Τηλεργασία: Κάντο όπως η Κροατία

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τηλεργασία: Κάντο όπως η Κροατία
Η γειτονική χώρα περνά νομοθεσία για τους ψηφιακούς νομάδες και ανοίγει το δρόμο ώστε και η Ελλάδα να γίνει παράδεισος της τηλεργασίας

Το μήνυμα του Κροάτη πρωθυπουργού ήταν ξεκάθαρο: Μέσα από νέο νόμο, η Κροατία θα είναι μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που θα ρυθμίσει νόμιμα τη διαμονή των ψηφιακών νομάδων».

Με ένα Tweet στις 26 Αυγούστου, η Κροατία αλλάζει τα δεδομένα της τηλεργασίας, όχι μόνο εντός της χώρας αλλά και ευρύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έκδοση βίζα για τους «ψηφιακούς νομάδες» είναι ένα τεράστιο βήμα, καθώς ανοίγει το δρόμο και τα σύνορα της Ευρώπης για εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια εργαζόμενους από ολόκληρο τον κόσμο.

Πριν από λίγες εβδομάδες, είχα γράψει πως η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει ο παράδεισος της τηλεργασίας. Ένα από τα βασικά σχόλια που δέχθηκα είναι πως δεν υπάρχει –και είναι δύσκολο να θεσπιστεί- το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Το tweet του Κροάτη πρωθυπουργού όμως αποδεικνύει ότι όχι μόνο είναι εφικτό αλλά και γίνεται πράξη πολύ κοντά μας, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καθώς λοιπόν ο κορονοϊός αλλάζει σφόδρα τις εργασιακές σχέσεις και η τηλεργασία είναι η νέα κανονικότητα, η Ελλάδα έχει ξεκάθαρα μια μεγάλη ευκαιρία. Να προσελκύσει «ψηφιακούς νομάδες» από ολόκληρο τον κόσμο και μαζί τους επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από εταιρείες που θα θελήσουν να αξιοποιήσουν το νέο καθεστώς.

Δημιουργώντας το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, είναι πλέον εφικτό η Ελλάδα να γίνει πόλος έλξης στελεχών και επαγγελματιών από τη Βρετανία αλλά και από χώρες της Ασίας, για τους οποίους η βίζα για μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνδυασμό με εργασία είναι «όνειρο ζωής».

Και βέβαια, ταυτόχρονα η χώρα μας μπορεί να προσελκύσει και ψηφιακούς νομάδες εντός της Ένωσης, δημιουργώντας τις κατάλληλες υποδομές που θα διευκολύνουν τόσο τη διαμονή όσο και την εργασία τους.

Βλέποντας το παράδειγμα της Κροατίας, είναι ξεκάθαρο πώς όλα τα παραπάνω είναι εφικτά, εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση. Και μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Μένει να δούμε αν θα γίνει πράξη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider