Wormhole: H DeFi πλατφόρμα του Solana δέχτηκε «πλήγμα» 320 εκατ. δολαρίων από χάκερς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wormhole: H DeFi πλατφόρμα του Solana δέχτηκε «πλήγμα» 320 εκατ. δολαρίων από χάκερς
Οι προγραμματιστές της Wormhole πρόσφεραν στον χάκερ μια αμοιβή 10 εκατ. δολαρίων για λεπτομέρειες σχετικά με τα κενά ασφαλείας αλλά και για την επιστροφή των κεφαλαίων.

«Φτερά» έκαναν κατά τα φαινόμενα 320 εκατ. δολάρια σε κρυπτονομίσματα, μετά από «χτύπημα» χάκερς, όπως ανακοίνωσε η DeFi πλατφόρμα επικοινωνίας, Wormhole, η οποία λειτουργεί ως «γέφυρα» μεταξύ του γνωστού token, Solana, και άλλων δικτύων blockchain.

Οι κλέφτες απέσπασαν 120 χιλ. wETH, ή αλλιώς wrapped ether, ένα νόμισμα που επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν προεγκεκριμένα bids που μπορούν να εκπληρωθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία χωρίς καμία περαιτέρω ενέργεια από τον χρήστη. Το wETH χρησιμοποιείται για αγορές και πωλήσεις στην πλατφόρμα OpenSea. Τα δύο crypto, ether και wEther, αξίζουν ακριβώς το ίδιο και έχουν σταθερή ανταλλαξιμότητα. Ως εκ τούτου, η ομάδα της Wormhole δεσμεύτηκε να προσθέσει ether για να εξασφαλίσει ότι το wETH υποστηρίζεται με την ισοτιμία 1 προς 1 και να δημιουργηθεί αντίγραφο ασφαλείας του δικτύου.

«Αυτό καταδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η ασφάλεια των υπηρεσιών DeFi δεν έχει φτάσει σε επίπεδο κατάλληλο για τα τεράστια ποσά που αποθηκεύονται σε αυτές», δήλωσε ο Τομ Ρόμπινσον, συνιδρυτής της εταιρείας ανάλυσης blockchain Elliptic. «Η διαφάνεια του blockchain επιτρέπει στους εισβολείς να εντοπίζουν και να εκμεταλλεύονται σημαντικά σφάλματα».

Η επίθεση αποτελεί πιθανώς μια από τις μεγαλύτερες κλοπές από πρωτόκολλο DeFi, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να παρακάμπτουν τους παραδοσιακούς μεσάζοντες όπως τράπεζες για να δανείζονται και να δανείζουν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

«Σιγή ιχθύος» από τους χάκερς

Περίπου 96.000 από τα νομίσματα wETH έχουν σταλεί στο blockchain Ethereum, σύμφωνα με την εταιρεία εγκληματολογίας TRM Labs.

«Καμία περαιτέρω κίνηση ακόμη, αλλά παρακολουθούμε την κατάσταση», είπε η TRM.

Οι προγραμματιστές της Wormhole πρόσφεραν στον χάκερ μια αμοιβή 10 εκατ. δολαρίων για λεπτομέρειες σχετικά με τα κενά ασφαλείας αλλά και για την επιστροφή των κεφαλαίων.

Η Jump Trading Group ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι αγόρασε το Certus One, το οποίο με την σειρά του βοήθησε στην ανάπτυξη της Wormhole. Η Jump επισημαίνει ότι είναι ένας κώδικας που συνεισφέρει στο Wormhole. Το Certus One προσφέρει υπηρεσίες υποδομής για blockchain ενώ συμμετείχε ενεργά σε αποκεντρωμένα δίκτυα, συμπεριλαμβανομένων των Cosmos, Terra, Solana και Ethereum.

Η εισβολή στη Wormhole προστίθεται σε πολλά προβλήματα για το Solana, το blockchain που καυχιέται πως προσφέρει χαμηλότερα τέλη συναλλαγών από τον κύριο ανταγωνιστή του Ethereum. Το περασμένο φθινόπωρο, το Solana βρισκόταν εκτός λειτουργίας για 17 ώρες μετά από επιθέσεις από bots.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider