«Έπεσαν» οι υπογραφές μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Έπεσαν» οι υπογραφές μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ
Κατέληξαν σε συμφωνία Ελλάδα και Αίγυπτος για την μερική οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ελλάδα και Αίγυπτος συμφώνησαν για την μερική οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών - ΑΟΖ- το απόγευμα της Πέμπτης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετέβη λίγες ώρες πριν εκτάκτως στο Κάιρο, ώστε να υπάρξει συμφωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

جانب من مراسم توقيع اتفاق حول تعيين المنطقة الاقتصادية الخالصة بين جمهورية مصر العربية وجمهورية اليونان. pic.twitter.com/wcTURCSz2J

Δένδιας: Ιστορική η σημερινή ημέρα

Μετά τις υπογραφές ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή ημέρα «γιατί πριν από λίγο υπογράψαμε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των χωρών μας», κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

«Η σημερινή μας συμφωνία επιβεβαιώνει και κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών μας σε υφαλοκρηπίδα και σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» τόνισε ο κ. Δένδιας και έστειλε το μήνυμα ότι από σήμερα οι σχέσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου περνούν σε μια νέα φάση στενότερων επαφών.

Αναδεικνύοντας τη σημασία της συμφωνίας, ο κ. Δένδιας τη χαρακτήρισε υποδειγματική και σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και αμοιβαία επωφελής, αλλά κυρίως δίκαιη.

Περαιτέρω υπογράμμισε πως η συμφωνία έχει συναφθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και πως σέβεται τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. «Σέβεται επίσης τις σχέσεις καλής γειτονίας. Συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην περιοχή μας. Επιλύει μια χρονίζουσα εκκρεμότητα. Είναι μια συμφωνία μεταξύ δύο φιλικών, γειτονικών χωρών που σέβονται την ιστορία τους» προσέθεσε.

Κίνηση αντίθετη στο παράνομο τουρκό-λιβυκό σύμφωνο

Επισήμανε πως η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου είναι το απολύτως αντίθετο του παράνομου, άκυρου και νομικά ανυπόστατου μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Τρίπολης και διαμήνυσε ότι μετά την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μας, το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης έχει καταλήξει εκεί όπου ανήκει από την πρώτη στιγμή, στον κάλαθο των αχρήστων.

Επίσης, διαμήνυσε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συνεχίζει να κινείται με την ίδια αποφασιστικότητα, με στόχο τις οριοθετήσεις και με τις υπόλοιπες συνορεύουσες χώρες, στο πλαίσιο όμως πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Ειδικότερα, τόνισε πως η Ελλάδα καλεί όποια άλλη χώρα της περιοχής το επιθυμεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της σημερινής συμφωνίας και της αντίστοιχης με την Ιταλία.

Σήμα προς την προκλητικότητα της Τουρκίας

Η συμφωνία αυτή αποτελεί σήμα προς τις προκλήσεις της Τουρκίας, καθώς τον Ιούλιο είχε εκδώσει Navtex «στέλνοντας» στο Καστελλόριζο το Oruc Reis,και μετέπειτα με νέα Navtex το Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο, σε συνάντησή τους οι δύο ΥΠΕΞ είχαν συζητήσει για ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, τις εξελίξεις στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Αίγυπτος δήλωσε το Σάββατο πως μέρος των σεισμικών ερευνών που σχεδιάζει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο παραβιάζει ενδεχομένως ύδατα όπου το Κάιρο διεκδικεί αποκλειστικά δικαιώματα.

Προειδοποίηση που εξέδωσε τον περασμένο μήνα η Τουρκία για τις έρευνες επικαλύπτει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Αιγύπτου, συνιστώντας «παραβίαση και επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Αιγύπτου», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider