Σιάμισιης: Η ιδιωτικοποίηση και η επόμενη μέρα για τα ΕΛΠΕ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σιάμισιης: Η ιδιωτικοποίηση και η επόμενη μέρα για τα ΕΛΠΕ

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης, μιλάει στο insider.gr για την ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων, τα επόμενα βήματα του ομίλου, τις νέες επενδύσεις,τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και τη θέση της εταιρείας στην αγορά φυσικού αερίου. Τα επενδυτικά πλάνα της επιχείρησης θα παρουσιαστούν και στο 3ο Διεθνές συνέδριο της ΗΑΕΕ το οποίο ξεκινάει την Πέμπτη 3 Μαΐου.

Ο διαγωνισμός για το 50,01% των ΕΛΠΕ έχει ξεκινήσει. Θα θέλαμε να μας δώσετε μια εκτίμηση για την εξέλιξη της διαδικασίας.

Είναι φυσικό να υπάρχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον. Αποτελεί μια σημαντική συναλλαγή στα πλαίσια του προγράμματος της κυβέρνησης. Όπως ξέρετε έχει βγει ήδη η πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένει κάποιος ένα μεγάλο ενδιαφέρον. Τα ελληνικά πετρέλαια είναι μια εταιρεία σημαντική, σημαντική για την Ελλάδα αλλά και για την περιοχή. Υπάρχει η ημερομηνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος που είναι προς τα τέλη Μαΐου. Νομίζω ότι αμέσως μετά, δηλαδή θα έβαζα τις επόμενες εξελίξεις μέσα στο επόμενο τρίμηνο, το επόμενο εξάμηνο, θα μπορέσουμε να δούμε πραγματικά ποιο είναι το ενδιαφέρον και πώς μπορεί να προχωρήσει η συναλλαγή αυτή.

Έχετε μια πρώτη εικόνα για το ποιές εταιρείες μπορεί να εκφράσουν ενδιαφέρον;

Είναι νωρίς ακόμη για να μπορεί να έχει κάποιος την πληροφορία αυτή. Για αυτό έχει βγει άλλωστε και η διεθνής πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Παρ' όλα αυτά νομίζω ότι είναι λογικό κάποιος να περιμένει ότι θα υπάρξει ένα σημαντικό ενδιαφέρον και θα υπάρξει ενδιαφέρον από σοβαρές εταιρείες καθότι και το μέγεθος αλλά και το είδος της εταιρείας και της συναλλαγής θα προσελκύσει μόνο σοβαρές εταιρείες.

Ποιός θεωρείτε ότι θα ήταν ο ιδανικός τρόπος για να διαμορφωθεί το τίμημα;

Κοιτάξτε, σε αυτή τη φάση είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τίμημα. Μπορεί όμως κάποιος να πει ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια είναι μια εταιρεία που τα τελευταία χρόνια έχει πάει εξαιρετικά όσον αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα. Αυτά είναι κάποια νούμερα τα οποία τα βλέπουν όλοι . Όσον αφορά στην αποτίμηση που έχει σήμερα η εταιρεία αν θεωρήσει κάποιος ότι η αποτίμηση στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου είναι ένα δείγμα για την αξία της επιχείρησης, αυτή είναι κοντά στα 2,5 δις. Άρα νομίζω ότι όταν μιλάμε για το 50% δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει ότι υπάρχει μια αποτυπωμένη αξία για το 100% στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου.

Σαφώς ο όμιλος έχει σημειώσει ρεκόρ κερδοφορίας. Πώς σκοπεύετε να διατηρήσετε αυτή την ανοδική πορεία;

Όντως τα τελευταία χρόνια νομίζω ότι έχουμε ένα δείγμα του ποια είναι η απόδοση και η δυναμική των - ας μου επιτραπεί ο όρος - «νέων ΕΛΠΕ». Όπως γνωρίζετε, τα τελευταία δέκα χρόνια έγινε ένα πολύ σημαντικό επενδυτικό έργο στον όμιλο των ΕΛΠΕ με αποτέλεσμα να διαθέτουν κάποια από τα πιο σύγχρονα διυλιστήρια και πολύ περισσότερο ένα σύστημα σύγχρονων διυλιστηρίων με πρόσβαση στη θάλασσα, με μεγάλες δυνατότητες επεξεργασίας διαφορετικών ειδών αργού πετρελαίου και βλέπουμε ότι από το 2014 που πρακτικά ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα επενδύσεων, μέχρι και σήμερα, έχουμε πολύ σημαντική κερδοφορία. Αυτό προφανώς οφείλεται στην ολοκλήρωση της επένδυσης. Είχαμε σημαντικές βελτιώσεις στη λειτουργία των διυλιστηρίων μετά την ολοκλήρωση των επενδυτικών έργων (γιατί πάντα τα νέα διυλιστήρια θα βγάλουν προβλήματα και νομίζω ότι έχουμε λύσει τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα, κάτι που φαίνεται και στις επιδόσεις των διυλιστηρίων μας). Βεβαίως σαν εταιρεία έχουμε εκμεταλλευτεί ένα πολύ καλό περιβάλλον το οποίο είναι και τα περιθώρια διύλισης αλλά και μια συγκυρία που μας δίνει πρόσβαση σε διαφορετικές ποιότητες αργών. Να θυμίσω ότι πριν από μερικά χρόνια, το αργό, στην περιοχή μας, στην Ανατολική Μεσόγειο, ήταν σχετικά περιορισμένο. Άρα η είσοδος παραδοσιακών παιχτών στην αγορά του αργού πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο, μας δίνει τη δυνατότητα να το εκμεταλλευτούμε.

Όσον αφορά στα επόμενα βήματα του ομίλου, νομίζω ότι θα πρέπει κάποιος να περιμένει μια επίσης καλή απόδοση όσον αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα. Προφανώς δεν μπορεί κάποιος να προβλέψει πόσα θα είναι τα περιθώρια διύλισης, πόση θα είναι η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που μας επηρεάζει πάρα πολύ ή οι τιμές του αργού. Περιμένουμε όμως ότι θα έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα, αντίστοιχα αυτών που είδαμε τα τελευταία χρόνια. Ως προς τις αναπτυξιακές κινήσεις νομίζω ότι θα μπορούσα να σταθώ σε δύο άξονες που έχουν σχέση με την επέκταση των δραστηριοτήτων μας στο εξωτερικό, είτε αυτό θα γίνει μέσω εταιρειών στην κάθε χώρα που δραστηριοποιούμαστε είτε μέσω εξαγωγών. Ήδη βρίσκονται πάνω από το 50% σαν ποσοστό οι εξαγωγές σε σχέση με το σύνολο των πωλήσεων οπότε ήδη είμαστε μια εξαγωγική εταιρεία. Αυτό είναι το ένα κομμάτι. Το άλλο κομμάτι είναι οι νέες δραστηριότητες όπου κάποιος θα έβαζε τις ΑΠΕ, τις δραστηριότητες στην ηλεκτροπαραγωγή και την εμπορία ηλεκτρισμού παρόλο που βεβαίως τα μεγέθη εκεί πέρα είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με το υφιστάμενο ομιλικό σχήμα και φυσικά τις νέες δραστηριότητες που έχουν ξεκινήσει στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Σε αυτές τις τελευταίες δραστηριότητες (έρευνα υδρογονανθράκων) τι προοπτικές βλέπει η επιχείρηση;

Η αλήθεια είναι ότι οι προοπτικές είναι θετικές και νομίζω ότι είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψιν και κάποιες συγκυρίες. Είναι η πρώτη φορά για πολλά χρόνια (τουλάχιστον την τελευταία 10ετία με 15ετία που ασχολούμαι εγώ με τον κλάδο) που βλέπουμε μια συντονισμένη προσπάθεια για τη συστηματική έρευνα και πιθανή ανακάλυψη υδρογονανθράκων η οποία να είναι εκμεταλλεύσιμη. Γιατί, η ανακάλυψη υδρογονανθράκων η οποία δεν είναι εκμεταλλεύσιμη πιθανώς να μην έχει και μεγάλη αξία. Είναι μια δύσκολη διαδικασία αλλά έχουμε τα αποτελέσματα των εξορύξεων στην περιοχή και αναφέρομαι στην Ανατολική Μεσόγειο,στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ, στην Κύπρο που θεωρητικά θα μπορούσαν να αποτελούν μια καλή πρόβλεψη και για το τι περιμένουμε στην Ελλάδα και βεβαίως υπάρχει και το ενδιαφέρον πολύ μεγάλων ομίλων οι οποίοι και σε συνεργασία με εμάς αλλά και με άλλες εταιρείες βλέπουν θετικά τις προοπτικές στην Ελλάδα.

Και κάτι τελευταίο. Πώς βλέπετε τη θέση σας στην αγορά φυσικού αερίου δεδομένης και της πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ;

Πολύ καλή η ερώτησή σας. Νομίζω ότι θα πρέπει να αναφερθούμε στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για την πώληση του ΔΕΣΦΑ με την ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή, που αποτελείται από πολύ σοβαρές ευρωπαϊκές εταιρείες και νομίζω ότι πέρα από το πολύ καλό τίμημα το οποίο έχει επιτευχθεί στη συναλλαγή αυτή, η οποία να σημειώσουμε ότι έκλεισε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε σχέση με προηγούμενες προσπάθειες, η ποιότητα των επενδυτών που συμμετέχουν στο σχήμα νομίζω ότι μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει και για τις προοπτικές του ΔΕΣΦΑ και για την ελληνική αγορά φυσικού αερίου.

Όπως πιθανό θα γνωρίζετε είναι σε εξέλιξη κάποιες κινήσεις που αφορούν στην αγορά φυσικού αερίου σε λιανικό επίπεδο και αυτά είναι πράγματα τα οποία προβλέπονται και μέσα στις υποχρεώσεις της χώρας αλλά νομίζω ότι προωθούν και το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου περαιτέρω. Βεβαίως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει κάποιος να δει και την αναδιοργάνωση και την πιθανή διαδικασία αξιοποίησης της ΔΕΠΑ. Εκεί είμαστε παρόντες. Προφανώς ως μέτοχος 65% το Ελληνικό Δημόσιο μέσω ΤΑΙΠΕΔ θα έχει και τον πρώτο λόγο στην αξιοποίηση αυτή και εμείς ουσιαστικά, παρακολουθούμε, συμμετέχουμε και σχεδιάζουμε την πιθανή συμμετοχή μας στην αγορά φυσικού αερίου είτε σε επίπεδο λιανικής είτε σε κάποιο άλλο επίπεδο με την ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών από το ΤΑΙΠΕΔ.

Δείτε εδώ το βίντεο της συνέντευξης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider