Η σημασία της ανάκαμψης κατά 8% plus

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ο ρυθμός ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας κατά τουλάχιστον 8% τo 2021, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι εντυπωσιακά υψηλός. Η άνοδος του ΑΕΠ ήταν τελικά υψηλότερη όχι μόνο από την επίσημη ελληνική πρόβλεψη (6,9%), αλλά και από αυτή της Κομισιόν (7,1%). Είναι επίσης η 3η πιο ταχεία στην Ευρωζώνη (μετά την Ιρλανδία και την Εσθονία).

Έτσι, στην αρχή του 2022, το ΑΕΠ βρίσκεται κοντά στα επίπεδα που είχε κατά το ξεκίνημα της πανδημίας. Η πλήρης κάλυψη των απωλειών – τουλάχιστον σε όρους ΑΕΠ – είναι θέμα λίγων μηνών.

Προφανώς η ελληνική επίδοση συνδέεται - σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό - και με την επαναφορά της οικονομίας από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία (9% πτώση το 2020, η 2η πιο μεγάλη στην Ευρωζώνη).  Συνδέεται με την ταχεία επάνοδο του τουρισμού, την καλή αντίδραση της αγοράς στην άρση των περιορισμών, αλλά και  με τα μέτρα στήριξης των 43,3 δισ. ευρώ (τα 3α υψηλότερα στην ΕΕ) που διατέθηκαν σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Ωστόσο, αυτή η εντυπωσιακή επίδοση μεταφέρει και ένα άλλο μήνυμα. Η ισχυρή άνοδος του ΑΕΠ και δείχνει πως δημιουργείται μία νέα δυναμική, η οποία εκτείνεται σε διάφορους τομείς. Γίνεται φανερή στην αγορά από την κινητικότητα που υπάρχει για συμφωνίες και νέες επενδύσεις. Έγινε φανερή και στους δείκτες του 2021 με τη διψήφια άνοδο των επενδύσεων, αλλά και των εξαγωγών, αλλά και με την αύξηση της απασχόλησης (αν και με την ανεργία να παραμένει μεγάλο αγκάθι). 

Με άλλα λόγια, η σημασία του υψηλού ρυθμού ανάκαμψης σε μία πάρα πολύ δύσκολη χρονιά διπλής κρίσης (υγειονομικής και ενεργειακής), δείχνει ότι η ελληνική οικονομία αποκτά, όλο και πιο πολύ, στοιχεία μεγαλύτερης ανθεκτικότητας. Δείχνει πως ο εγχώριος επιχειρηματικός κόσμος και η αγορά εργασίας, αλλά και το κράτος, προχωρούν μπροστά.

Συνιστά επίσης ένα διαπιστευτήριο για τη φετινή χρονιά. Τόσο προς το εσωτερικό, όσο και προς το εξωτερικό: προς τους δανειστές, τις αγορές, αλλά και τους επενδυτές. Δείχνει ότι η εικόνα της Ελλάδας αλλάζει. Πλέον, τα φώτα στρέφονται πάνω της με αφορμή ιστορίες επιτυχίας και όχι «δράματα».

Το στοίχημα φέτος βεβαίως είναι μεγάλο. Αυτή η ισχυρή ανάκαμψη δημιουργεί μία «υποχρέωση»: πρέπει φέτος να δώσει τη σκυτάλη σε μία βιώσιμη ανάπτυξη.

Είναι και πιθανό και λογικό φέτος να μην πετύχει η Ελλάδα έναν εξίσου υψηλό ρυθμό ανόδου το φετινό ΑΕΠ (4,5% εκτιμά η Αθήνα και 5,2% οι Βρυξέλλες). Ωστόσο, η άνοδος θα πρέπει να είναι ικανοποιητική και – κυρίως - διατηρήσιμη. Θα πρέπει να δείχνει πως η πορεία του ΑΕΠ δεν στηρίζεται μόνο στην επαναφορά του τουρισμού (που στο ομαλό σενάριο αποκλιμάκωσης των κρίσεων θα συνεχισθεί), αλλά θα αποκτά πιο «δομικά» χαρακτηριστικά.

Η συνέχιση και η εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων με την αξιοποίηση και του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Όπως και το υπόλοιπο έργο που πρέπει να γίνει για να οδηγηθεί η χώρα στο τέλος χρονιάς εκτός ενισχυμένης εποπτείας, κοντά (ή εντός) επενδυτικής βαθμίδας και με σαφές χρονοδιάγραμμα απαλλαγής από τα φορολογικά και ασφαλιστικά βαρίδια των μνημονίων. Και  - πάνω απ' όλα – με μισθούς και εισοδήματα βιώσιμα αυξανόμενα.

Όλες οι ειδήσεις

21:08

Στην Άγκυρα ο Κυρ. Μητσοτάκης για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

20:55

Άλμα 2,5% για πετρέλαιο μετά τις επιθέσεις στα Στενά του Ορμούζ

20:42

Νετανιάχου: Η πώληση F-35 στην Τουρκία θα καταστρέψει την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή

20:30

Το ΝΑΤΟ χρειάζεται την Τουρκία, αλλά δυσκολεύεται να την εμπιστευτεί

20:21

Ιδρυτικό Μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Άμυνα και Ασφάλεια (DSRB) η Ελλάδα

20:10

Μερτς: Καλά νέα για την ασφάλεια και την οικονομία η συμφωνία Καναδά - Γερμανίας για 12 υποβρύχια

19:59

Νέες απώλειες για τον χρυσό με φόντο τα πρακτικά Fed

19:48

ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα ανάμεσα στις πέντε χώρες που θα αυξήσουν στο 3,5% του ΑΕΠ τις αμυντικές δαπάνες

19:34

Ευρωαγορές: Πτώση στο ταμπλό με φόντο τη σύνοδο του ΝΑΤΟ

19:28

Πυροσβεστική: 37 φωτιές σε 24 ώρες

19:20

Παρέμβαση 18 βουλευτών στο Κογκρέσο κατά της επανένταξης της Τουρκίας στα F-35

19:15

ΑΑΔΕ: Εγκαινιάστηκε το myPoint Κηφισιάς - Πάνω από 4.000 πολίτες εμπιστεύτηκαν το νέο δίκτυο φυσικής εξυπηρέτησης

19:03

QnR: Εξαγόρασε το 51% της πολωνικής E-XIM IT S.A έναντι 6,9 εκατ. ευρώ

19:00

Τραμπ για Μελόνι: «Την αγαπώ πολύ όμως έκανε λάθος - Δεν ήταν εκεί για εμάς και αυτό δεν μου άρεσε»

18:51

TallyBoat: Γυρνά σελίδα το ελληνικό yachting με το νέο e-Ναυλοσύμφωνο

18:42

Lamda Development: Αύξηση 35% στις πωλήσεις το α' τρίμηνο - Νέο ρεκόρ EBITDA για Operating Malls και Μαρίνα Φλοίσβου

18:34

Γιατί επιμένει το «ξεπούλημα» στις μετοχές των τσιπ μνήμης;

18:26

Συνάντηση Παπασταύρου με δικομματική Αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ

18:17

Τρίτη επίθεση σε δεξαμενόπλοιο στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ τις τελευταίες 24 ώρες

18:08

Τιμές λιπασμάτων: «Πράσινο φως» από το Κοινοβούλιο για ενίσχυση των αγροτών

18:05

Χρηματιστήριο: Διόρθωση με αυξημένο τζίρο μετά τα αλλεπάλληλα υψηλά

17:53

Τραμπ: Η Γροιλανδία θα έπρεπε να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ, όχι της Δανίας

17:41

Ευρωπαϊκή στήριξη σε Κύπρο, Ισπανία, Ρουμανία για φυσικές καταστροφές

17:36

Coolcation στην Ευρώπη: Οι top 6 προορισμοί για να αποδράσετε από τη ζέστη

17:35

«Κοκκινίζει» η Rivian: Πουλά 75 εκατ. μετοχές της για άντληση κεφαλαίων

17:31

Αεροπορικά ταξίδια: Τι αλλάζει σε αποζημιώσεις για καθυστερήσεις πτήσεων, θέσεις παιδιών και χειραποσκευές

17:26

Spoiler Alert: Ο βαθμός των Πανελληνίων δεν ορίζει το πόσο έξυπνος ή πετυχημένος θα γίνεις

17:18

Τραμπ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα διευθετηθεί, αν όλα πάνε καλά σύντομα

17:04

Βρετανία: Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Νάιτζελ Φάρατζ

16:51

Wall Street: Χτίζει νέο ρεκόρ με βάση τις 53.000 μονάδες ο Dow Jones - «Κοκκινίζουν» τα τσιπ


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider