Αντοχές για έναν – ακόμη – δύσκολο χειμώνα

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Διεθνώς τα σύννεφα πυκνώνουν προμηνύοντας έναν, ακόμη, δύσκολο χειμώνα. Το νέο γεωπολιτικό μέτωπο στο Ισραήλ επιδεινώνει την πίεση και στο οικονομικό πεδίο, ειδικά για την Ευρώπη που προβλέπεται πως θα αναπτύσσεται με ασθενικό ρυθμό στο φάσμα του 1% λειτουργώντας σε συνθήκες υψηλού κόστους δανεισμού που είναι δεδομένο ότι θα διατηρηθεί αμείωτο τους επόμενους μήνες. Και αυτό σε συνδυασμό με την επιλογή της ΕΕ να επιστρέψει σε – σχεδόν αδιάλλακτα - αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες (τους οποίους δεν μπορεί παρά να τηρεί πιστά η Αθήνα ζητώντας απλά εξαιρέσεις όπως για τις αμυντικές δαπάνες ).

Ναι, η ελληνική οικονομία είναι πιο ισχυρή, πιο ανθεκτική. Τις επόμενες εβδομάδες μάλιστα, αναμένονται αρκετά καλά νέα με επίκεντρο τις δύο αναμενόμενες αναβαθμίσεις από διεθνείς οίκους με τις οποίες εκτιμάται πως θα ανοίξει και ο δρόμος για την προσέλκυση «ώριμων» ξένων κεφαλαίων. Επιπλέον, πέπλο προστασίας δημιουργούν τα κοινοτικά κονδύλια αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που είναι σε εξέλιξη. Τα στοιχεία ανθεκτικότητας καθρεφτίζονται και στα πραγματικά μεγέθη: ο ρυθμός ανάπτυξης είναι ταχύτερος της ΕΕ, η ανεργία μειώνεται, ενώ το ποσοστό ανόδου των τιμών όπως καταγράφεται στον δείκτη του πληθωρισμού είναι περιορισμένο.

Υπάρχει όμως και το «αλλά». Στην Ελλάδα οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα είναι κοντά στο 10% και νέες πιέσεις εμφανίζονται στον πρωτογενή τομέα με μοχλό την κλιματική κρίση και τις πρόσφατες καταστροφές αλλά και το μέτωπο της διεθνούς κρίσης τιμών που δεν έχει εξαλειφθεί. Τούτο μπορεί να φέρει νέο πλήγμα όχι μόνο στα εισοδήματα, αλλά και στην ιδιωτική κατανάλωση η οποία είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης μαζί με τις επενδύσεις (που συνιστούν από μόνες τους ένα στοίχημα με τις δαπάνες στο Σχέδιο Ανάκαμψης να έχουν υστέρηση 1,6 δισ. ευρώ στο 9μηνο).

Υπάρχουν, λοιπόν, ευκαιρίες αλλά και δυσκολίες που θα ξεδιπλωθούν τους επόμενους μήνες, με επίκεντρο στην οικονομία το δίπολο ανατιμήσεων – υψηλών επιτοκίων αλλά και την ταχεία αποκατάσταση των πληγών των φυσικών καταστροφών. Οι δυσκολίες, αφορούν και στο κράτος που θα πρέπει υπό αυτές τις συνθήκες να δράσει αποτελεσματικά αλλά και να ισορροπήσει δημοσιονομικά, αλλά και στον επιχειρηματικό κόσμο που να καλείται να συνεισφέρει στη στήριξη των εισοδημάτων με αυξημένες αμοιβές, όταν και αυτός θα πρέπει να αντιμετωπίσει συνθήκες χαμηλότερης ζήτησης για εξαγωγές αλλά και για την παροχή υπηρεσιών τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό.  

Όλες οι ειδήσεις

17:51

Λίβανος: Νέες επιδρομές του ισραηλινού στρατού στα νότια της χώρας

17:16

Χέγκσεθ: Επίθεση στους Ευρωπαίους - «Να σταματήσουν τα κηρύγματα»

16:38

Ανδριανός: Ανάγκη για μια ενιαία στρατηγική που θα συνδέει οργανικά τον τουρισμό με την αγροδιατροφή και τον πολιτισμό

16:20

Nvidia: Παρουσιάζει τους πρώτους υπολογιστές Windows που χρησιμοποιούν δικά της τσιπ ως κύριο επεξεργαστή

16:00

Θα κοπούν έγκαιρα τα άφθονα χόρτα στις άκρες των δρόμων και στα χωράφια;

15:50

Κώτσηρας: Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την ελληνική κοινωνία

15:24

Τσουκαλάς: Η στέγαση είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο των λίγων

15:17

Νέα Αριστερά: Προς ανεξαρτητοποίηση Χαρίτσης, Αχτσιόγλου, Τζανακόπουλος, Ηλιόπουλος και Ζεϊμπέκ

14:55

Blue Origin: Αντιμετωπίζει καθυστερήσεις μηνών μετά την έκρηξη πυραύλου που προκάλεσε ζημιές στην εξέδρα εκτόξευσης

14:37

Φλωρίδης: Οι αλλαγές στον Κώδικα Δικηγόρων θα γίνουν μόνο αν υπάρχει απόλυτη συμφωνία του δικηγορικού σώματος

14:32

Ρωσία: Ουκρανικά πλήγματα με drones στο λιμάνι Ταγκανρόγκ και σε αποθήκη πετρελαίου στη περιφέρεια Κρασνοντάρ

14:26

Ανδρουλάκης: Μαζί για την πολιτική αλλαγή

14:14

Επιχείρηση «Θερισμός»: Το «ελληνικό FBI» ξεριζώνει τη μαφία των αγροτικών επιδοτήσεων

14:04

Οι ευρωπαϊκές μετοχές αμυντικού τομέα ρίχνουν ρυθμούς μετά την έκρηξη των στρατιωτικών δαπανών

13:41

ΗΠΑ: Εταιρείες κοινωνικών δικτύων θα καταβάλουν $27 εκατ. σε συμβιβασμό αγωγής σχολικής περιφέρειας του Κεντάκι

13:23

Τζιτζικώστας: Μέχρι στιγμής τα στοιχεία δείχνουν μικρή αύξηση των τουριστικών αφίξεων στην Ευρώπη σε σχέση με πέρσι

13:15

Βουλή: Κατατέθηκε προς κύρωση ο Κώδικας Χωροταξίας – Πολεοδομίας

13:12

Τσιόδρας: Για να ισχυροποιηθεί η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει στην παραγωγή, την καινοτομία και την άμυνα

13:00

Τουρισμός: Μεικτή η εικόνα για το τριήμερο

12:53

ΗΠΑ: Μέλη της Fed αρχίζουν να βλέπουν πιθανή μια αύξηση των επιτοκίων

12:39

Αφγανιστάν: Δεκαοκτώ νεκροί σε τροχαίο δυστύχημα με φορτηγό

12:34

Κιλκίς: Εξιχνιάστηκε τηλεφωνική απάτη με λεία 50.000 ευρώ

12:25

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Το κυνήγι των ονείρων, το θέμα των Νέων Ελληνικών (ΕΠΑΛ)

12:23

Θεσσαλονίκη: Κατέληξε ο 67χρονος που ξυλοκοπήθηκε άγρια στον Εύοσμο

12:20

Πέθανε σε ηλικία 104 ετών ο Γάλλος κοινωνιολόγος και φιλόσοφος Εντγκάρ Μορέν

12:12

Συμβουλευτική υποστήριξη των καπνιστών μέσω της φωνητικής πύλης 1135 και της ιστοσελίδας του ΕΟΔΥ

12:06

Χαρδαλιάς: Τα εμβληματικά έργα που υλοποιούνται στην Αττική ζωντανό παράδειγμα του τί μπορούν να πετύχουν οι Περιφέρειες

11:54

Κατάρ: Αντίθετο στην επιβολή μόνιμων τελών διέλευσης στα Στενά του Ορμούζ

11:44

Τέλος σε μια πολυετή ασφαλιστική ανισότητα για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων σε ΕΣΥ και ΕΚΑΒ

11:33

Κίνητρα για την αύξηση της προσφοράς ακινήτων στην αγορά


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider