Κρυπτονομίσματα: Ομολόγησε για ξέπλυμα ο χάκερ που έκλεψε bitcoin 4,5 δισ. δολαρίων από το Bitfinex το 2016

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρυπτονομίσματα: Ομολόγησε για ξέπλυμα ο χάκερ που έκλεψε bitcoin 4,5 δισ. δολαρίων από το Bitfinex το 2016
Τα κλοπιμαία την περίοδο της επίθεσης άξιζαν μόλις 70 εκατομμύρια δολάρια, αλλά με το ράλι των κρυπτονομισμάτων η αξία τους εκτινάχθηκε. μετατρέποντας το ζεύγος των απατεώνων σε... billionaires.

Παραδέχτηκε την ενοχή του ως ο χάκερ των bitcoin στην επίθεση του 2016 στο Bitfinex, ένας άνδρας στη Νέα Υόρκη, ομολογώντας ενώπιων ομοσπονδιακού δικαστηρίου για συνωμοσία για ξέπλυμα των κλεμμένων κρυπτονομισμάτων, με τελική αξία 4,5 δισ. δολαρίων.

Η δήλωση ενοχής από τον Ilya «Dutch» Lichtenstein στην Ουάσιγκτον έγινε ενώπιον της συζύγου του, Heather Rhiannon Morgan, που αναμενόταν να εμφανιστεί στο ίδιο δικαστήριο για τη δική της ακρόαση.

Μέχρι την ομολογία την Πέμπτη στο δικαστήριο από το Lichtenstein, δεν ήταν δημοσίως γνωστό ποιος είχε κλέψει τα bitcoin από το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Bitfinex.

Οι Lichtenstein και Morgan κατηγορήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2022 για απόπειρα ξεπλύματος περισσότερων από 119.000 bitcoin που είχαν κλαπεί κατά την εισβολή του 2016 στο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Bitfinex. Το ζευγάρι δεν κατηγορήθηκε για το ίδιο το χακάρισμα.

Τα κλοπιμαία την περίοδο της επίθεσης άξιζαν μόλις 70 εκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, η αξία τους εκτοξεύτηκε με τα χρόνια, καθώς περίπου «25.000 από αυτά τα κλεμμένα bitcoin μεταφέρθηκαν από το πορτοφόλι του Lichtenstein μέσω μιας περίπλοκης διαδικασίας ξεπλύματος χρήματος που έληξε με ορισμένα από τα κλεμμένα κεφάλαια να κατατίθενται σε χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς που ελέγχονται από τους Lichtenstein και Morgan», ανακοίνωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης όταν συνελήφθησαν.

Τη στιγμή της σύλληψής τους, οι αξιωματούχοι κατέσχεσαν περισσότερα από 94.000 bitcoin, τα οποία εκείνη τη στιγμή ήταν αξίας περίπου 3,6 δισ. δολαρίων. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη οικονομική κατάσχεση στην ιστορία του υπουργείου.

Οι ξεχωριστές ακροάσεις του Crypto-ζεύγους, όπως αναφέρονται στα αμερικάνικα ΜΜΕ, μεταφέρθηκαν από τις αρχικά προγραμματισμένες ώρες τους την Πέμπτη, λόγω της εκδίκασης της αγωγής του Ντόναλντ Τραμπ αργότερα το απόγευμα στο ίδιο δικαστήριο.

Ένα έγγραφο που κατατέθηκε τον περασμένο μήνα εναντίον του ζευγαριού λέει ότι στις αρχές του 2107 ο Lichtenstein «άρχισε να μετακινεί ένα μέρος των bitcoin» που είχαν κλαπεί στο χακάρισμα «σε μια σειρά από μικρές, πολύπλοκες συναλλαγές σε πολλούς λογαριασμούς και πλατφόρμες».

Αυτό το «ανακάτεμα», το οποίο δημιούργησε έναν τεράστιο αριθμό συναλλαγών, σχεδιάστηκε για να αποκρύψει
«το μονοπάτι των κλεμμένων κεφαλαίων», σύμφωνα με την κατάθεση από το Γραφείο Εισαγγελίας των ΗΠΑ για την Περιφέρεια της Κολούμπια.

Οι εισαγγελείς έγραψαν ότι τον Φεβρουάριο του 2018, ο Lichtenstein και η Morgan δημιούργησαν έναν λογαριασμό σε ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα των ΗΠΑ για την εταιρεία τους, την Endpass.

«Στην πραγματικότητα, ο Lichtenstein και ο Morgan χρησιμοποίησαν τον λογαριασμό για να ξεπλύνουν τα έσοδα του hack του Bitfinex» σύμφωνα με τα έγγραφα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: Μάκρο και BoE «κοκκίνισαν» τους δείκτες

ΔΕΗ: Αυξημένα κατά 160 εκατ. ευρώ τα EBITDA α' εξαμήνου με συγκράτηση των δαπανών ενέργειας

Ιαπωνία: Νέα επέμβαση της BoJ στις αγορές, για «φρένο» στις αποδόσεις των ομολόγων 

gazzetta
gazzetta reader insider insider