Αντοχές για έναν – ακόμη – δύσκολο χειμώνα

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Διεθνώς τα σύννεφα πυκνώνουν προμηνύοντας έναν, ακόμη, δύσκολο χειμώνα. Το νέο γεωπολιτικό μέτωπο στο Ισραήλ επιδεινώνει την πίεση και στο οικονομικό πεδίο, ειδικά για την Ευρώπη που προβλέπεται πως θα αναπτύσσεται με ασθενικό ρυθμό στο φάσμα του 1% λειτουργώντας σε συνθήκες υψηλού κόστους δανεισμού που είναι δεδομένο ότι θα διατηρηθεί αμείωτο τους επόμενους μήνες. Και αυτό σε συνδυασμό με την επιλογή της ΕΕ να επιστρέψει σε – σχεδόν αδιάλλακτα - αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες (τους οποίους δεν μπορεί παρά να τηρεί πιστά η Αθήνα ζητώντας απλά εξαιρέσεις όπως για τις αμυντικές δαπάνες ).

Ναι, η ελληνική οικονομία είναι πιο ισχυρή, πιο ανθεκτική. Τις επόμενες εβδομάδες μάλιστα, αναμένονται αρκετά καλά νέα με επίκεντρο τις δύο αναμενόμενες αναβαθμίσεις από διεθνείς οίκους με τις οποίες εκτιμάται πως θα ανοίξει και ο δρόμος για την προσέλκυση «ώριμων» ξένων κεφαλαίων. Επιπλέον, πέπλο προστασίας δημιουργούν τα κοινοτικά κονδύλια αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που είναι σε εξέλιξη. Τα στοιχεία ανθεκτικότητας καθρεφτίζονται και στα πραγματικά μεγέθη: ο ρυθμός ανάπτυξης είναι ταχύτερος της ΕΕ, η ανεργία μειώνεται, ενώ το ποσοστό ανόδου των τιμών όπως καταγράφεται στον δείκτη του πληθωρισμού είναι περιορισμένο.

Υπάρχει όμως και το «αλλά». Στην Ελλάδα οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα είναι κοντά στο 10% και νέες πιέσεις εμφανίζονται στον πρωτογενή τομέα με μοχλό την κλιματική κρίση και τις πρόσφατες καταστροφές αλλά και το μέτωπο της διεθνούς κρίσης τιμών που δεν έχει εξαλειφθεί. Τούτο μπορεί να φέρει νέο πλήγμα όχι μόνο στα εισοδήματα, αλλά και στην ιδιωτική κατανάλωση η οποία είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης μαζί με τις επενδύσεις (που συνιστούν από μόνες τους ένα στοίχημα με τις δαπάνες στο Σχέδιο Ανάκαμψης να έχουν υστέρηση 1,6 δισ. ευρώ στο 9μηνο).

Υπάρχουν, λοιπόν, ευκαιρίες αλλά και δυσκολίες που θα ξεδιπλωθούν τους επόμενους μήνες, με επίκεντρο στην οικονομία το δίπολο ανατιμήσεων – υψηλών επιτοκίων αλλά και την ταχεία αποκατάσταση των πληγών των φυσικών καταστροφών. Οι δυσκολίες, αφορούν και στο κράτος που θα πρέπει υπό αυτές τις συνθήκες να δράσει αποτελεσματικά αλλά και να ισορροπήσει δημοσιονομικά, αλλά και στον επιχειρηματικό κόσμο που να καλείται να συνεισφέρει στη στήριξη των εισοδημάτων με αυξημένες αμοιβές, όταν και αυτός θα πρέπει να αντιμετωπίσει συνθήκες χαμηλότερης ζήτησης για εξαγωγές αλλά και για την παροχή υπηρεσιών τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό.  

