Νέα μονάδα συναρμολόγησης αυτοκινήτων στο Βιετνάμ από τη Skoda

Κώστας Μπιτσικώκος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα μονάδα συναρμολόγησης αυτοκινήτων στο Βιετνάμ από τη Skoda
Skoda παραγωγή αυτοκινήτων
Η τσέχικη μάρκα επενδύει στην αγορά της Ασίας, ως «αντίβαρο» στις επιπτώσεις από τον Πόλεμο στην Ουκρανία.

Στα 780.000 αυτοκίνητα ανήλθε η παραγωγή της Skoda Auto το 2022, ενώ οι πωλήσεις της υποχώρησαν κατά 16,7% στις 731.000 οχήματα, σε επίπεδα προ του 2010. Η τσέχικη μάρκα του Volkswagen Group έχει επηρεαστεί σημαντικά από τον Πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς το Φεβρουάριο του 2022 αποφάσισε να αναστείλει μέχρι νεωτέρας την παραγωγή οχημάτων στα δύο εργοστάσιά της στη Ρωσία (σε Νίζνι Νόβγκοροντ και Καλούγκα).

Η Skoda δίνει έμφαση στην Ασία, καθώς πέρα από την Κίνα όπου το 2022 παρήγαγε περίπου 42.000 οχήματα, δραστηριοποιείται και στην Ινδία. Στα δύο εργοστάσιά της στη χώρα κατασκευάστηκαν πέρυσι 56.000 αυτοκίνητα, από τα Kushaq και Slavia. Η Skoda ανακοίνωσε ότι από το 2024 τα δύο μοντέλα θα εξάγονται ως κιτ εξαρτημάτων (CKD) στο Βιετνάμ, όπου θα συναρμολογούνται σε ένα νέο εργοστάσιο.

Πρώτο σε ρυθμούς παραγωγής είναι το κεντρικό εργοστάσιο στο Μλαντά Μπόλεσλαβ της Τσεχίας, από όπου το 2022 βγήκαν 415.000 Skoda. Ανάμεσά τους και τα αμιγώς ηλεκτρικά Enyaq iV και Enyaq Coupe iV. Οι επενδύσεις ύψους 130 εκατ. ευρώ που έγιναν στο συγκεκριμένο εργοστάσιο επιτρέπουν την παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα τόσο της Skoda όσο και για μοντέλα των Volkswagen, Audi και Seat.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider