Renault και Nissan αναθερμαίνουν τις σχέσεις τους

Κώστας Παστρίμας
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Renault και Nissan αναθερμαίνουν τις σχέσεις τους
Οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες θα δουλέψουν σε πάνω σε νέα κοινά project με σκοπό να αναμορφώσουν τη συμμαχία τους.

Η Renault και η Nissan στοχεύουν να αναζωογονήσουν την εδώ και δύο δεκαετίες συνεργασία τους με μια σειρά βιομηχανικών έργων ως μέρος μιας συμφωνίας που θα οδηγήσει τη Renault να μειώσει το μερίδιό της στον Ιάπωνα εταίρο της. Η Renault, η Nissan και ο νεότερος συνεργάτης τους Mitsubishi Motors θα ξεκινήσουν περίπου πέντε νέα project, με την κωδική ονομασία «reloaded», ενώ πιθανότατα θα ακολουθήσουν ακόμα περισσότερα στο μέλλον.

Το ένα από αυτά αφορά την Ινδία, όπου οι εταιρείες λειτουργούν μαζί ένα εργοστάσιο στα περίχωρα της Τσενάι, που κατασκευάζει μικρά αυτοκίνητα, κινητήρες και κιβώτια ταχυτήτων, και το άλλο αφορά συνέργειες σε επαγγελματικά οχήματα. Θα υπάρξουν και άλλα project που θα τονώσουν τη στενότερη συνεργασία τους στη Λατινική Αμερική.

Δεν ήταν αμέσως σαφές εάν οι ήδη ανακοινωθείσες συμφωνίες για την παραγωγή του διαδόχου του Nissan Micra σε εργοστάσιο της Renault στη Γαλλία και τα νέα μοντέλα ASX και Colt της Mitsubishi στα εργοστάσια της Renault στην Ισπανία και την Τουρκία θα θεωρούνταν μέρος αυτών των πέντε έργων.

Η επιθυμία να συμφωνήσουν σε νέα κοινά έργα σημαίνει ότι οι εταιρείες βλέπουν ένα κοινό μέλλον για την 23χρονη συμμαχία τους, που δέχτηκε ισχυρό πλήγμα και έπρεπε να συνενωθεί μετά τη σύλληψη του Κάρλος Γκον το 2018. Η συμμαχία έχει αφορά κοινά εργοστάσια, αγορά ανταλλακτικών και ανάπτυξη κοινών πλατφορμών για μια σειρά οχημάτων, εξοικονομώντας κόστος και δημιουργώντας έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους αυτοκινήτων στον κόσμο. Αλλά πολύπλοκοι οργανισμοί, πολιτισμικές διαφορές και λάθη παραλίγο να διαλύσουν αυτήν τη συνεργασία.

Όπως αναφέρουν οι πηγές, οι επικεφαλής της Renault και της Nissan συναντήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης και η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα και δεν υπήρξαν προβλήματα. Δεν επιτεύχθηκε κάποια συγκεκριμένη συμφωνία, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια αξεπέραστη διαφορά και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider