Η άνοδος του κατώτατου, τα καλά νέα για την οικονομία και η ώρα των εισφορών

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Έπειτα από 2,5 μήνες διαβούλευσης, με διαφωνίες και εκ διαμέτρου αντίθετες παραδοχές, ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό το ύψος της δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού. «Προσπερνώντας» το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής που συστάθηκε για να μελετήσει το θέμα και παρά την αντίθετη άποψη βασικών υπουργών του οικονομικού κύκλου, αλλά και των κοινωνικών εταίρων, ο πρωθυπουργός πρότεινε τελικά έναν μισθό θα έχει το νούμερο «7» μπροστά, αλλά δεν ξεφεύγει από τα όρια της δημοσιονομικής ισορροπίας.

Προηγουμένως, οι φορείς της διαβούλευσης είχαν προτείνει ένα εύρος αύξησης που ξεκινούσε από το 3% και έφτανε στο 13%. Η ΤτΕ ήταν η πιο φειδωλή στην πρότασή της (3%), οι εργοδοτικοί φορείς κινήθηκαν πάνω-κάτω πλησίον της περιοχής του 4% (ΣΕΒ 4%, ΣΕΤΕ/ΙΝΣΕΤΕ 3%-4%, ΣΒΕ 3% - 5%), οι κοινωνικοί εταίροι ζητούσαν απλώς η αναπροσαρμογή να κινείται στα όρια του πληθωρισμού, το ΚΕΠΕ πρότεινε αύξηση 4%-6%, ενώ η ΓΣΕΕ ζήτησε ο μισθός να επανέλθει στα 751 ευρώ (αύξηση 13,3%).

Η ανάγκη ισορροπίας ανάμεσα στην κάλυψη όσο είναι εφικτό των εισοδημάτων από την ακρίβεια και στην διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, είναι πολύ κρίσιμη. Γιατί η ακρίβεια καλπάζει μεν αλλά για να πληρώνεται ο εργαζόμενος πρέπει να υπάρχουν και θέσεις απασχόλησης.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες κινήσεις. Η ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό πως προχωρά από τον Ιούνιο κανονικά η δέσμευση για επιπλέον μείωση κατά 0,5% των ασφαλιστικών εισφορών είναι μία επιπλέον κίνηση και ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων αλλά και ανακούφισης των εργοδοτών. Ίσως λοιπόν θα πρέπει να έχει συνέχεια. Ως μία κίνηση την οποία μάλιστα αποδέχονται οι δανειστές πολύ πιο εύκολα από ότι ένα «πείραγμα» στους συντελεστές ΦΠΑ ή σε άλλα πεδία.  

Τα πολύ θετικά στοιχεία της Μ. Πέμπτης για σημαντικά χαμηλότερο από ότι αναμενόταν πρωτογενές έλλειμμα δείχνουν πως τα κρατικά ταμεία αντέχουν. Βεβαίως, έχουμε έλλειμμα και τούτο βάζει όρια στα μέτρα στήριξης, τουλάχιστο όσο η ΕΕ δεν ανοίγει τα χαρτιά της. Πάντως, τα στοιχεία γύρω από την οικονομία που ανακοινώνονται αυτές τις ημέρες που ο καταναλωτής βλέπει την ακρίβεια κατάματα, αφήνουν να υπάρχει και μία νότα αισιοδοξίας. Αισιοδοξίας πως, στοχευμένα έστω, νέα μέτρα στήριξης μπορούν να έρθουν. Για να ανακουφίσουν, λίγο, την αγορά και την κοινωνία που περιμένει να έρθει η δική της «Ανάσταση».

Όλες οι ειδήσεις

12:32

Iράν: Ζητά την αποδέσμευση των παγωμένων περιουσιακών του στοιχείων

12:28

Αύξηση 8,3% στη βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο

12:18

ΕΕ: Συμφωνία για κυρώσεις σε Ισραηλινούς εποίκους στη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών

12:10

Ξεκίνησε η πρώτη ευρωπαϊκή κλινική μελέτη με τη χορήγηση κυτταρικής θεραπείας CAR-T για την αμυλοείδωση

12:08

Πώς να προστατέψετε τον εγκέφαλό σας από το ChatGPT

11:57

Visa Innovation Program Europe: Οι 7 Fintech εταιρείες που επιλέχθηκαν για το 2026 από Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα

11:55

Γεραπετρίτης για drone: «Δεν θα επιτρέψουμε να αναπτυχθούν πολεμικές ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου»

11:44

Εθνική Τράπεζα: Ο ψηφιακός τομέας ως μοχλός ενίσχυσης της παραγωγικότητας και σύγκλισης με την Ευρώπη

11:30

Μιχαηλίδου: «400 διαμερίσματα από τα πρώτα 8 ακίνητα της κοινωνικής αντιπαροχής»

11:18

Στη δημοσιότητα τα Πόθεν Έσχες των πολιτικών για το 2025 - Τι δηλώνει ο Μητσοτάκης

11:11

ΕΕ: Προσπάθεια ενίσχυσης των δεσμών της με τη Συρία

11:08

Χανταϊός: Κανένα σύμπτωμα δεν παρουσιάζει ο επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου που μεταφέρθηκε στο Αττικόν

11:01

Στάση αναμονής στο ταμπλό του ΧΑ – Οριακές διακυμάνσεις με συγκρατημένο τζίρο

10:46

Θεμιστοκλέους: Νέα κίνητρα για την ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ

10:42

Eurobank και Κτίστωρ συνεργάζονται για επενδύσεις σε έργα αποθήκευσης ενέργειας

10:37

Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες Ιράν-ΗΠΑ

10:31

Η Blackstone εξαγοράζει την Skroutz από την CVC

10:15

Ο Τραμπ απαιτεί οι δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου να είναι «πιστοί»

10:09

Υπό πίεση ο Στάρμερ μετά τις καταστροφικές για το Εργατικό Κόμμα τοπικές εκλογές - Η κρίσιμη ομιλία

10:03

ΕΚΤ: Δύο αυξήσεις επιτοκίων το 2026 βλέπουν οι αναλυτές - Η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό

09:51

Morgan Stanley: «Αγώνας ενάντια στον χρόνο» στην αγορά πετρελαίου

09:44

Premia: Αύξηση εσόδων 35% και adjusted EBITDA 49% το α' τρίμηνο

09:40

Τσίπρας: Το ταξίδι συνεχίζεται... Ή μήπως τώρα αρχίζει;

09:36

Τράπεζα Κύπρου: Στα 121 εκατ. τα κέρδη το πρώτο τρίμηνο

09:14

Η γυναίκα που κρατά στα χέρια της την τύχη του OnlyFans

09:12

Το ΕΒΕΠ ενισχύει τη διασύνδεση των Ελλήνων του εξωτερικού με την εγχώρια επιχειρηματικότητα

08:54

Στενά του Ορμούζ: Σύνοδος 40 χωρών για την ασφαλή μεταφορά πετρελαίου

08:54

Παρουσιάζεται σήμερα το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό

08:52

Η AI «καίει» ρεύμα: Τα data centers εκτοξεύουν τις επενδύσεις και αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη

08:37

Πετρέλαιο: Τραβά ξανά την ανηφόρα καθώς η συμφωνία δεν έρχεται και τα Στενά παραμένουν κλειστά

gazzetta
gazzetta reader insider insider