Όλες οι ειδήσεις

09:11

Χρηματιστηριακό ράλι στη Βενεζουέλα: Ελπίδα, κερδοσκοπία και πολιτικό ρίσκο

08:45

Εκπτώσεις: Πώς να κάνετε ηλεκτρονικές αγορές χωρίς να πέσετε θύματα απάτης

08:39

Το Ιράν απελευθέρωσε το ελληνόκτητο τάνκερ που είχε κατασχέσει το 2024

08:35

Kλείνουν προσωρινά τα αεροδρόμια Κέρκυρας και Σαντορίνης λόγω εργασιών

08:34

Οι ΗΠΑ ακύρωσαν 100.000 βίζες αφότου επέστρεψε στην εξουσία ο Τραμπ

08:33

Credit Agricole: «Πράσινο φως» από την ΕΚΤ για αύξηση του ποσοστού της στην Banco BPM

08:23

Πώς η GEN Z αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού στην παγκόσμια βιομηχανία αλκοολούχων

08:19

Έκτακτες κρίσεις Συνταγματαρχών Όπλων και Σωμάτων στο Στρατό Ξηράς

08:17

Helleniq Energy: Σε λειτουργία ο πετρελαιαγωγός για εξαγωγές στη Βόρεια Μακεδονία – Σε 12-18 μήνες η γεώτρηση στο Ιόνιο και τα σεισμικά με Chevron

08:15

Αυξάνονται κατά 2,4% από φέτος τα επιδόματα ασθένειας και μητρότητας - Στα 883,92 ευρώ τα έξοδα κηδείας

08:13

Χωρίς ταξί σήμερα η Αθήνα

08:09

Νέα κριτήρια για τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά – Υποστήριξη 374.000 καταναλωτών

08:07

Χρυσές Σφαίρες 2026: Πόσα χρήματα κάνει το βραβείο - Πληρώνονται οι νικητές;

08:06

Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια: Aγώνας δρόμου με τον χρόνο και αναδιανομή χώρου, αξίας και προσδοκιών

08:00

ΟΔΔΗΧ: Με 10ετές ομόλογο το ντεμπούτο στις αγορές για το 2026

07:58

Ακίνητα: Επενδύσεις 2,9 δισ. στο εμπορικό real estate, τα μεγάλα deals - Η τάση για το 2026

07:56

Σε κανονική λειτουργία η διασύνδεση Κρήτη-Αττική – «Τρέχει» το όφελος για τους καταναλωτές

07:52

Η Βενεζουέλα δηλώνει έτοιμη για «νέα ατζέντα» με την ΕΕ

07:49

Τραμπ: Πρόσθετοι δασμοί 25% σε κάθε χώρα που έχει δοσοληψίες με το Ιράν

07:46

BΟΑΚ (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Πότε «μπαίνει μπρος» η σύμβαση των 2 δισ. ευρώ

07:41

Με προσφορές ξεκινά η χρονιά για τις αεροπορικές

07:37

Φορολογικό διαζύγιο: 18 μυστικά και παγίδες για τους συζύγους - Η προθεσμία για τις χωριστές δηλώσεις

07:33

Η «αθόρυβη αναδιάρθρωση» στις τράπεζες που φέρνει νέες μειώσεις προσωπικού

07:30

Στις 15:00 η συνάντηση Μητσοτάκη με αγρότες: Ποιοι θα πάνε τελικά στο Μαξίμου και ποιοι όχι

07:28

Αμυντικές δαπάνες με ευρωπαϊκά κονδύλια μπορούν να ανεβάσουν την ελληνική οικονομία - Αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης

07:11

Νέες κορυφές για το real estate - Η αθόρυβη διόρθωση - Στον ρυθμό του Τράμπ

23:57

Παλαιστινιακή οργάνωση που στηρίζεται από το Ισραήλ σκότωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς

23:45

Δένδιας στο ΕΒΕΠ: Οι δαπάνες για την άμυνα να γίνουν μοχλός ανάπτυξης της Ελλάδας

23:36

ΗΠΑ: Η Πολιτεία του Ιλινόι μήνυσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για «επικίνδυνη χρήση βίας»

23:22

Ισραήλ: Ένταλμα σύλληψης σε βάρος πρώην συμβούλου του Νετανιάχου

gazzetta
gazzetta reader insider insider