Tα 10 πιο εκκεντρικά πρωτότυπα του Σαλονιού Aυτοκινήτου της Γενεύης

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Tα 10 πιο εκκεντρικά πρωτότυπα του Σαλονιού Aυτοκινήτου της Γενεύης
Κάθε χρόνο εκτίθενται δίπλα στα νέα μοντέλα στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης και ορισμένα πρωτότυπα, που προκαλούν αίσθηση στο κοινό.

Οι πρεμιέρες των νέων μοντέλων αποτελούν για κάθε διεθνή έκθεση αυτοκινήτου το…παντεσπάνι. Κερασάκι στην τούρτα είναι ωστόσο τα πειραματικά μοντέλα, άσχετα αν πολλά από αυτά δεν εξελίσσονται σε αυτοκίνητα παραγωγής και περνούν σαν κομήτες και διάττοντες αστέρες από τον ουρανό της αυτοκίνησης. Εξαίρεση δεν αποτελεί βεβαίως ούτε το Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, το οποίο φιλοξενεί παραδοσιακά τέτοια πρωτότυπα. Το insider.gr επέλεξε τα 10 πιο τρελά στην ιστορία της ελβετικής έκθεσης, που ξεχώρισαν είτε για τον cool χαρακτήρα τους είτε για τον τρελό σχεδιασμό τους είτε για τις καινοτόμες τεχνολογίες τους.

Το πρωτότυπο ενός ιπτάμενου αυτοκινήτου συγκλόνισε το 2017 τους επισκέπτες του Σαλονιού της Γενεύης. Το Pop.Up εξελίχθηκε από τον ιταλικό οίκο Italdesign και την Airbus, ενώ διέθετε μία καμπίνα δύο επιβατών. Ανάλογα με τις συνθήκες, μπορούσε να κουμπώσει ο διθέσιος θάλαμος επιβατών είτε σε μία τετράτροχη πλατφόρμα με ηλεκτροκινητήρα είτε σε τέσσερις ρότορες για πτήσεις στον αέρα.

Aπό το 2002 σχεδίαζαν να εξελίξουν οι άνθρωποι της VW ένα μοντέλο, που θα κατανάλωνε μόνον ένα λίτρο καύσιμα ανά 100 χλμ. Τελικά παρουσίασαν το 2013 στη Γενεύη το XL1 σε αεροδυναμικό σχήμα και με Plug-in υβριδική τεχνολογία. Το XL1 κατανάλωνε μόλις 0,9 λίτρα ντίζελ ανά 100 χλμ., ενώ κατασκευάστηκαν συνολικά 200 τέτοια αυτοκίνητα.

To πρωτότυπο της Aston Martin έμοιαζε με διαστημικό όχημα και διέθετε συστήματα αυτόνομης οδήγησης, ενώ ο ηλεκτροκινητήρας του προσέφερε έως και 600 χλμ. αυτονομία. Η βρετανική εταιρεία θα κατασκευάζει με την υπομάρκα της Lagonda από το 2021 και μετά ηλεκτρικές λιμουζίνες πολυτελείας.

H ιταλική Covini είχε παρουσιάσει στη Γενεύη το 2004 ένα τριαξονικό supercar με έξι τροχούς. Το μήκους 4,18 μ. μοντέλο ζύγιζε 1.150 κιλά, ο κινητήρας του απέδιδε 380 ίππους και η τελική ταχύτητα έφτανε τα 300 χλμ./ώρα. Οκτώ χρόνια αργότερα, το 2012, το Covini C6W βγήκε κανονικά στην παραγωγή!

Ο Ελβετός ιδιοκτήτης της Rinspeed συμμετέχει εδώ και 41 χρόνια με τρελές κατασκευές στο Σαλόνι της Γενεύης. Το 2004 είχε εκπλήξει με το αμφίβιο όχημα Splash, ένα πειραματικό μοντέλο βάρους μόνον 825 κιλών, που έπιανε στο νερό έως 80 χλμ./ώρα και στη στεριά 200 χλμ./ώρα.

Oυσιαστικά ήταν τέσσερα αυτοκίνητα σε ένα. Μέσα σε μόλις 15 λεπτά μπορούσες να μετατρέψεις το καινοτόμο πειραματικό μοντέλο από Cabrio σε Coupe, σε στέισον βάγκον ή σε Pick up. Ήταν άλλη μία έμπνευση, η οποία κρίθηκε τελικά ασύμφορη για να υλοποιηθεί στην πράξη.

Το πρωτότυπο ενός μοντέλου πόλης αιφνιδίασε τους πάντες στη Γενεύη ως σχεδιασμός και ως σύλληψη. Η πισωκίνητη BMW Z13 είχε κεντρικά τοποθετημένο το κάθισμα του οδηγού και λοξά αριστερά και δεξιά του βρίσκονταν τα δύο πίσω καθίσματα.

