Το 2021 ήταν η χρονιά του σούπερ δισεκατομμυριούχου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το 2021 ήταν η χρονιά του σούπερ δισεκατομμυριούχου
Την ίδια χρονιά που ο πλούτος του Έλον Μασκ εκτοξεύτηκε σε επίπεδα που είχε δει μόνο ο Τζον Ντ. Ροκφέλερ, περίπου 150 εκατομμύρια άνθρωποι γνώρισαν την ακραία φτώχεια.

Ο πλούτος του Έλον Μασκ εκτοξεύτηκε σε επίπεδα που είχε δει μόνο ο Τζον Ντ. Ροκφέλερ. Ο Μπιλ Χουάνγκ έχασε 20 δισ. δολάρια μέσα σε λίγες μέρες. Ο Μπιλ Γκέιτς -ο πάλαι ποτέ πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο- πήρε διαζύγιο υπό τη σκιά του σκανδάλου Επστάιν.

Για τους πλουσιότερους του πλανήτη, το 2021 ήταν ένα έτος τεράστιων κερδών, υπερβολικών απωλειών και άνευ προηγουμένου ελέγχων.

Ήταν, εν πολλοίς, μια καλή χρονιά να είσαι πολυδισεκατομμυριούχος. Η άνοδος των χρηματιστηρίων και η αύξηση των αποτιμήσεων για τα πάντα, από τις βίλες έως τα κρυπτονομίσματα και τα εμπορεύματα, ώθησε το συλλογικό πλούτο των 500 πλουσιότερων ανθρώπων κατά περισσότερο από 1 τρισ. δολάρια, παρά το γεγονός ότι ο κορονοϊός εξακολούθησε να συνταράζει τον πλανήτη για δεύτερη χρονιά.

Η αύξηση αυτή σημαίνει ότι πλέον υπάρχουν 10 περιουσίες -αριθμός ρεκόρ- που ξεπερνούν τα 100 δισ. δολάρια και πάνω από 200 που ξεπερνούν τα 10 δισ. δολάρια. Ο πλούτος του Έλον Μασκ, προσαρμοσμένος στον πληθωρισμό, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί στη σύγχρονη ιστορία. Αθροιστικά, οι καθαρές περιουσίες των δισεκατομμυριούχων του δείκτη του Bloomberg αξίζουν πλέον πάνω από 8,4 τρισ. δολάρια -ποσό που ξεπερνά το ΑΕΠ οποιασδήποτε χώρας, πλην των ΗΠΑ και της Κίνας.

Ο τεράστιος πλούτος που συγκεντρώνει το 0,001% του πληθυσμού καταδεικνύει επίσης πως έχει εδραιωθεί μια άνιση ανάκαμψη μετά το οικονομικό σοκ της πανδημίας του κορονοϊού. Την ώρα που οι πλουσιότεροι επωφελούνταν από τη χρηματιστηριακή άνθιση και τη χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, η πανδημία εξώθησε έως και 150 εκατομμύρια ανθρώπους στην ακραία φτώχεια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας -ένας αριθμός που πιθανότατα θα αυξηθεί εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει την ανοδική του πορεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider