Αντοχές για έναν – ακόμη – δύσκολο χειμώνα

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Διεθνώς τα σύννεφα πυκνώνουν προμηνύοντας έναν, ακόμη, δύσκολο χειμώνα. Το νέο γεωπολιτικό μέτωπο στο Ισραήλ επιδεινώνει την πίεση και στο οικονομικό πεδίο, ειδικά για την Ευρώπη που προβλέπεται πως θα αναπτύσσεται με ασθενικό ρυθμό στο φάσμα του 1% λειτουργώντας σε συνθήκες υψηλού κόστους δανεισμού που είναι δεδομένο ότι θα διατηρηθεί αμείωτο τους επόμενους μήνες. Και αυτό σε συνδυασμό με την επιλογή της ΕΕ να επιστρέψει σε – σχεδόν αδιάλλακτα - αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες (τους οποίους δεν μπορεί παρά να τηρεί πιστά η Αθήνα ζητώντας απλά εξαιρέσεις όπως για τις αμυντικές δαπάνες ).

Ναι, η ελληνική οικονομία είναι πιο ισχυρή, πιο ανθεκτική. Τις επόμενες εβδομάδες μάλιστα, αναμένονται αρκετά καλά νέα με επίκεντρο τις δύο αναμενόμενες αναβαθμίσεις από διεθνείς οίκους με τις οποίες εκτιμάται πως θα ανοίξει και ο δρόμος για την προσέλκυση «ώριμων» ξένων κεφαλαίων. Επιπλέον, πέπλο προστασίας δημιουργούν τα κοινοτικά κονδύλια αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που είναι σε εξέλιξη. Τα στοιχεία ανθεκτικότητας καθρεφτίζονται και στα πραγματικά μεγέθη: ο ρυθμός ανάπτυξης είναι ταχύτερος της ΕΕ, η ανεργία μειώνεται, ενώ το ποσοστό ανόδου των τιμών όπως καταγράφεται στον δείκτη του πληθωρισμού είναι περιορισμένο.

Υπάρχει όμως και το «αλλά». Στην Ελλάδα οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα είναι κοντά στο 10% και νέες πιέσεις εμφανίζονται στον πρωτογενή τομέα με μοχλό την κλιματική κρίση και τις πρόσφατες καταστροφές αλλά και το μέτωπο της διεθνούς κρίσης τιμών που δεν έχει εξαλειφθεί. Τούτο μπορεί να φέρει νέο πλήγμα όχι μόνο στα εισοδήματα, αλλά και στην ιδιωτική κατανάλωση η οποία είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης μαζί με τις επενδύσεις (που συνιστούν από μόνες τους ένα στοίχημα με τις δαπάνες στο Σχέδιο Ανάκαμψης να έχουν υστέρηση 1,6 δισ. ευρώ στο 9μηνο).

Υπάρχουν, λοιπόν, ευκαιρίες αλλά και δυσκολίες που θα ξεδιπλωθούν τους επόμενους μήνες, με επίκεντρο στην οικονομία το δίπολο ανατιμήσεων – υψηλών επιτοκίων αλλά και την ταχεία αποκατάσταση των πληγών των φυσικών καταστροφών. Οι δυσκολίες, αφορούν και στο κράτος που θα πρέπει υπό αυτές τις συνθήκες να δράσει αποτελεσματικά αλλά και να ισορροπήσει δημοσιονομικά, αλλά και στον επιχειρηματικό κόσμο που να καλείται να συνεισφέρει στη στήριξη των εισοδημάτων με αυξημένες αμοιβές, όταν και αυτός θα πρέπει να αντιμετωπίσει συνθήκες χαμηλότερης ζήτησης για εξαγωγές αλλά και για την παροχή υπηρεσιών τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό.  

