Η άνοδος του κατώτατου, τα καλά νέα για την οικονομία και η ώρα των εισφορών

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Έπειτα από 2,5 μήνες διαβούλευσης, με διαφωνίες και εκ διαμέτρου αντίθετες παραδοχές, ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό το ύψος της δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού. «Προσπερνώντας» το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής που συστάθηκε για να μελετήσει το θέμα και παρά την αντίθετη άποψη βασικών υπουργών του οικονομικού κύκλου, αλλά και των κοινωνικών εταίρων, ο πρωθυπουργός πρότεινε τελικά έναν μισθό θα έχει το νούμερο «7» μπροστά, αλλά δεν ξεφεύγει από τα όρια της δημοσιονομικής ισορροπίας.

Προηγουμένως, οι φορείς της διαβούλευσης είχαν προτείνει ένα εύρος αύξησης που ξεκινούσε από το 3% και έφτανε στο 13%. Η ΤτΕ ήταν η πιο φειδωλή στην πρότασή της (3%), οι εργοδοτικοί φορείς κινήθηκαν πάνω-κάτω πλησίον της περιοχής του 4% (ΣΕΒ 4%, ΣΕΤΕ/ΙΝΣΕΤΕ 3%-4%, ΣΒΕ 3% - 5%), οι κοινωνικοί εταίροι ζητούσαν απλώς η αναπροσαρμογή να κινείται στα όρια του πληθωρισμού, το ΚΕΠΕ πρότεινε αύξηση 4%-6%, ενώ η ΓΣΕΕ ζήτησε ο μισθός να επανέλθει στα 751 ευρώ (αύξηση 13,3%).

Η ανάγκη ισορροπίας ανάμεσα στην κάλυψη όσο είναι εφικτό των εισοδημάτων από την ακρίβεια και στην διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, είναι πολύ κρίσιμη. Γιατί η ακρίβεια καλπάζει μεν αλλά για να πληρώνεται ο εργαζόμενος πρέπει να υπάρχουν και θέσεις απασχόλησης.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες κινήσεις. Η ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό πως προχωρά από τον Ιούνιο κανονικά η δέσμευση για επιπλέον μείωση κατά 0,5% των ασφαλιστικών εισφορών είναι μία επιπλέον κίνηση και ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων αλλά και ανακούφισης των εργοδοτών. Ίσως λοιπόν θα πρέπει να έχει συνέχεια. Ως μία κίνηση την οποία μάλιστα αποδέχονται οι δανειστές πολύ πιο εύκολα από ότι ένα «πείραγμα» στους συντελεστές ΦΠΑ ή σε άλλα πεδία.  

Τα πολύ θετικά στοιχεία της Μ. Πέμπτης για σημαντικά χαμηλότερο από ότι αναμενόταν πρωτογενές έλλειμμα δείχνουν πως τα κρατικά ταμεία αντέχουν. Βεβαίως, έχουμε έλλειμμα και τούτο βάζει όρια στα μέτρα στήριξης, τουλάχιστο όσο η ΕΕ δεν ανοίγει τα χαρτιά της. Πάντως, τα στοιχεία γύρω από την οικονομία που ανακοινώνονται αυτές τις ημέρες που ο καταναλωτής βλέπει την ακρίβεια κατάματα, αφήνουν να υπάρχει και μία νότα αισιοδοξίας. Αισιοδοξίας πως, στοχευμένα έστω, νέα μέτρα στήριξης μπορούν να έρθουν. Για να ανακουφίσουν, λίγο, την αγορά και την κοινωνία που περιμένει να έρθει η δική της «Ανάσταση».

Όλες οι ειδήσεις

21:40

Ρούμπιο: «Προς το συμφέρον της G7 να βοηθήσει να ανοίξει το Ορμούζ»

21:23

Μίνι ανασχηματισμός στην Ισπανία: Ο υπουργός Οικονομικών ανέλαβε και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

21:13

Το Ιράν πιστεύει ότι έχει το «πάνω χέρι» απέναντι σε έναν Τραμπ που βιάζεται να διαπραγματευτεί

21:04

ΗΠΑ: Ο υποψήφιος αρχηγός των πυρηνικών δυνάμεων δεν βλέπει τον λόγο να ξαναρχίσουν πυρηνικές δοκιμές

20:57

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Σοβαρός κίνδυνος για τη ναυσιπλοΐα η επίθεση στη Μαύρη Θάλασσα»

20:43

Coca-Cola HBC: Άντλησε 2,1 δισ. ευρώ για τη μεγάλη εξαγορά στην Αφρική

20:38

Ολυμπιακοί Αγώνες: Εκτός κατηγορίας γυναικών οι τρανς αθλήτριες

20:26

Ο Καναδάς επιβάλλει πρόσθετες κυρώσεις κατά επιχειρηματιών και εταιρειών του Ιράν

20:15

Μελόνι για επιστροφές παράτυπων μεταναστών: «Η Ευρώπη ακολουθεί, επιτέλους, την σωστή κατεύθυνση»

20:05

Ισπανία: Εγκρίθηκε η δέσμη μέτρων στήριξης ύψους 5 δισ. ευρώ

19:56

Βιντεοδιάσκεψη 35 χωρών για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

19:42

Μαρινάκης για υποκλοπές: «Η αντιπολίτευση θέλει να μετατρέψει τη χώρα σε απέραντο δικαστήριο»

19:42

Τι φέρνουν οι ρήτρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη συμφωνία με τις ΗΠΑ - Ο ρόλος της Γερμανίας

19:37

Η Amazon δίνει 1.000 δολάρια σε διανομείς που θα μοιραστούν προσωπικές ιστορίες για τη δουλειά τους

19:21

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές με φόντο τη Μέση Ανατολή

19:18

Η Πολωνία θέτει πλαφόν στις τιμές καυσίμων λόγω του πολέμου

19:03

Ρούτε: «Γνωρίζουμε ότι το Ιράν, η Ρωσία, η Βόρεια Κορέα και η Κίνα συνεργάζονται στενά»

18:46

Ρωσία: Ασιατικές χώρες «σχηματίζουν ουρά» για το ρωσικό πετρέλαιο

18:41

Google: Διαφωνούμε με την ετυμηγορία για τον εθισμό ανήλικης και θα ασκήσουμε έφεση

18:37

Δανία: Αρχίζουν διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης

18:33

Τραμπ: Ο Νικολάς Μαδούρο θα αντιμετωπίσει και άλλες κατηγορίες

18:11

Κώτσηρας: Ένδειξη αξιοπιστίας και στήριξη του εισοδήματος η αύξηση του κατώτατου μισθού

18:00

Ζελένσκι: «Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αποσπά την προσοχή από την κατάσταση στην Ουκρανία»

17:49

Alter Ego Media και Motor Oil μπαίνουν στον ΑΝΤ1+ - Δημιουργούν νέα συνδρομητική πλατφόρμα

17:49

ΧΑ: Αμετάβλητος ο Γενικός Δείκτης - Διελκυστίνδα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

17:34

Σύνοδος Κορυφής G7 με απουσία της Κίνας

17:32

Τραμπ: «Το Ιράν μας έκανε δώρο 10 διελεύσεις από τα Στενά του Ορμούζ»

17:28

Ερντογάν: «Η περιοχή μας πνίγεται στο αίμα» - Σκληρή επίθεση στο Ισραήλ για τον πόλεμο στο Ιράν

17:24

Κυρανάκης: «426 νέα λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη έως τον Σεπτέμβριο»

17:20

Κρεμλίνο: Διαψεύδει άρθρο των FT για αποστολή drones από τη Ρωσία στο Ιράν

gazzetta
gazzetta reader insider insider