Χάκερς απέσπασαν λύτρα ύψους 1,3 δισ. δολαρίων σε κρυπτονομίσματα μέσα σε δύο χρόνια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χάκερς απέσπασαν λύτρα ύψους 1,3 δισ. δολαρίων σε κρυπτονομίσματα μέσα σε δύο χρόνια
Η έκθεση της Chainalysis καταγράφει μία σημαντική αύξηση στις πληρωμές λύτρων τα τελευταία χρόνια.

Συνολικά 1,3 δισ. δολάρια σε λύτρα απέσπασαν τα τελευταία δύο χρόνια εγκληματίες του κυβερνοχώρου, μέσα από απάτες που συνδέονται με κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με νέα έκθεση της Chainalysis Inc.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η έκθεση της Chainalysis καταγράφει μία σημαντική αύξηση στις πληρωμές λύτρων. Συγκεκριμένα δόθηκαν 602 εκατ. δολάρια σε πληρωμές το 2021 και 692 εκατ. δολάρια το 2020. Ενώ, όπως αναφέρεται, το σύνολο των λύτρων για το 2021 αναμένεται τελικά να ξεπεράσει αυτά του 2020, στην επόμενη αναθεώρηση των στοιχείων.

Κάθε χρόνο το μέσο ποσό ανεβαίνει

Συγκριτικά, η Chainalysis κατέγραψε 152 εκατ. δολάρια σε πληρωμές λύτρων το 2019 και 39 εκατ. δολάρια το 2018. Αν και πρέπει να ληφθεί υπόψιν πως, πολύ συχνά, τα θύματα των χάκερ επιλέγουν να μην αποκαλύψουν πως έχουν δεχθεί κυβερνοεπίθεση ή πως δέχθηκαν να πληρώσουν λύτρα σε κρυπτονομίσματα για να «ξεκλειδώσουν» τα συστήματα τους.

Το μέσο ποσό λύτρων στις παραπάνω περιπτώσεις ήταν κοντά στις 118.000 δολάρια το 2021, αυξημένο από τις 88.000 δολάρια το 2020 και τις 25.000 δολάρια το 2019.

Σύμφωνα με την έκθεση της Chainalysis, η ομάδα πίσω από την επίθεση στην Colonial Pipeline, DarkSide, απέσπασε το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό λύτρων το 2021. Συγκεκριμένα, η Colonial Pipeline ανακοίνωσε ότι πλήρωσε 4,4 εκατ. δολάρια στην DarkSide. Αν και τον Ιούνιο του περασμένου έτους, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως κατάφερε να ανακτήσει περί τα 2,3 εκατ. δολάρια αυτού του ποσού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ομάδα χάκερ υπεξαίρεσε σχεδόν 200 εκατ. δολάρια από ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων

Kaspersky: Στο στόχαστρο των χάκερ οι βιομηχανικοί οργανισμοί

gazzetta
gazzetta reader insider insider