Όλες οι ειδήσεις

16:57

Μαρί Κιουρί: Η άγνωστη προσφορά της στον Α' Παγκόσμιο

16:40

Δίκη ΟΠΕΚΕΠΕ: Από το 2014 υπήρχαν αδυναμίες ελέγχων που δημιουργούσαν σοβαρά ζητήματα έκνομων ενεργειών

16:37

Γαλλία: Άδεια προσγείωσης έλαβαν αμερικάνικα αεροπλάνα - Ο όρος που τέθηκε

16:36

Οι πέντε στρατηγικές προτεραιότητες της Εθνικής Ασφαλιστικής

16:26

Ζελένσκι: Ο αγωγός πετρελαίου Druzhba θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία σε ενάμιση μήνα

16:25

Scope Ratings: Οι ελληνικές τράπεζες στις πιο κερδοφόρες της Ευρώπης - Περαιτέρω αύξηση κερδών το 2026

16:22

H LAMDA επενδύει στις τοπικές κοινωνίες - Nέες πρωτοβουλίες σε συνεργασία με κορυφαία επιστημονικά ιδρύματα και φορείς

16:15

Το φυσικό αέριο έφτασε και στην Άμφισσα

16:10

Ρωσία: Η κυβέρνηση θα συζητήσει σύντομα την διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη

16:07

Μεγάλου: Με «όχημα» την Εθνική Ασφαλιστική η νέα αναπτυξιακή στρατηγική της Πειραιώς

16:03

ΗΠΑ: Αμετάβλητες οι αιτήσεις ανεργίας - Μείωση 55% στις απολύσεις τον Φεβρουάριο

15:46

Γεραπετρίτης στη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ: Στήριξη στην Κύπρο και το Διεθνές Δίκαιο

15:43

Έρευνα IWG: Η υβριδική εργασία ενισχύει την καριέρα των γυναικών

15:39

Τσάφος: Οι παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές των καυσίμων - Δεν υπάρχει κίνδυνος για επάρκεια των προϊόντων

15:27

Όσκαρ 2026: Πιθανό να ακυρωθεί το κόκκινο χαλί, λόγω των εξελίξεων στο Ιράν

15:23

Παπασταύρου: Το μήνυμα που πρέπει να σταλεί προς τη Chevron είναι ότι δεν θα το ξανασκεφτούμε

15:10

Ηλεκτροκίνηση: Πολύ χαμηλά η Ελλάδα στην ΕΕ - «Πρωταθλητές» οι βορειοευρωπαίοι

15:06

Ρωσία και Ουκρανία θα ανταλλάξουν ακόμη 300 αιχμαλώτους πολέμου την Παρασκευή

14:58

Aegean: Πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων από Ομάν και Ντουμπάι

14:57

Ελληνικός προορισμός στους 13 καλύτερους της Ευρώπης για την άνοιξη

14:57

Η Alpha Bank δημιουργεί το Alpha Bank Campus στην Αθήνα

14:52

Μητσοτάκης: Καλώ τους ευεργέτες να επιστρέψουν μέρος του πλούτου τους στην πατρίδα

14:51

Παπασταύρου για «Πρίνος CO2»: Σημαντική εξέλιξη η έκδοση άδειας αποθήκευσης στην EnEarth

14:48

Bundesbank: Έκτη διαδοχική χρονιά με ζημίες στον ισολογισμό - Στα 8,6 δισ. ευρώ το έλλειμμα το 2025

14:47

PwC Ελλάδας: Τι ελπίζουν και τι φοβούνται οι Έλληνες εργαζόμενοι για το μέλλον της εργασίας

14:41

Ρούτε: «Σοβαρό» το συμβάν με την Τουρκία - «Δεν είναι στο τραπέζι η ενεργοποίηση του Αρθρου 5»

14:38

Predator: Το ΣτΕ διατάσσει την ΕΥΠ να διαβιβάσει τον φάκελο άρσης απορρήτου του Θανάση Κουκάκη

14:32

Το Ιράν αρνείται ότι στόχευσε το Αζερμπαϊτζάν: Απειλεί την Ευρώπη - Μαίνεται ο πόλεμος στη Μ. Ανατολή

14:31

Κάλας: Περιορισμένες οι αμυντικές ικανότητες με τους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή

14:10

Μαρινάκης: Ετοιμότητα της Ελλάδας λόγω πολέμου - Αυξημένοι έλεγχοι για ακρίβεια στην αγορά

gazzetta
gazzetta reader insider insider