Αντοχές για έναν – ακόμη – δύσκολο χειμώνα

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Διεθνώς τα σύννεφα πυκνώνουν προμηνύοντας έναν, ακόμη, δύσκολο χειμώνα. Το νέο γεωπολιτικό μέτωπο στο Ισραήλ επιδεινώνει την πίεση και στο οικονομικό πεδίο, ειδικά για την Ευρώπη που προβλέπεται πως θα αναπτύσσεται με ασθενικό ρυθμό στο φάσμα του 1% λειτουργώντας σε συνθήκες υψηλού κόστους δανεισμού που είναι δεδομένο ότι θα διατηρηθεί αμείωτο τους επόμενους μήνες. Και αυτό σε συνδυασμό με την επιλογή της ΕΕ να επιστρέψει σε – σχεδόν αδιάλλακτα - αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες (τους οποίους δεν μπορεί παρά να τηρεί πιστά η Αθήνα ζητώντας απλά εξαιρέσεις όπως για τις αμυντικές δαπάνες ).

Ναι, η ελληνική οικονομία είναι πιο ισχυρή, πιο ανθεκτική. Τις επόμενες εβδομάδες μάλιστα, αναμένονται αρκετά καλά νέα με επίκεντρο τις δύο αναμενόμενες αναβαθμίσεις από διεθνείς οίκους με τις οποίες εκτιμάται πως θα ανοίξει και ο δρόμος για την προσέλκυση «ώριμων» ξένων κεφαλαίων. Επιπλέον, πέπλο προστασίας δημιουργούν τα κοινοτικά κονδύλια αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που είναι σε εξέλιξη. Τα στοιχεία ανθεκτικότητας καθρεφτίζονται και στα πραγματικά μεγέθη: ο ρυθμός ανάπτυξης είναι ταχύτερος της ΕΕ, η ανεργία μειώνεται, ενώ το ποσοστό ανόδου των τιμών όπως καταγράφεται στον δείκτη του πληθωρισμού είναι περιορισμένο.

Υπάρχει όμως και το «αλλά». Στην Ελλάδα οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα είναι κοντά στο 10% και νέες πιέσεις εμφανίζονται στον πρωτογενή τομέα με μοχλό την κλιματική κρίση και τις πρόσφατες καταστροφές αλλά και το μέτωπο της διεθνούς κρίσης τιμών που δεν έχει εξαλειφθεί. Τούτο μπορεί να φέρει νέο πλήγμα όχι μόνο στα εισοδήματα, αλλά και στην ιδιωτική κατανάλωση η οποία είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης μαζί με τις επενδύσεις (που συνιστούν από μόνες τους ένα στοίχημα με τις δαπάνες στο Σχέδιο Ανάκαμψης να έχουν υστέρηση 1,6 δισ. ευρώ στο 9μηνο).

Υπάρχουν, λοιπόν, ευκαιρίες αλλά και δυσκολίες που θα ξεδιπλωθούν τους επόμενους μήνες, με επίκεντρο στην οικονομία το δίπολο ανατιμήσεων – υψηλών επιτοκίων αλλά και την ταχεία αποκατάσταση των πληγών των φυσικών καταστροφών. Οι δυσκολίες, αφορούν και στο κράτος που θα πρέπει υπό αυτές τις συνθήκες να δράσει αποτελεσματικά αλλά και να ισορροπήσει δημοσιονομικά, αλλά και στον επιχειρηματικό κόσμο που να καλείται να συνεισφέρει στη στήριξη των εισοδημάτων με αυξημένες αμοιβές, όταν και αυτός θα πρέπει να αντιμετωπίσει συνθήκες χαμηλότερης ζήτησης για εξαγωγές αλλά και για την παροχή υπηρεσιών τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό.  

