Η φυγή προς τα εμπρός είναι η μόνη διέξοδος

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η φυγή προς τα μπρος είναι ο μόνος τρόπος. Είναι η μόνη διέξοδος για να μην εγκλωβισθεί η οικονομία σε έναν φαύλο κύκλο ανάγκης για μέτρα στήριξης σε συνθήκες επιστροφής σε δημοσιονομική πειθαρχία. Μίας ανάγκης που είτε θα μένει ανικανοποίητη, είτε θα οδηγεί σε «τρύπες», οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν  - στη συνέχεια – με πολιτικές που δεν θέλει να ζήσει ξανά η χώρα.

Το μεγάλο λοιπόν στοίχημα του 2022 είναι να διατηρήσει το ΑΕΠ τη δυναμική του, παρά την πίεση – μικρότερη ή μεγαλύτερη - που θα προκαλέσουν οι ανατιμήσεις και η (άδηλη) ακόμη έκβαση της πανδημίας. Γιατί όσο πιο υψηλή και ανθεκτική αποδειχθεί η ανάπτυξη, τόσο πιο πολλά δημοσιονομικά περιθώρια θα υπάρχουν. Περιθώρια που θα τροφοδοτήσουν και μέτρα στήριξης, αλλά και για τις μόνιμες ελαφρύνσεις που εκκρεμούν από την προ πανδημίας εποχή. 

Η ανάπτυξη θα πρέπει να τροφοδοτηθεί από τις επενδύσεις αλλά και από τις μεταρρυθμίσεις. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι προφανώς ο μεγάλος μοχλός. Γιατί είναι αυτό που προσφέρει το επιπλέον «χρήμα» από την ΕΕ. Έτσι, πρέπει άμεσα όλοι οι φορείς που διαχειρίζονται τα έργα του αλλά και τις μεταρρυθμίσεις με τις οποίες αυτά συνδέονται να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Το ίδιο ισχύει και για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, της ΚΑΠ, του υπό ψήφιση Αναπτυξιακού Νόμου, των Στρατηγικών Επενδύσεων. 

Το 2022 δεν πρέπει να χαθεί καμία επενδυτική ευκαιρία. Πρέπει να υποκαταστήσουν τα επενδυτικά κονδύλια τα μέτρα στήριξης που θα φθίνουν, αλλά και να γίνουν το όχημα για να στηριχθεί η εργασία, το ΑΕΠ και τα έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Να θυμίσουμε πως ακόμη πρέπει να γίνουν πολλά στο δημοσιονομικό πεδίο. Μαζί με τα μέτρα για την πανδημία και για την ακρίβεια, αλλά και την επιστροφή σε δημοσιονομική ισορροπία πρέπει να διασφαλισθεί ο «χώρος» για τις μόνιμες ελαφρύνσεις. Εκκρεμεί η μονιμοποίηση των έκτακτων (μειώσεων ασφαλιστικών εισφορών και κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα ισχύουν για το 2022 μόνο προς το παρόν). Εκκρεμεί επίσης η επιπλέον μείωση των εισφορών, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε δημόσιο και συνταξιούχους, ένα επιπλέον 5% στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και πολλά άλλα. Όλα τα παραπάνω θα πρέπει λοιπόν να «χωρέσουν» σε μία εξίσωση που χωρίς υψηλή ανάπτυξη δεν θα μπορεί να επιλυθεί.

Όλες οι ειδήσεις

13:21

Κύκλος Ιδεών & DEF: Εθνικό Σχέδιο Δράσης υπό συνθήκες παγκόσμιας αβεβαιότητας - Δείτε LIVE

13:14

Μητσοτάκης για Γενοκτονία των Ποντίων: «Οι αναμνήσεις παραμένουν ολοζώντανες»

13:14

Η ena athletics έρχεται στα Intersport

13:09

Κεραμέως: Στα βαρέα και ανθυγιεινά νοσηλευτές, οδηγοί και βοηθοί ασθενοφόρων-διασωστών ΕΣΥ και ΕΚΑΒ

13:08

Νέα συμφωνία Famar - GE HealthCare για παραγωγή ιωδιούχων σκιαγραφικών μέσων

13:05

Η Γερμανία ξεκινά την ιδιωτικοποίηση της Uniper - Εξετάζει πώληση ή εισαγωγή στο χρηματιστήριο

13:02

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 2,6% στους επισκέπτες των μουσείων τον Ιανουάριο

12:57

Δεν θα πάει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τις υποκλοπές ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

12:54

Εύσημα διεθνών ΜΜΕ στην οικονομική μεταμόρφωση της Ελλάδας: Ειδική μνεία σε Πιερρακάκη και ΧΑ

12:44

«Καμπανάκι» ΟΟΣΑ για πληθωρισμό και ανάπτυξη λόγω πολέμου

12:38

Στη σταθερή τηλεφωνία μπαίνει η ΔΕΗ

12:37

Στρατηγική συνεργασία Leaderstay - Jet2: Νέα δυναμική στη διαχείριση πολυτελών ακινήτων στην Ελλάδα

12:33

Βέττας: Επώδυνος φόρος στην οικονομία ο πληθωρισμός

12:33

Συνελήφθη ο γιος του ιδρυτή της Mango για τη δολοφονία του πατέρα του

12:26

Στα 111,2 δισ. ευρώ ο τζίρος των επιχειρήσεων το α' τρίμηνο με αύξηση 2,6% - Οδηγός οι κατασκευές

12:16

Έμπολα: «Βαθιά ανήσυχος από τις διαστάσεις και την ταχύτητα» της επιδημίας ο επικεφαλής του ΠΟΥ

12:11

Spetsathlon 2026: Με τη δυναμική παρουσία της bwin στις Σπέτσες

12:06

Η Shein εξαγοράζει την εταιρεία ρούχων Everlane για 100 εκατ. δολάρια

11:53

Εσωτερική κινητοποίηση φοιτητών για το χειμερινό εξάμηνο - Άνοιξε η πλατφόρμα

11:47

Μαρινάκης: «Όπου ακούς πολλούς αντισυστημικούς, να κρατάς καλά τα χέρια στις τσέπες σου»

11:46

Standard Chartered: Κόβει πάνω από το 15% των διοικητικών θέσεων εργασίας έως το 2030

11:35

ΑΑΔΕ: Κατάσχεση λαθραίων καπνικών και σφαιρών στη Μυτιλήνη

11:31

Ο Μαγιάρ επισκέπτεται την Πολωνία και την Αυστρία, πρώτη περιοδεία στο εξωτερικό

11:28

Worldline: Εξαγοράζει το υπόλοιπο 20% της ελληνικής θυγατρικής από τη Eurobank

11:22

Παπαθανάσης: Τη Δευτέρα αίτημα για 2,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης - Στα τέλη Σεπτεμβρίου το 9ο αίτημα

11:13

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ΕΚ Αθηνά: Κοινή πορεία στην Τεχνητή Νοημοσύνη

11:12

Εγκρίθηκε από Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων η αμυντική συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας

11:05

Επιφυλακτική αντίδραση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

11:03

Ανοδικά οι ευρωαγορές αναμένοντας συμφωνία στο Ιράν

11:00

Θεοδωρικάκος: «Η αντιπολίτευση παράγει παραπολιτική, εμείς αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα της κοινωνίας»

reader insider