Τα motorshow αλλάζουν για να συνεχίσουν να υπάρχουν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα motorshow αλλάζουν για να συνεχίσουν να υπάρχουν
Οι διεθνείς εκθέσεις αυτοκινήτου διαφοροποιούν σημαντικά το ρόλο τους στην εποχή του κορονοϊού και της online παντοκρατορίας

Εδώ και αρκετά χρόνια πολλοί κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν αμφισβητήσει την αξία προβολής των μεγάλων, διεθνών εκθέσεων. Οι λόγοι είναι πολλοί, με σημαντικότερους το πολύ υψηλό κόστος συμμετοχής και το γεγονός της υπέρ συσσώρευσης νέων μοντέλων σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα η δημοσιότητα για τον κάθε κατασκευαστή να είναι αναλογικά μικρή.

Αντί λοιπόν των μεγάλων διεθνών motorshow, αρκετοί κατασκευαστές επέλεξαν να παρουσιάζουν τα νέα τους μοντέλα εκτός ημερομηνιών «αιχμής», σε πολύ πιο οικονομικές ψηφιακές ή και live εκδηλώσεις, τις οποίες φυσικά μεταδίδουν online εύκολα και γρήγορα στα media όλου του κόσμου.

Ο πανδημία και η παρεπόμενη ακύρωση του συνόλου των διεθνών εκθέσεων αυτοκινήτου των 2020 δυσχέρανε τη θέση τους και έκανε ακόμα πιο δύσκολη την επάνοδό τους το 2021. Ήδη η ιστορική διεθνής έκθεση της Γενεύης ακυρώθηκε, αυτή της Νέας Υόρκης μεταφέρθηκε για τον Αύγουστο, ενώ η γερμανική IAA στο Μόναχο θα πραγματοποιηθεί με έμφαση σε δραστηριότητες εξωτερικού χώρου.

Το νέο trend των διεθνών εκθέσεων αυτοκινήτου δεν είναι πλέον τα εντυπωσιακά λανσαρίσματα νέων μοντέλων και οι πρώτες παγκόσμιες παρουσιάσεις, αλλά τα... test drive. Έρευνες έχουν δείξει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι επισκέπτες των μεγάλων εκθέσεων αυτοκινήτου έχουν την πρόθεση αγοράς οχήματος εντός λίγων επόμενων μηνών.

Θεός η πώληση

Η παρουσία του κόσμου στις εκθέσεις αυτοκινήτου δεν έχει πλέον το στοιχείο της ενημέρωσης -να δουν δηλαδή πρώτοι τα νεότερα μοντέλα- αλλά καθαρά αγοραστικό σκοπό. Για το λόγο αυτό, οι διοργανωτές διεθνών εκθέσεων δημιουργούν νέα θέλγητρα για το κοινό και -μέσω της προσέλευσης αυτού- και για τους κατασκευαστές.

Το παράδειγμα της διεθνούς έκθεσης αυτοκινήτου ΙΑΑ, που για φέτος θα πραγματοποιηθεί στο Μόναχο αντί της Φρανκφούρτης από τις 7 έως και τις 12 Σεπτεμβρίου είναι χαρακτηριστικό: H IAA δεν θα εξελίσσεται τόσο εντός, όσο εκτός των χώρων της. Η έκθεση θα δημιουργήσει δρώμενα κινητικότητας στα κεντρικά σημεία της πόλης. Ως πλατφόρμα κινητικότητας θα απευθύνεται σε απλούς πολίτες και έξω από τις εκθεσιακές αίθουσες, όπου θα παρουσιάσει τα πιο πρόσφατα οχήματα, αυτόνομους τρόπους μεταφοράς και καινοτόμες ιδέες, ώστε να μπορούν να τα δουν, να αγγίξουν και να τα γνωρίσουν όλοι.

Αντίστοιχα η διεθνής έκθεση της Νέας Υόρκης, που θα πραγματοποιηθεί εξ' αναβολής από 20-29 Φεβρουαρίου, θα διαθέτει μια στεγασμένη μεν αλλά ευρεία πίστα δοκιμών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπου όλοι οι συμμετέχοντες θα μπορούν να έχουν διαθέσιμα για δοκιμή από το κοινό δεκάδες μοντέλα.

Στα δικά μας, η ελληνική έκθεση «Αυτοκίνηση 2021» πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τις 23 έως και τις 31 Οκτωβρίου 2021 στο υπερσύγχρονο εκθεσιακό κέντρο της Αθήνας, Metropolitan expo. Ανέκαθεν η έκθεση «Αυτοκίνηση» είχε στο πρόγραμμά της εκτεταμένα προγράμματα test drive, ενώ ο απώτερος στόχος της, παρά τις σημαντικές πρεμιέρες νέων μοντέλων, είναι η πώληση αυτοκινήτων κατά τη διάρκειά της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider