Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων παραμένει η τουρκική λίρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων παραμένει η τουρκική λίρα
Πάνω από το «ψυχολογικό» όριο των 7 τουρκικών λιρών ανά δολάριο παραμένει το τουρκικό νόμισμα την Παρασκευή.

Υπό στενό κλοιό πιέσεων η τουρκική λίρα, καθώς και την Παρασκευή παραμένει πάνω από το «ψυχολογικό όριο» των 7 ανά δολάριο.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή το δολάριο διολισθαίνει οριακά έναντι της τουρκικής λίρας κατά 0,69% με το τουρκικό νόμισμα να διαμορφώνεται στα 7,1876 ανά δολάριο.

Τα μηνύματα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργούν τριγμούς στη τουρκική οικονομία. Ενδεικτικό είναι πως η Capital Economics είχε αναφέρει σε πρόσφατο report πως καμία πολιτική ηγεσία στην Τουρκία δεν ασχολείται με το πρόβλημα του πληθωρισμού, σημειώνοντας πως η πιο άμεση απειλή για τη λίρα πηγάζει από τις ανησυχίες για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Κλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο

Την Παρασκευή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έκρυψε την οργή του για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου ενώ προανήγγειλε νέες έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων. «Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία. Η Μέρκελ μου ζήτησε να σταματήσουμε τις γεωτρήσεις. Τώρα τις ξεκινούμε και πάλι. Ενημερώσαμε σχετικά την Μέρκελ», είπε ο Ερντογάν. «Δεν υπάρχει ανάγκη διαλόγου με αυτούς που δεν έχουν δικαιώματα ειδικά σε θαλάσσιες ζώνες» ισχυρίστηκε.

Ερντογάν: Προσωρινή η αστάθεια στο τουρκικό νόμισμα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως οι συναλλαγματικές ισοτιμίες και οι τιμές του χρυσού θα ρυθμιστούν στα σωστά επίπεδά τους και πως η αστάθεια είναι προσωρινή, μετά την πτώση της λίρας σε ιστορικό χαμηλό για δύο ημέρες στη σειρά.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής, ο Ερντογάν είπε πως το κύριο πρόβλημα της οικονομίας είναι το ξέσπασμα του κορονοϊού και πρόσθεσε πως οι οικονομίες των χωρών «έκαναν ζιγκ-ζαγκ» λόγω της πανδημίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως το ΑΕΠ της Τουρκίας και άλλοι δείκτες όπως οι πωλήσεις αυτοκινήτων και οικιακών επίπλων και τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος αυξήθηκαν αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2002.

«Η Τουρκία ανεβαίνει, αλλά υπάρχουν εκείνοι που δεν θέλουν να δουν αυτήν την άνοδο», είπε και πρόσθεσε πως κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να κοροϊδέψει τον κόσμο σε ό,τι αφορά την οικονομία.

Φωτογραφίες: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider