Η άνοδος του κατώτατου, τα καλά νέα για την οικονομία και η ώρα των εισφορών

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Έπειτα από 2,5 μήνες διαβούλευσης, με διαφωνίες και εκ διαμέτρου αντίθετες παραδοχές, ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό το ύψος της δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού. «Προσπερνώντας» το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής που συστάθηκε για να μελετήσει το θέμα και παρά την αντίθετη άποψη βασικών υπουργών του οικονομικού κύκλου, αλλά και των κοινωνικών εταίρων, ο πρωθυπουργός πρότεινε τελικά έναν μισθό θα έχει το νούμερο «7» μπροστά, αλλά δεν ξεφεύγει από τα όρια της δημοσιονομικής ισορροπίας.

Προηγουμένως, οι φορείς της διαβούλευσης είχαν προτείνει ένα εύρος αύξησης που ξεκινούσε από το 3% και έφτανε στο 13%. Η ΤτΕ ήταν η πιο φειδωλή στην πρότασή της (3%), οι εργοδοτικοί φορείς κινήθηκαν πάνω-κάτω πλησίον της περιοχής του 4% (ΣΕΒ 4%, ΣΕΤΕ/ΙΝΣΕΤΕ 3%-4%, ΣΒΕ 3% - 5%), οι κοινωνικοί εταίροι ζητούσαν απλώς η αναπροσαρμογή να κινείται στα όρια του πληθωρισμού, το ΚΕΠΕ πρότεινε αύξηση 4%-6%, ενώ η ΓΣΕΕ ζήτησε ο μισθός να επανέλθει στα 751 ευρώ (αύξηση 13,3%).

Η ανάγκη ισορροπίας ανάμεσα στην κάλυψη όσο είναι εφικτό των εισοδημάτων από την ακρίβεια και στην διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, είναι πολύ κρίσιμη. Γιατί η ακρίβεια καλπάζει μεν αλλά για να πληρώνεται ο εργαζόμενος πρέπει να υπάρχουν και θέσεις απασχόλησης.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες κινήσεις. Η ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό πως προχωρά από τον Ιούνιο κανονικά η δέσμευση για επιπλέον μείωση κατά 0,5% των ασφαλιστικών εισφορών είναι μία επιπλέον κίνηση και ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων αλλά και ανακούφισης των εργοδοτών. Ίσως λοιπόν θα πρέπει να έχει συνέχεια. Ως μία κίνηση την οποία μάλιστα αποδέχονται οι δανειστές πολύ πιο εύκολα από ότι ένα «πείραγμα» στους συντελεστές ΦΠΑ ή σε άλλα πεδία.  

Τα πολύ θετικά στοιχεία της Μ. Πέμπτης για σημαντικά χαμηλότερο από ότι αναμενόταν πρωτογενές έλλειμμα δείχνουν πως τα κρατικά ταμεία αντέχουν. Βεβαίως, έχουμε έλλειμμα και τούτο βάζει όρια στα μέτρα στήριξης, τουλάχιστο όσο η ΕΕ δεν ανοίγει τα χαρτιά της. Πάντως, τα στοιχεία γύρω από την οικονομία που ανακοινώνονται αυτές τις ημέρες που ο καταναλωτής βλέπει την ακρίβεια κατάματα, αφήνουν να υπάρχει και μία νότα αισιοδοξίας. Αισιοδοξίας πως, στοχευμένα έστω, νέα μέτρα στήριξης μπορούν να έρθουν. Για να ανακουφίσουν, λίγο, την αγορά και την κοινωνία που περιμένει να έρθει η δική της «Ανάσταση».

Όλες οι ειδήσεις

23:52

Δίκη για τα Τέμπη: Συμπληρωματική διάταξη από το Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας

23:36

Ελληνικών συμφερόντων το τάνκερ που χτυπήθηκε ανοιχτά του Ομάν - Σώο το πλήρωμα

23:23

Γερμανία: Η AfD διατηρεί σαφές δημοσκοπικό προβάδισμα από τους Χριστιανοδημοκράτες

23:11

Διπλό ρεκόρ με τεχνολογική ώθηση στην Wall Street

22:56

Γάζα: Στόχος ισραηλινής επίθεσης ο νέος ηγέτης του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς

22:43

Κυβερνητικές πηγές για Τσίπρα: «Το ίδιο αμετανόητος και απαράλλαχτος»

22:36

Πετρέλαιο: «Άγγιξε» τα 100 δολάρια το brent εν μέσω ανησυχίας για τη Μέση Ανατολή

22:20

Πιερρακάκης: «Γινόμαστε η πρώτη κυβέρνηση η οποία παίρνει βάρη από τις επόμενες γενιές»

22:11

Κλήρωση Τζόκερ σήμερα 26/05/2026: Οι αριθμοί που κερδίζουν

22:04

Ο πρόεδρος της ρωσικής βουλής απειλεί το Κίεβο με όπλα μαζικής καταστροφής

21:46

Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη (ΕΛ.Α.Σ), το όνομα του νέου κόμματος Τσίπρα

21:43

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι ιατρικές του εξετάσεις πήγαν «τέλεια»

21:42

Νετανιάχου: Ο ισραηλινός στρατός καταλαμβάνει στρατηγικής σημασίας περιοχές στον νότιο λίβανο

21:33

Άλτμαν: Η τεχνητή νοημοσύνη δεν έφερε την «αποκάλυψη» που φοβόμασταν στις θέσεις εργασίας

21:25

Ιράν: Μερική αποκατάσταση του διαδικτύου μετά από διακοπή τριών μηνών

21:06

Υπουργικό συμβούλιο: Ταμείο Ανάκαμψης και ισότητα στις αμοιβές μεταξύ όσων συζητήθηκαν

21:04

Μιχαηλίδου: Η επένδυση στον άνθρωπο είναι προϋπόθεση βιώσιμης ανάπτυξης

20:58

Aegean: Υψηλές πληρότητες πτήσεων για ταξίδια εσωτερικού και εξωτερικού για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

20:47

Starlink-Amazon: Πιθανή η είσοδος στο σχέδιο της ΕΕ για το φάσμα δορυφορικής κινητής τηλεφωνίας

20:44

E.IN.S.: Διπλασιασμός του τζίρου στο εξάμηνο - Στα 13 εκατ. ευρώ το ανεκτέλεστο

20:35

ΗΠΑ: Ο Τραμπ συγκαλεί συνεδρίαση της κυβέρνησης στο Καμπ Ντέιβιντ για το Ιράν

20:26

Viohalco: Εγκρίθηκε η διανομή μεικτού μερίσματος 0,27 ευρώ/μετοχή

20:17

Δύο συλλήψεις για εμπρησμό από αμέλεια σε Αργολίδα και Αττική - 57 συλλήψεις μέσα στο 2026

20:00

Βρετανία: Νέο ρεκόρ θερμοκρασιών για τον Μάιο - Πνίγηκαν 4 έφηβοι

19:54

H Τσεχία εξασφάλισε 1 εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού για την Ουκρανία

19:45

Cenergy Holdings: Διανομή μεικτού μερίσματος 0,26 ευρώ/μετοχή - Από 24/6 η καταβολή

19:36

Από τα passwords στα synthetic faces: Πώς η AI αλλάζει τους κανόνες της κυβερνοασφάλειας

19:34

Ρωσία και Καζακστάν θα υπογράψουν συμφωνία για κατασκευή πυρηνικού σταθμού

19:21

Σπανάκης: Τέλη Ιουλίου ολοκληρώνονται τα έργα στον Ιλισσό, ενόψει ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου

19:17

Εγκρίθηκε από το υπουργικό η σύμβαση λειτουργίας του Διεθνούς Αεροδρομίου Καλαμάτας


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider