Η μεγάλη ευκαιρία του δημοσίου

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η μεγάλη ευκαιρία του δημοσίου
Ο κορονοϊός μπορεί να αλλάξει για πάντα τη σχέση του πολίτη με το κράτος

Η αλήθεια είναι ότι τις αλλαγές που είδαμε στις δημόσιες υπηρεσίες τις τελευταίες εβδομάδες δεν τις είχαμε δει εδώ και δεκαετίες. Και κακά τα ψέματα, πιθανότατα δεν θα τις βλέπαμε ούτε στα επόμενα χρόνια αν δεν είχε έρθει η πανδημία.

Ψηφιακό κράτος, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ψηφιακός ΕΦΚΑ και εφορίες είναι λίγα από τα παραδείγματα μεταρρυθμίσεων που ήρθαν για να μείνουν και την επόμενη μέρα.

Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι να μην μείνουμε στις αλλαγές που έφερε η τεχνολογία αλλά να προχωρήσουμε σε μια ευρύτερη αλλαγή νοοτροπίας. Η οποία με τη σειρά της θα φέρει μια αναδιοργάνωση του δημοσίου τομέα, ώστε να γίνει πιο φιλικός προς τον πολίτη, πιο λειτουργικός και παραγωγικός.

Covid-19-Transformation

Προσοχή, για να μην παρεξηγηθούμε: δεν μιλάω για απολύσεις στο δημόσιο, μειώσεις μισθών και βίαιη περικοπή του κράτους. Αλλά είναι χίλιες φορές καλύτερο να στελεχώσουμε τα νοσοκομεία και τα σχολεία παρά να πληρώνουμε υπαλλήλους για να βάζουν σφραγίδες σε έγγραφα.

Η τεχνολογία και οι αλλαγές που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες δίνουν μια τεράστια ευκαιρία στο κράτος να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες του δημοσίου. Γιατί ο κορονοϊός, πέρα από το να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, ανέδειξε και τα τρωτά του συστήματος υγείας. Το οποίο είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να ενισχυθεί με προσωπικό και κονδύλια ώστε να είναι «θωρακισμένο» για έκτακτες καταστάσεις όπως αυτή που ζούμε τώρα.

Αντίστοιχη «θωράκιση» χρειάζεται για παράδειγμα ο μηχανισμός πυροπροστασίας, ώστε να μην ζήσουμε νέο Μάτι ή να μην χάνουμε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών κάθε χρόνο.

Και βέβαια, είναι δεδομένο ότι θα χρειαστούν ανθρώπινοι πόροι και για την επόμενη ημέρα, ούτω ώστε το δημόσιο να συνδράμει σε όσους θα αναζητήσουν εργασία ή θα χρειαστούν εκπαίδευση προκειμένου να λειτουργήσουν στο νέοι επαγγελματικό και οικονομικό περιβάλλον.

Μεγάλη πρόκληση και ευκαιρία

Για την κυβέρνηση λοιπόν, αλλά και προσωπικά για τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είχε διατελέσει Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης η τρέχουσα συγκυρία φέρνει μια μεγάλη πρόκληση και ευκαιρία.

Να γίνουν επιτέλους οι τομές που απαιτούνται στη δημόσια διοίκηση, ώστε με αρωγό την τεχνολογία, να αλλάξει επιτέλους το δημόσιο σε επίπεδο δομών, οργανογράμματος και κυρίως νοοτροπίας.

Κίνηση που είναι απαραίτητη, προκειμένου το κράτος να αντιμετωπίσει τις τεράστιες προκλήσεις που το περιμένουν λόγω των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider