Οι δισεκατομμυριούχοι αγκαλιάζουν τα κρυπτονομίσματα, σε περίπτωση που το χρήμα «πάει στον αγύριστο»

Newsroom
Μοιράσου το
Οι δισεκατομμυριούχοι αγκαλιάζουν τα κρυπτονομίσματα, σε περίπτωση που το χρήμα «πάει στον αγύριστο»
Αυτοί που κάποτε περιφρονούσαν τα crypto, τώρα δεν θέλουν να χάσουν το «τρένο».

Ήταν 2017 όταν ο Thomas Peterffy προειδοποιούσε στην Wall Street Journal για τους κινδύνους που ενέχουν για τις κεφαλαιαγορές τα futures του bitcoin.

Σήμερα ο γεννημένος στην Ουγγαρία δισεκατομμυριούχος δίνει συμβουλές υπέρ των crypto. Ο Peterffy, η περιουσία του οποίου ανέρχεται στα 25 δισ. δολάρια, λέει ότι είναι συνετό να διατηρεί κάποιος 2-3% του πλούτου του σε κρυπτονομίσματα, για την περίπτωση που τα fiat νομίσματα πάνε «στον αγύριστο».

Ο ίδιος ο Peterffy έχει ορισμένα κρυπτονομίσματα στην κατοχή του, ενώ η εταιρεία του, Interactive Brokers Group, πρόσφατα έδωσε τη δυνατότητα στους πελάτες της να πραγματοποιούν συναλλαγές σε Bitcoin, Ethereum, Litecoin και Bitcoin Cash, καθώς διαπίστωσε ότι είναι επιτακτικό αίτημά τους.

Ο 77χρονος Peterffy είπε, μάλιστα, ότι η Interactive Brokers θα προσφέρει δυνατότητα συναλλαγών για επιπλέον 10 νομίσματα αυτόν τον μήνα. Παραδέχτηκε ότι είναι πιθανό τα κρυπτονομίσματα να επιστρέψουν εξαιρετικές αποδόσεις -αν και ισχύει και το αντίθετο. «Νομίζω ότι μπορεί να πάει στο μηδέν και νομίζω ότι μπορεί να πάει και στο 1 εκατομμύριο δολάρια», δήλωσε σε μια συνέντευξη. «Δεν έχω ιδέα».

Δεν θέλουν να χάσουν το «τρένο»

Η προσέγγιση του Peterffy υπογραμμίζει την αλλαγή στάσης υπέρ των crypto επενδυτών που κάποτε περιφρονούσαν ή ανησυχούσαν για τα ψηφιακά tokens, αλλά συνειδητοποίησαν, ειδικά το 2021, ότι δεν γίνεται να διακινδυνεύσουν να χάσουν τα πιθανά τεράστια κέρδη.

Ο Ray Dalio πρόσφατα αποκάλυψε ότι διαθέτει κάποια bitcoin και ethereum στο χαρτοφυλάκιό του -μόλις λίγους μήνες αφότου αμφισβήτησε τη χρησιμότητα των κρυπτονομισμάτων ως μέσο διαφύλαξης πλούτου. Ο ιδρυτής της Bridgewater Associates βλέπει την επένδυση αυτή ως εναλλακτικό χρήμα σε έναν κόσμο όπου «τα μετρητά είναι σκουπίδια» και ο πληθωρισμός διαβρώνει την αγοραστική δύναμη.

Ο Paul Tudor Jones αποκάλυψε ότι έχει επενδύσει σε crypto για αντιστάθμιση κινδύνου έναντι του πληθωρισμού, ενώ σχεδόν τα μισά από τα γραφεία διαχείρισης οικογενειακών περιουσιών με τα οποία συνεργάζεται η Goldman Sachs ενδιαφέρονται να προσθέσουν τα ψηφιακά νομίσματα στα χαρτοφυλάκιά τους, σύμφωνα με πρόσφατη τραπεζική έρευνα.

Διείσδυση στην παραδοσιακή οικονομία

Τα crypto διεισδύουν ολοένα και περισσότερο στη mainstream οικονομία, αν και με ανάμεικτα αποτελέσματα.

Η ProShares λάνσαρε το πρώτο ETF που βασίζεται σε συμβόλαια bitcoin, το οποίο προσέλκυσε πάνω από 1 δισ. δολάρια μέσα σε 2 ημέρες, προτού οι εισροές αρχίσουν να υποχωρούν και η τιμή υποχωρήσει από το ντεμπούτο του Οκτωβρίου. Οι οπαδοί των crypto ελπίζουν ακόμη ότι οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ θα εκγρίνουν ένα ETF που θα διακρατά στην πραγματικότητα bitcoins το 2022.

Καλύτερα πήγε η εισαγωγή στο χρηματιστήριο της Conbase Global η οποία διαθέτει πλέον κεφαλαιοποίηση 54 δισ. δολαρίων. Ο ιδρυτής της, Brian Armstrong, αξίζει $9,7 δισ, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

Υπήρξε επίσης μιας περίοδος που τα cryptos έγιναν ένα με την τέχνη. Ένα NFT του ψηφιακού καλλιτέχνη Beeple πουλήθηκε έναντι 69,3 εκατ. δολ. στον οίκο Christie’s. Ο Tom Brady δημιούργησε NFTs που συνδέονται με τη θρυλική καριέρα του, ενώ η Katy Perry, η Grimes αλλά και η εταιρεία πίσω από τους BTS αποκόμισαν κέρδη από την ανθίζουσα βιομηχανία. Το bitcoin έγινε ακόμη και επίσημο νόμισμα του Ελ Σαλβαδόρ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider