Η σημασία της ανάκαμψης κατά 8% plus

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ο ρυθμός ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας κατά τουλάχιστον 8% τo 2021, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι εντυπωσιακά υψηλός. Η άνοδος του ΑΕΠ ήταν τελικά υψηλότερη όχι μόνο από την επίσημη ελληνική πρόβλεψη (6,9%), αλλά και από αυτή της Κομισιόν (7,1%). Είναι επίσης η 3η πιο ταχεία στην Ευρωζώνη (μετά την Ιρλανδία και την Εσθονία).

Έτσι, στην αρχή του 2022, το ΑΕΠ βρίσκεται κοντά στα επίπεδα που είχε κατά το ξεκίνημα της πανδημίας. Η πλήρης κάλυψη των απωλειών – τουλάχιστον σε όρους ΑΕΠ – είναι θέμα λίγων μηνών.

Προφανώς η ελληνική επίδοση συνδέεται - σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό - και με την επαναφορά της οικονομίας από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία (9% πτώση το 2020, η 2η πιο μεγάλη στην Ευρωζώνη).  Συνδέεται με την ταχεία επάνοδο του τουρισμού, την καλή αντίδραση της αγοράς στην άρση των περιορισμών, αλλά και  με τα μέτρα στήριξης των 43,3 δισ. ευρώ (τα 3α υψηλότερα στην ΕΕ) που διατέθηκαν σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Ωστόσο, αυτή η εντυπωσιακή επίδοση μεταφέρει και ένα άλλο μήνυμα. Η ισχυρή άνοδος του ΑΕΠ και δείχνει πως δημιουργείται μία νέα δυναμική, η οποία εκτείνεται σε διάφορους τομείς. Γίνεται φανερή στην αγορά από την κινητικότητα που υπάρχει για συμφωνίες και νέες επενδύσεις. Έγινε φανερή και στους δείκτες του 2021 με τη διψήφια άνοδο των επενδύσεων, αλλά και των εξαγωγών, αλλά και με την αύξηση της απασχόλησης (αν και με την ανεργία να παραμένει μεγάλο αγκάθι). 

Με άλλα λόγια, η σημασία του υψηλού ρυθμού ανάκαμψης σε μία πάρα πολύ δύσκολη χρονιά διπλής κρίσης (υγειονομικής και ενεργειακής), δείχνει ότι η ελληνική οικονομία αποκτά, όλο και πιο πολύ, στοιχεία μεγαλύτερης ανθεκτικότητας. Δείχνει πως ο εγχώριος επιχειρηματικός κόσμος και η αγορά εργασίας, αλλά και το κράτος, προχωρούν μπροστά.

Συνιστά επίσης ένα διαπιστευτήριο για τη φετινή χρονιά. Τόσο προς το εσωτερικό, όσο και προς το εξωτερικό: προς τους δανειστές, τις αγορές, αλλά και τους επενδυτές. Δείχνει ότι η εικόνα της Ελλάδας αλλάζει. Πλέον, τα φώτα στρέφονται πάνω της με αφορμή ιστορίες επιτυχίας και όχι «δράματα».

Το στοίχημα φέτος βεβαίως είναι μεγάλο. Αυτή η ισχυρή ανάκαμψη δημιουργεί μία «υποχρέωση»: πρέπει φέτος να δώσει τη σκυτάλη σε μία βιώσιμη ανάπτυξη.

Είναι και πιθανό και λογικό φέτος να μην πετύχει η Ελλάδα έναν εξίσου υψηλό ρυθμό ανόδου το φετινό ΑΕΠ (4,5% εκτιμά η Αθήνα και 5,2% οι Βρυξέλλες). Ωστόσο, η άνοδος θα πρέπει να είναι ικανοποιητική και – κυρίως - διατηρήσιμη. Θα πρέπει να δείχνει πως η πορεία του ΑΕΠ δεν στηρίζεται μόνο στην επαναφορά του τουρισμού (που στο ομαλό σενάριο αποκλιμάκωσης των κρίσεων θα συνεχισθεί), αλλά θα αποκτά πιο «δομικά» χαρακτηριστικά.

Η συνέχιση και η εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων με την αξιοποίηση και του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Όπως και το υπόλοιπο έργο που πρέπει να γίνει για να οδηγηθεί η χώρα στο τέλος χρονιάς εκτός ενισχυμένης εποπτείας, κοντά (ή εντός) επενδυτικής βαθμίδας και με σαφές χρονοδιάγραμμα απαλλαγής από τα φορολογικά και ασφαλιστικά βαρίδια των μνημονίων. Και  - πάνω απ' όλα – με μισθούς και εισοδήματα βιώσιμα αυξανόμενα.