Όλες οι ειδήσεις

16:07

ΕΛΑΣ: Τη Δευτέρα το οικονομικό πρόγραμμα στο Εθνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο για κοστολόγηση

16:03

ΕΣΕΕ: Πλήρως κοστολογημένο και τεκμηριωμένο σχέδιο δράσης έως το 2030 για ισχυρές και βιώσιμες ΜμΕ

15:59

Αεροδρόμιο της Λειψίας: Βαρσοβία και Λονδίνο καλούν τους πρεσβευτές της Ρωσίας

15:50

ΗΠΑ: Διευρύνθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2025 το εμπορικό έλλειμμα

15:48

Παπαθανάσης: 140 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για διαχείριση υδάτων

15:47

Η Βόρεια Ελλάδα στον πυρήνα του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας – Ξεχωρίζουν οι υποδομές αερίου

15:46

Γιατί το cherry-picking δε μπορεί να δίνει πάντα λύσεις

15:39

Νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες κατά του ξεπλύματος χρήματος: Τι αλλάζει στην αγορά τυχερών παιγνίων

15:33

ΕΣΠ ενόψει νέας σχολικής χρονιάς: «Ο καταναλωτής πρέπει να έχει όλες τις επιλογές»

15:31

Η Nvidia εξαγοράζει τη Hugging Face έναντι 12,9 δισ. δολαρίων

15:31

Όμιλος Ελλάκτωρ: Ο Σταύρος Κατσικάδης, νέος Διευθύνων Σύμβουλος στην Μαρίνα Αλίμου

15:30

Ισραήλ: Ο υπουργός Άμυνας Κατς απειλεί με «εκτεταμένα αντίποινα» εάν το Ιράν επιτεθεί στη χώρα

15:19

Ρεκόρ συμμετοχών στα βραβεία νεανικής επιχειρηματικότητας Στέλιος Χατζηιωάννου 2026

15:00

Τουρκία: Προεδρικό διάταγμα για απαλλοτριώσεις εκατοντάδων εκτάσεων - Διαγωνισμοί για το έργο στο Εσκισεχίρ

14:58

Τουρισμός: Μεγάλη αύξηση της Αττικής σε αφίξεις και έσοδα - Οι σημαντικότερες αγορές που κινούν την άνοδο

14:58

Μεταλλευτικό έργο Σκουριών: Η επόμενη ημέρα μιας επένδυσης στρατηγικής σημασίας

14:54

ΔΕΘ: Ενέργεια, τεχνολογία και συνδεσιμότητα σε ένα ενιαίο σημείο εμπειρίας από τη ΔΕΗ

14:51

Τι να μην κάνετε στο Παρίσι

14:40

Δήμας: Στο 62% οι εργασίες στο FlyOver - Σταθερά ο στόχος για παράδοση τον Μάιο του 2027

14:38

Μειώθηκαν κατά 53% τα μικρά δέματα από Κίνα προς ΕΕ - 224 εκατ. στα ταμεία μετά το τέλος των 3 ευρώ

14:29

ΗΠΑ: Σε χαμηλό τετραετίας οι περικοπές θέσεων εργασίας το 2026

14:24

Hartorama Back to School 2026: Όλα σε ένα σημείο, όλα στη σωστή σειρά

14:11

Δυναμική έναρξη του 9ου Κύκλου Επιτάχυνσης του CapsuleT από το ΞΕΕ

14:05

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε Αττική, Εύβοια, Κρήτη και νησιά του Αιγαίου

14:05

Μαρινάκης: «Οριζόντια και μόνιμα τα μέτρα της ΔΕΘ - Ο Τσίπρας μοίρασε πάλι σανό»

13:56

Τουρκία: Έρευνα για «εξύβριση του προέδρου» κατά του Αχμέτ Νταβούτογλου

13:50

Κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν 127.462 απομιμητικά προϊόντα - Πρόστιμα 2,13 εκατ. ευρώ

13:50

Κατσαφάδος: Ψηφίστηκε η μεταρρύθμιση στη στεγαστική αρωγή

13:48

Δημοσκόπηση Interview: Διψήφιο προβάδισμα ΝΔ από ΕΛΑΣ - Πόσοι θα ψήφιζαν κόμμα Σαμαρά

13:44

Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ θα αγωνιστεί για τη νέα πολιτική αλλαγή - Δεν έχουμε εξαρτήσεις και δεσμεύσεις»


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider