρίμηνο 2026 μεταφέρεται η παραγωγή χρυσού στις Σκουριές

10:55

«Απάτητο βουνό» ανακηρύχθηκε η ευρύτερη ορεινή περιοχή των Πρεσπών

10:51

Πειραιώς και SIX παρουσιάζουν νέο μοντέλο άμεσης μετασυναλλακτικής πρόσβασης στην Ελληνική Αγορά Μετοχών

10:49

Ευρωαγορές: Ήπια ανοδικά μετά τον PMI Ευρωζώνης

10:23

Λαγκάρντ: Η ολοκλήρωση της αποστολής μου θα διαρκέσει ως το τέλος της θητείας μου στην ΕΚΤ

10:07

Στη Θεσσαλονίκη ο Χρ. Δήμας - Στο επίκεντρο τα έργα υποδομών και μεταφορών στη Β. Ελλάδα

10:02

Anglo American: Ζημίες 3,7 δισ. δολ. από την υποτίμηση της De Beers

10:00

Απαγόρευση ανηλίκων στα social media - Σύσκεψη σήμερα στο Μαξίμου

09:51

Ένα και μόνο εμβόλιο μπορεί να προσφέρει προστασία έναντι πολλών αναπνευστικών λοιμώξεων

09:44

WSJ: Ο Τραμπ εξετάζει «περιορισμένη επίθεση» για να αναγκάσει το Ιράν σε συμφωνία

09:42

Ο ΟΗΕ ιδρύει επιτροπή για τον «έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης από τον άνθρωπο»

09:34

Τακαΐτσι: «Η Κίνα θέλει να τροποποιήσει το στάτους κβο δια της ισχύος ή του εξαναγκασμού»

gazzetta
gazzetta reader insider insider