Η άνοδος του κατώτατου, τα καλά νέα για την οικονομία και η ώρα των εισφορών

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Έπειτα από 2,5 μήνες διαβούλευσης, με διαφωνίες και εκ διαμέτρου αντίθετες παραδοχές, ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό το ύψος της δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού. «Προσπερνώντας» το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής που συστάθηκε για να μελετήσει το θέμα και παρά την αντίθετη άποψη βασικών υπουργών του οικονομικού κύκλου, αλλά και των κοινωνικών εταίρων, ο πρωθυπουργός πρότεινε τελικά έναν μισθό θα έχει το νούμερο «7» μπροστά, αλλά δεν ξεφεύγει από τα όρια της δημοσιονομικής ισορροπίας.

Προηγουμένως, οι φορείς της διαβούλευσης είχαν προτείνει ένα εύρος αύξησης που ξεκινούσε από το 3% και έφτανε στο 13%. Η ΤτΕ ήταν η πιο φειδωλή στην πρότασή της (3%), οι εργοδοτικοί φορείς κινήθηκαν πάνω-κάτω πλησίον της περιοχής του 4% (ΣΕΒ 4%, ΣΕΤΕ/ΙΝΣΕΤΕ 3%-4%, ΣΒΕ 3% - 5%), οι κοινωνικοί εταίροι ζητούσαν απλώς η αναπροσαρμογή να κινείται στα όρια του πληθωρισμού, το ΚΕΠΕ πρότεινε αύξηση 4%-6%, ενώ η ΓΣΕΕ ζήτησε ο μισθός να επανέλθει στα 751 ευρώ (αύξηση 13,3%).

Η ανάγκη ισορροπίας ανάμεσα στην κάλυψη όσο είναι εφικτό των εισοδημάτων από την ακρίβεια και στην διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, είναι πολύ κρίσιμη. Γιατί η ακρίβεια καλπάζει μεν αλλά για να πληρώνεται ο εργαζόμενος πρέπει να υπάρχουν και θέσεις απασχόλησης.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες κινήσεις. Η ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό πως προχωρά από τον Ιούνιο κανονικά η δέσμευση για επιπλέον μείωση κατά 0,5% των ασφαλιστικών εισφορών είναι μία επιπλέον κίνηση και ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων αλλά και ανακούφισης των εργοδοτών. Ίσως λοιπόν θα πρέπει να έχει συνέχεια. Ως μία κίνηση την οποία μάλιστα αποδέχονται οι δανειστές πολύ πιο εύκολα από ότι ένα «πείραγμα» στους συντελεστές ΦΠΑ ή σε άλλα πεδία.  

Τα πολύ θετικά στοιχεία της Μ. Πέμπτης για σημαντικά χαμηλότερο από ότι αναμενόταν πρωτογενές έλλειμμα δείχνουν πως τα κρατικά ταμεία αντέχουν. Βεβαίως, έχουμε έλλειμμα και τούτο βάζει όρια στα μέτρα στήριξης, τουλάχιστο όσο η ΕΕ δεν ανοίγει τα χαρτιά της. Πάντως, τα στοιχεία γύρω από την οικονομία που ανακοινώνονται αυτές τις ημέρες που ο καταναλωτής βλέπει την ακρίβεια κατάματα, αφήνουν να υπάρχει και μία νότα αισιοδοξίας. Αισιοδοξίας πως, στοχευμένα έστω, νέα μέτρα στήριξης μπορούν να έρθουν. Για να ανακουφίσουν, λίγο, την αγορά και την κοινωνία που περιμένει να έρθει η δική της «Ανάσταση».

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Bally’s Intralot: Παράταση προθεσμίας δεσμευτικής προσφοράς για την evoke plc

23:46

Βουλή: Κατατέθηκε η τροπολογία για επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας για υποθέσεις βουλευτών

23:32

Η Μέρκελ επικρίνει την EE για έλλειψη διπλωματικών προσπαθειών με τη Ρωσία

23:25

Επεισοδιακές διαδηλώσεις για τις τιμές καυσίμων στην Κένυα - 4 νεκροί, πάνω από 30 τραυματίες

23:18

Επιφυλακτικότητα και μικτά πρόσημα στην Wall Street

23:01

Ράλι για το πετρέλαιο εν μέσω ανησυχιών για τη Μέση Ανατολή

22:44

ΕΕ: Στασιμοπληθωριστικό σοκ «βλέπει» ο Ντομπρόβσκις - «Μικρά περιθώρια για μέτρα στήριξης»

22:34

Τραμπ: «Ανέβαλα την προγραμματισμένη για αύριο επίθεση στο Ιράν»

22:27

Τσίπρας: Την επόμενη Τρίτη στην πλατεία Θησείου οι ανακοινώσεις για το νέο κόμμα

22:18

Σμπώκου (ΣΕΤΕ): Το ζητούμενο της επόμενης μέρας είναι η θωράκιση του ελληνικού τουρισμού

22:11

WSJ: Ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να φτιάξει ένα ελικοδρόμιο στον Λευκό Οίκο

22:08

ΗΑΕ: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στον πυρηνικό σταθμό του Μπαράκα μετά την επιδρομή drone

22:01

Έχασε τη δίκη με τον Σαμ Άλτμαν της OpenAI o Έλον Μασκ

21:39

Πρέσβης Ισραήλ: Παρά τις προκλήσεις, η σχέση με την Ελλάδα εμβαθύνθηκε

21:32

ΚΥΣΕΑ: Επιστρέφουν στη βάση τους οι Patriot από Κάρπαθο και Διδυμότειχο

21:22

ΗΠΑ: Την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο η ορκωμοσία του νέου επικεφαλής της Fed

21:21

Μητσοτάκης στον ΣΕΤΕ: Η κρίση στην Μέση Ανατολή μπορεί να δημιουργεί και κάποιες παραπάνω ευκαιρίες για τον ελληνικό τουρισμό

21:14

Ο πρόεδρος του Λιβάνου υπόσχεται να σταματήσει τον πόλεμο με το Ισραήλ

20:56

Μπακογιάννης: «Επικίνδυνη η οικονομική πολιτική της δημοτικής Αρχής Δούκα»

20:45

Γεραπετρίτης: «Η “Γαλάζια Πατρίδα” δεν έχει έρεισμα στο διεθνές δίκαιο»

20:30

ΗΠΑ: «Ανεπαρκής η νέα πρόταση του Ιράν, υπάρχει κίνδυνος να ξαναρχίσει ο πόλεμος»

20:16

BofA: Tο Brent στα 90 δολάρια είναι το καλύτερο σενάριο για το πετρέλαιο

20:08

Βενιζέλος: Η κοινωνία είναι δυσαρεστημένη, φοβισμένη και καχύποπτη απέναντι στο αφήγημα που επιχειρείται να της επιβληθεί

20:01

Η διεθνής αγορά κρατικών ομολόγων σε δίνη: Εκτίναξη αποδόσεων, πληθωρισμός και γεωπολιτικοί κίνδυνοι

19:49

ΗΠΑ: Ένας νεκρός από χανταϊό στο Κολοράντο - Μέτρα για τον Έμπολα λαμβάνουν τα CDC

19:45

Global Sumud Flotilla: Το Ισραήλ αναχαίτισε 28 από τα σκάφη του στολίσκου

19:39

Συγκρατημένες απώλειες για τα ελληνικά ομόλογα παρά το διεθνές sell off

19:37

Χαρδούβελης: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει το μεγάλο «μπαμ»

19:35

Μπρατάκος: Η καινοτομία γεννιέται από τη τόλμη των νέων να μετατρέπουν ιδέες σε αξία

19:33

Μανχάταν: Σε ύψη ρεκόρ το μέσο ενοίκιο - Ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 5.000 δολάρια

reader insider