«Ντεμπούτο» στο χρηματιστήριο κάνει η Airbnb

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ντεμπούτο» στο χρηματιστήριο κάνει η Airbnb
Υπέβαλε αίτηση για αρχική δημόσια προσφορά (IPO) στο Nasdaq.

Την είσοδό της στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά δρομολογεί η εταιρεία βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων Airbnb, μετά από αίτηση για αρχική δημόσια προσφορά (IPO) που υπέβαλε χθες με στόχο να αντλήσει 1 δισ. δολάρια. Ωστόσο το ποσό αυτό θα επικαιροποιηθεί στη συνέχεια, καθώς οι τράπεζες που λειτουργούν ως ανάδοχοι της έκδοσης θα δοκιμάσουν τη ζήτηση των νέων μετοχών.

Μετά τη διαδικασία αυτή θα καθορισθεί και ο αριθμός των μετοχών που θα εκδοθούν και το εύρος της τιμής διάθεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, στόχος της Airbnb είναι να αντλήσει έως και 3 δισ. ευρώ από τη δημόσια προσφορά που θα γίνει μέσα στον Δεκέμβριο και θα είναι μία από τις μεγαλύτερες που θα πραγματοποιηθούν την τρέχουσα χρονιά στην αμερικανική αγορά.

Η Airbnb πρόκειται να εισαγάγει τις μετοχές της στο Nasdaq Global Select Market. Επικεφαλής του σχήματος των αναδόχων της έκδοσης θα είναι η Morgan Stanley και η Goldman Sachs και η μετοχή θα τελεί υπό διαπραγμάτευση με το σύμβολο ABNΒ.

Η δημόσια εγγραφή της, η οποία φημολογείται εδώ και καιρό, ήρθε μετά από το τρίτο τρίμηνο που η εταιρεία κατέγραψε κέρδη ύψους 219 εκατ. δολαρίων παρά την μεγάλη επίδραση που είχε η πανδημία του κορονοϊού στις δραστηριότητές της λόγω της κατακόρυφης πτώσης των ταξιδιών παγκοσμίως. Ο λόγος των κερδών είναι κατά βάση η μείωση του λειτουργικού της κόστους αλλά και η σχετική ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού της μοντέλου, όπως αναφέρει στο ενημερωτικό της δελτίο. Να υπενθυμίσουμε ότι η εταιρεία μείωσε το εργατικό δυναμικό της κατά 25% τον Μάιο, «πάγωσε» τις διαφημιστικές και άλλες δαπάνες και μείωσε τους μισθούς των στελεχών της. «Η εταιρεία δίνει έμφαση στην οικοδόμηση μιας κοινότητας γύρω από τους οικοδεσπότες και τους επισκέπτες της, μιας κοινότητα που αποτελεί τον βασικό παράγοντα διαφοροποίησης της από τους ανταγωνιστές».

Ωστόσο τους πρώτους εννέα μήνες του έτους η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο κατέγραψε περισσότερες ζημιές εν συγκρίσει με αυτές του περασμένου έτους. Συγκεκριμένα, η ακαθάριστη αξία των κρατήσεών της μειώθηκε σχεδόν κατά 40% ενώ τα έσοδά της κατέγραψαν πτώση μεγαλύτερη του 30% σε ετήσια βάση. Όπως μαρτυρούν τα στοιχεία που παρατίθενται στην αίτηση για τη δημόσια προσφορά, οι ζημιές υπερδιπλασιάσθηκαν και ανήλθαν σε 697 εκατ. δολ. έναντι 323 εκατ. δολ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ τα έσοδα περιορίσθηκαν στο ένα τρίτο, από 3,7 σε 2,5 δισ. δολ. Να θυμίσουμε ότι την προηγούμενη χρονιά η ακαθάριστη αξία κρατήσεων της Airbnb διαμορφώθηκε στα 38 δισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 29% ενώ τα έσοδα του 2019 ανήλθαν σε 4,8 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 32%.

Για το μέλλον παραμένει επιφυλακτική, προειδοποιώντας πως «οι προκλήσεις θα συνεχιστούν» εξαιτίας των αυστηρών Lockdown που επιβάλλονται αυτή την περίοδο στην Ευρώπη. «Όπως και κατά το αρχικό κύμα του κορονοϊού, τον Μάρτιο του 2020, έτσι και τώρα παρατηρείται μεγάλη μείωση κρατήσεων ειδικά στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο» ανέφερε χαρακτηριστικά στο ενημερωτικό της δελτίο.

Να υπενθυμίσουμε ότι η εταιρεία μετρά σήμερα πάνω από 4 εκατ. οικοδεσπότες που ενοικιάζουν από ένα εφεδρικό δωμάτιο έως επαύλεις ενώ έχει εξυπηρετήσει περισσότερους από 825 εκατ. επισκέπτες σε 220 χώρες και περιοχές

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκτιμώμενη αποτίμηση της Airbnb η οποία έχει καταγράψει μέχρι σήμερα μεγάλες διακυμάνσεις. Το 2017, όταν είχε συγκεντρώσει κεφάλαια από επενδυτές με ιδιωτική τοποθέτηση μετοχών, η Airbnb είχε αποτιμηθεί στα 31 δισ. δολ., ενώ εν μέσω της πανδημίας τον Απρίλιο, είχε συγκεντρώσει κεφάλαια και δανεισμό με βάση μια αποτίμηση μόλις 18 δισ. δολ. Παρόλα αυτά οι αναλυτές εκτιμούν ότι η δημόσια προσφορά της θα είναι η μεγαλύτερη του Nasdaq από την εποχή που εισήχθη στο χρηματιστήριο το Facebook(2012).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider