Νέο μέτωπο ακρίβειας - «Άλμα» 102% στο ελαιόλαδο τον Αύγουστο, 37,8% στα λαχανικά και 28,5% στα φρούτα

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο μέτωπο ακρίβειας - «Άλμα» 102% στο ελαιόλαδο τον Αύγουστο, 37,8% στα λαχανικά και 28,5% στα φρούτα
Ανατιμήσεις δίχως «ταβάνι» για λάδι, φρούτα και λαχανικά τον Αύγουστο. Πολλαπλοί παράγοντες διαμορφώνουν ένα «ασφυκτικό» πλαίσιο ακρίβειας τροφίμων για τα νοικοκυριά.

Δίχως τέλος είναι οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής που «τινάζουν στον αέρα» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ την Παρασκευή σε έκθεση για τις τιμές εκροών στη γεωργία. Οι τιμές σε λάδι, φρούτα και λαχανικά έχουν… «τρυπήσει το ταβάνι», κάνοντας τα εν λόγω προϊόντα απλησίαστα για τους καταναλωτές και τα νοικοκυριά.

Οι αιτίες πολλαπλές και σύνθετες: Στην σοβούσα ενεργειακή κρίση ήρθαν να προστεθούν οι οδυνηρές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Οι αλλεπάλληλες θεομηνίες κατέστρεψαν μεγάλο τμήμα της εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής, με τις επιπτώσεις ακόμα να μην έχουν γίνει ορατές στην πλήρη τους διάσταση, ενώ επιπλέον πλήγμα αποτελεί η «απορρύθμιση» των θερμοκρασιών που «μπερδεύει» τις εποχές και υποσκάπτει τις καλλιέργειες.

Στα παραπάνω πρέπει να συνυπολογιστούν και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, είτε σε επίπεδο εμπορίας εκ μέρους των εταιρειών, είτε σε επίπεδο παραγωγών, οι οποίοι, προκειμένου να επιβιώσουν εντός ενός άκρως αβέβαιου αγροτικού περιβάλλοντος, προσπαθούν να αποκομίσουν «ό,τι μπορούν» από την πώληση της ήδη υπάρχουσας αποθηκευμένης παραγωγής τους.

Διαβάστε επίσης:

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον γενικό δείκτη τιμών εκροών σε γεωργία και κτηνοτροφία, δηλαδή οι τιμές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί κατά την πώληση των γεωργικών προϊόντων τους, αποτελούν πιστοποίηση του δυσμενούς αυτού πλαισίου ακρίβειας που έχει διαμορφωθεί για τα τρόφιμα.

Σε ετήσια βάση, τον Αύγουστο η τιμή του ελαιόλαδου αυξήθηκε κατά 102,3%, την στιγμή που η αντίστοιχη μεταβολή του προηγούμενου έτους όταν ο πληθωρισμός ήδη «έδειχνε τα δόντια του», ήταν μόλις 16,9%, χαμηλότερη από πολλά άλλα προϊόντα.

Στις ανατιμήσεις ακολουθούν τα λαχανικά και κηπευτικά με 37,8%, ενώ κατά 28,5% είναι ακριβότερα από πέρυσι και τα φρούτα.

Eν γένει, το σύνολο της φυτικής παραγωγής «τσίμπησε» 28,1% παρά την «βουτιά» στις τιμές σε δημητριακά και σπόρους και σε βιομηχανικά φυτά.

Σε μηνιαία βάση, από τον Ιούλιο μέχρι τον Αύγουστο, μήνες που χαρακτηρίστηκαν από μεγάλες καταστροφές, την πρωτοκαθεδρία στην άνοδο των τιμών κατέχουν τα κτηνοτροφικά φυτά που ακρίβυναν κατά 16,8%, ενώ ακολουθεί και πάλι το ελαιόλαδο με 9%.

Υπενθυμίζεται πως η ανοδική τάση στα τρόφιμα επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου, όπου παρά το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης τιμών σημείωσε την βραδύτερη άνοδο του από τον Ιούλιο του 2021, τα είδη διατροφής «σκαρφάλωσαν» επιπλέον 9,4%.

Διαβάστε επίσης:

Ακριβαίνει και ο εξοπλισμός

Οι τιμές των παραγόμενων προϊόντων, σε ένα ποσοστό τους εμπεριέχουν την μετακύλιση του αυξημένου κόστους που οι παραγωγοί καταβάλλουν για την αγορά των αναλώσιμων μέσων, αγαθών και υπηρεσιών, που χρησιμοποιούνται
στην παραγωγική διαδικασία, όπως δείχνει ο γενικός δείκτης εισροών που καταρτίζει η ΕΛΣΤΑΤ.

Σε αυτή την περίπτωση, οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις που έπρεπε να «σηκώσουν» οι παραγωγοί τον Αύγουστο, αφορούσαν σε μηχανήματα καλλιέργειας (10,5%), γεωργικούς ελκυστήρες (9,3%), μηχανήματα και εγκαταστάσεις (8,9%), ενώ όλες οι κατηγορίες ειδών μηχανημάτων και εξοπλισμού καταγράφηκαν αυξημένες.

Άλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας για τις τιμές εισαγωγών στην εγχώρια βιομηχανία, η κατηγορία προϊόντων που άπτεται της κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, στα οποία εντάσσονται και τα γεωργικά μηχανήματα, τον Αύγουστο ήταν ακριβότερη κατά 2,4% σε σχέση με πέρυσι, ενώ και προϊόντα που άπτονται της βιομηχανίας τροφίμων, είχαν κερδίσει άλλο ένα 0,6%.

Τα υλικά για κατασκευή προϊόντων από ελαστικό και άλλες πλαστικές ύλες, που ενδεχόμενα χρησιμοποιούνται για αποθήκευση και συσκευασία γεωργικών αγαθών, ακρίβυναν κατά 3,4%, ενώ μία από τις μεγαλύτερες ανόδους σημείωσαν τα είδη ποτοποιίας με 7,2%, γεγονός που αντανακλάται και στην τιμή του ντόπιου κρασιού που στην ίδια περίοδο «πήρε τα πάνω» του κατά 10,7%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο θέρμανσης: Στα 1,35 ευρώ η τιμή εκκίνησης - Οι εκπτώσεις και τα επιδόματα

Μέτρα κατά της ακρίβειας: Έτσι θα δηλώνουν τις ανατιμήσεις τα σούπερ μάρκετ – Η διαδικασία

Ρεύμα: «Κλείδωσε» η λύση για τον «ενεργειακό τουρισμό» - Τα δικαιώματα των προμηθευτών σε πρώην πελάτες με χρέη

gazzetta
gazzetta reader insider insider