Ράλι 50% για το bitcoin το 2023 - Οι λόγοι πίσω από την ξέφρενη άνοδο

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ράλι 50% για το bitcoin το 2023 - Οι λόγοι πίσω από την ξέφρενη άνοδο
Τραπεζικά «λουκέτα», Fed, χρυσός και μετοχές. Γιατί το bitcoin ενισχύεται τόσο σημαντικά το 2023 παρά το δυσμενείς συνθήκες στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Το bitcoin εκτοξεύεται με κέρδη 50% φέτος, παρά την κατάρρευση μεγάλων τραπεζών που ασχολούνται με crypto, με τις επιδόσεις του να ξεπερνούν αρκετούς ισχυρούς χρηματιστηριακούς δείκτες, μετοχές αλλά και τα εμπορεύματα.

Την 1η Ιανουαρίου, το bitcoin διαπραγματευόταν λίγο παραπάνω από τα 16.500 δολάρια. Την Πέμπτη, κυμαίνεται γύρω από τα επίπεδα των 24.600 δολαρίων, χάρη σε ένα ράλι που ξεκίνησε την Παρασκευή με την χρεοκοπία της SVB.

Το φετινό «άλμα» διαδέχεται την «βουτιά» έως και 65% το 2022 όπου εκτυλίχθηκαν σοβαρές «αναποδιές» για το ισχυρότερο κρυπτονόμισμα του κόσμου: από τη χρεοκοπία του ανταλλακτηρίου FTX μέχρι και τη μεγάλη έλλειψη ρευστότητας.

Η πρόσφατη άνοδος αποτελεί μια σχετικά αναπάντεχη έκπληξη, δεδομένου του «λουκέτου» σε Silvergate και Signature Bank, δύο από τους μεγαλύτερους δανειστές στη βιομηχανία των crypto. Φυσικά, και η Silicon Valley Bank, που θεωρείται η ραχοκοκαλιά της βιομηχανίας τεχνολογικών startup, ενέτεινε τις ανησυχίες.

«Η άνοδος του bitcoin κατά 50% το 2023 αντανακλά πόσο ενισχύθηκε παρά την κατάρρευση του FTX, τις μεταβαλλόμενες προοπτικές των επιτοκίων και την πτώση της SVB», εκτιμά ο Άντονι Τρέντσεφ, συνιδρυτής της πλατφόρμας κρυπτογράφησης Nexo. Ωστόσο, από το ιστορικό υψηλό των σχεδόν 69.000 δολαρίων τον Νοέμβριο του 2021, το bitcoin εξακολουθεί να υπολείπεται πάνω από 60%.

Ακολουθούν μερικοί από τους κύριους λόγους ανόδου για το bitcoin.

Τραπεζικά «λουκέτα»

Ενώ η κατάρρευση των Silvergate, Signature Bank και SVB προκάλεσαν κραδασμούς στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η ανάκαμψη του bitcoin τροφοδοτήθηκε από αυτές ακριβώς τις χρεοκοπίες, σύμφωνα με τον Βιτζάι Αγιάρ, αντιπρόεδρο στο ανταλλακτήριο Luno.

«Τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας με την πτώση της SVB και άλλων τραπεζών έριξαν επίσης το φως της δημοσιότητας στη δύναμη των ψηφιακών νομισμάτων» εκτίμησε.

Παράλληλα, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ κλήθηκαν να μεσολαβήσουν για να εγγυηθούν τις καταθέσεις των πελατών σε αυτές τις τράπεζες, με τον Τρέντσεφ της Nexo να σημειώνει ότι η παρέμβαση «υπενθύμισε στους επενδυτές τις διαρθρωτικές ελλείψεις του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ και του αμερικανικού δολαρίου που το στηρίζει, λόγους για τους οποίους είδαμε μια ανοδική πορεία για το Bitcoin αυτή την εβδομάδα».

Fed

Οι υπέρμαχοι του bitcoin ισχυρίζονται ότι το ψηφιακό νόμισμα είναι ένας τρόπος για τους επενδυτές να προστατεύονται από τις κινήσεις της Fed, ιδιαίτερα σε περιόδους νομισματικής σύσφιξης ή χαλάρωσης.

Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι η πίεση στον χρηματοπιστωτικό τομέα θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει τα risk assets, όπως είναι οι μετοχές και το bitcoin. Αυτό έγινε ακόμη και όταν ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, λίγες μέρες πριν την κατάρρευση της SVB διεμήνυσε ότι τα επιτόκια είναι πιθανό να είναι υψηλότερα από ό,τι ανέμεναν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Λένε ότι η Fed θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια μόνο όταν "σπάσει κάτι" και τώρα που κάτι έχει "σπάσει", η προσοχή έχει στραφεί στο bitcoin» πρόσθεσε ο Τρέντσεφ.

Bitcoin against all

Το bitcoin έχει σημειώσει ράλι 50% φέτος. Αντίθετα, ο τεχνολογικός Nasdaq της Wall Street, με το οποίο το bitcoin είχε στενές σχέσεις στο παρελθόν, έχει ενισχυθεί κατά 12% ανά έτος μέχρι σήμερα. Ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 2,5%.

Ο χρυσός, ο οποίος θεωρείται ως ένα ασφαλές περιουσιακό στοιχείο και «καταφύγιο» για τους επενδυτές, στο οποίο συρρέουν σε περιόδους αναταραχής στην αγορά, κερδίζει λίγο περισσότερο από 3% φέτος. Δεν υπάρχουν πολλά εμπορεύματα ή χρηματιστηριακοί δείκτες που έχουν «νικήσει» το bitcoin. Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές, η Meta εκτινάσσεται περίπου 60% για το έτος μέχρι σήμερα.

Μεταξύ των σημαντικότερων ψηφιακών νομισμάτων, τo Ether έχει ισχυροποιηθεί 42% φέτος, ενώ τα κέρδη για το Solana ξεπερνούν το 100%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ING για χρεοκοπία SVB: Υπό αξιολόγηση το χρηματοπιστωτικό σύστημα - Προσοχή στη Fed

Fitch: Σημαντική βελτίωση των παγκόσμιων προοπτικών ανάπτυξης το 2023 - «Καμπανάκι» για ύφεση

JP Morgan: Δεν θα υπάρξει τραπεζική κρίση από την κατάρρευση της SVB

gazzetta
gazzetta reader insider insider