Φτιάχτηκε κατά παραγγελία ενός εκκεντρικού Γερμανού, που ζούσε μόνιμα στο Λος Άντζελες. Η ελβετική Sbarro δημιούργησε ένα πραγματικό «κτήνος» με τετρακίνηση, V8 κινητήρα της Mercedes και τους τροχούς ενός αεροσκάφους Boeing 747. Προσδεθείτε και…απογειωνόμαστε…

Oι επισκέπτες του Σαλονιού της Γενεύης υποδέχθηκαν το συγκεκριμένο πρωτότυπο με ενθουσιασμό. Η Οpel το είχε εφοδιάσει όμως με περιστροφικό κινητήρα Βάνκελ, ο οποίος απορρίφθηκε ωστόσο στην πορεία από τη μητρική General Motors και αυτό έδωσε τη χαριστική βολή στο GTW Geneve.

Όταν αποκαλύφθηκε στη Γενεύη, έμειναν όλοι με το στόμα ανοιχτό. Το τετραθέσιο μοντέλο διεκδικούσε το βραβείο…διαφάνειας, καθώς οι γυάλινες πόρτες και η οροφή σχημάτιζαν ένα εντυπωσιακό ενιαίο σύνολο με το μπροστινό και το πίσω παρμπρίζ. Eνας από τους λόγους, που δεν πέρασε στην παραγωγή, ήταν επειδή οι γυάλινες πόρτες άφηναν να φαίνονται έξω τα πόδια των γυναικών επιβατών!

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:30

Σκέρτσος: «Τη διετία 2023-2024 το brain drain έγινε για πρώτη φορά brain gain μετά από 14 χρόνια»

08:13

ΙΟΒΕ: Οι κλάδοι που συμβάλλουν στην τόνωση της παραγωγικότητας και το τρίπτυχο των λύσεων που προκρίνεται

08:04

Τελευταία ημέρα μαθημάτων για τα Λύκεια - Πότε ξεκινούν οι εξετάσεις

07:58

Στις 21 Μαΐου ανακοινώνει το κόμμα της η Μαρία Καρυστιανού

07:51

Με σύνθημα «Μαζί για την Ελλάδα του 2030» ξεκινά το 16ο Συνέδριο της ΝΔ

07:44

Η θέση εργασίας με τα πιο πολλά χρήματα στην Ελλάδα - Έως 150.000 ευρώ ετησίως

07:37

Κεφάλαιο κίνησης μέσω έντοκων δανείων προσφέρει στους υπαλλήλους του ο ΟΠΕΚΑ - Η διαδικασία

07:32

HELLENiQ ENERGY: Το γεωπολιτικό crash test και η μάχη για diesel, jet fuel και ρεύμα

07:28

Γιατί «εκτροχιάστηκε» σημαντικό σιδηροδρομικό έργο στη Β. Ελλάδα

07:25

Τραμπ για ιρανικό ουράνιο: «Θα αισθανόμουν καλύτερα αν το είχαμε στα χέρια μας»

07:22

Prodea: «Ψήνει» deal με την Quadrivium Hellas με «φόντο» την είσοδο στα data centers

07:17

Τράπεζες: Στήριξαν τα επιτοκιακά έσοδα με αγορές ομολόγων 8,2 δισ. ευρώ

07:13

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Σαρωτικοί έλεγχοι σε όσους αμφισβήτησαν το τεκμαρτό εισόδημα - Στη «σέντρα» 690 φορολογούμενοι

07:08

Trastor (ΑΜΚ): Ισχυρό διεθνές επενδυτικό σήμα - Πόσα «έβαλαν» ξένοι και Πειραιώς

07:04

Ο Μητσοτάκης απαντά «γιατί μια τρίτη τετραετία» - Το κόμμα Καρυστιανού «καταπίνει» τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Ο Δούκας παίρνει αποστάσεις

07:00

Duracell η Ελλάδα στον τουρισμό - Μυρίζει placement - Νέο μοντέλο αυξήσεων

00:01

ΔΝΤ: Πώς η φορολογική διοίκηση στήριξε την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας

23:43

Ιράκ: Ο νέος πρωθυπουργός θέλει το κράτος να έχει το μονοπώλιο των όπλων

23:23

Wall Street: Ανακατέλαβε τις 50.000 μονάδες ο Dow Jones - Ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq

23:05

Κοντά στα 100 δολάρια παρέμεινε το αργό

22:43

Κατέληξε η 17χρονη που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ΚΑΤ

21:54

Αμελητέες μεταβολές για τον χρυσό

21:43

Ουγγαρία: Η ΥΠΕΞ Ανίτα Όρμπαν επικρίνει τη Ρωσία για τις επιθέσεις drones στην Υπερκαρπαθία

21:38

Nvidia: Πλησιάζει αποτίμηση 6 τρισ. δολαρίων - Εκτόξευση 20% της μετοχής σε επτά ημέρες

21:23

Απορρίφθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο το αίτημα πρόωρης αποφυλάκισης του Ράτκο Μλάντιτς

21:06

Στάρμερ σε Στρίτινγκ: Η κυβέρνηση πρέπει να βάλει τέλος στο πολιτικό χάος

20:59

Revolut: Εξετάζει τη δημιουργία μονάδα ιδιωτικής τραπεζικής σε Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες

20:41

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο αρχηγός της Συνοριοφυλακής Μάικλ Μπανκς

20:33

Τραμπ: Η Κίνα συμφώνησε να αγοράσει 200 αεροσκάφη Boeing

20:23

Allwyn: Μέρισμα 0,5 ευρώ ανά μετοχή ενέκρινε η τακτική γ.σ.

gazzetta
gazzetta reader insider insider