Όλες οι ειδήσεις

09:11

Τραμπ: «Το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινα βρισκόταν σε μεγαλύτερο κίνδυνο»

09:08

ΔΥΠΑ: Έως 18/8 οι αιτήσεις για το Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης 1000 ανέργων πτυχιούχων

09:00

Παπαθανάσης: Πάνω από 1 δισ. ευρώ το πακέτο της ΔΕΘ – «Δεν θα υπάρξει ύφεση» μετά το Ταμείο Ανάκαμψης

08:51

ΤUI: «Βουτιά» 27% στα λειτουργικά κέρδη λόγω πτώσης των κρατήσεων

08:30

Πάρκο Ελληνικού: 14 στοιχεία για το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο της Ευρώπης

08:29

Σεισμός στην Κολομβία: Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 250, η αναζήτηση επιζώντων συνεχίζεται

08:23

FT: O Βανς ζήτησε από την Ουκρανία να σταματήσει τα πλήγματα εναντίον τάνκερ στη Μαύρη Θάλασσα

08:18

Έξαρση συλλοίμωξης γρίπης Α με Covid 19 στην Πάρο - Κρούσματα σε Ίο, Νάξο και άλλα Κυκλαδονήσια

08:16

Πάει για επταψήφιο ποσό ένα από τα πρώτα ρολόγια F.P. Journe

08:11

Πώς αμείβεται η αργία του Δεκαπενταύγουστου

08:04

Κυκλική οικονομία: Η αγορά των 888 δισ. δολαρίων έως το 2030 - Η μεγάλη απόσταση της Ελλάδας από την Ευρώπη

07:59

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου προς την ανατολική θάλασσα

07:52

Από τον αποχαιρετισμό στον Στέλιο Ράμφο έως την αγωνία για την Κολομβία

07:51

ΔΟΕ: Η ανεργία των νέων αυξήθηκε πέρυσι σε παγκόσμια κλίμακα

07:36

Θέλουμε περιφέρειες του «εγώ» ή του «εμείς»;

07:33

Ακριβός πλανήτης, φθηνότερο ελληνικό ράφι;

07:23

72 δόσεις: Στο «ρελαντί» οι αιτήσεις - Περιορισμένη μέχρι στιγμής η ανταπόκριση στη ρύθμιση

07:12

Global X: Βλέπει συνέχεια στο ράλι του Χρηματιστηρίου - Ανοίγει ο δρόμος για τις 2.900 μονάδες

07:04

Οι τράπεζες πάνε Ολυμπιακούς - Το κρίσιμο 10ήμερο για Vivartia και Fairfax - Oι Τούρκοι που «ψηφίζουν» ελληνικά νησιά

23:58

Οι ΗΠΑ άνοιξαν πυρ κατά πλοίου που παραβίαζε τον αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών

23:53

Πρωταθλητής Ευρώπης για τέταρτη φορά ο Τεντόγλου - Συγχαρητήρια Μητσοτάκη

23:48

Ισραήλ και Βενεζουέλα αποκαθιστούν τις προξενικές σχέσεις

23:37

Αποχωρεί από την Apple μετά από 25 χρόνια η επικεφαλής του Apple Pay

23:21

Η αβεβαιότητα για το Ορμούζ «κοκκίνισε» τη Wall Street - Απώλειες για τις Big Tech

23:01

Αφγανιστάν: Περίπου 2,4 εκατομμύρια κορίτσια στερούνται τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

22:43

Έκλειψη ηλίου: Το «παράθυρο» των 10 λεπτών στην Ελλάδα - Ποιες περιοχές θα δουν το φαινόμενο

22:34

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 88 δολάρια το Brent - Ξεθωριάζουν οι ελπίδες για συμφωνία στο Ορμούζ

22:18

Γερμανός στρατηγός: «Η Ρωσία τεστάρει τις ευρωπαϊκές άμυνες με υβριδικές επιθέσεις»

22:03

Σκέρτσος για Τσίπρα: «Κάθε φράση και ένα ψέμμα ή μια ανακρίβεια»

21:57

Μάλτα: Νέφος ηφαιστειακής τέφρας από την Αίτνα προκάλεσε προβλήματα σε πτήσεις


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider