2,6 τρισ. δολάρια έχασε ο S&P 500 τη «μαύρη» Δευτέρα

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
2,6 τρισ. δολάρια έχασε ο S&P 500 τη «μαύρη» Δευτέρα
Η εικόνα στρέβλωσης στις αγορές είναι τόσο μεγάλη που οι δείκτες «γκρεμίζονται» με περισσή ευκολία, αποτυπώνοντας πλήρως τη ζοφερότητα της κατάστασης.

Ένα βαθύ ρήγμα αρχίζει να εμφανίζεται στη Wall Street ήδη από τις αρχές Μαρτίου ως απόρροια της εξάπλωσης του Covid-19 στις ΗΠΑ αλλά και των πλασματικών αξιών των μετοχών που ενισχύονταν δίχως φραγμούς επί μία δεκαετία.

Η πανικόβλητη κίνηση της Fed να επανεκκινήσει ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) 700 δισ. δολαρίων σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα «μαμούθ» ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων για τη στήριξη της διατραπεζικής των ΗΠΑ, έδωσε το έναυσμα για μαζικές ρευστοποιήσεις και κλείσιμο θέσεων στη Wall, με τους επενδυτές να βλέπουν τα σύννεφα μιας βαθιάς ύφεσης. Ωστόσο η Fed δεν έμεινε μόνο σε αυτά «ανάβοντας» το πράσινο φως στις αμερικανικές τράπεζες να ξεκινήσουν νέες δανειδοτήσεις με μηδενικό απαιτούμενο αποθεματικό (πλήρης ελευθερία) ανοίγωντας πιθανώς τον «Ασκό του Αιόλου» για πολλοστή φορά. Η εικόνα στρέβλωσης στις αγορές είναι τόσο μεγάλη που οι δείκτες «γκρεμίζονται» με περισσή ευκολία, αποτυπώνοντας πλήρως τη ζοφερότητα της κατάστασης.

Ενδεικτικό της ολικής καταστροφής στη Wall τη Δευτέρα είναι πως η «βουτιά» ύψους 12,93% του Dow Jones αποτέλεσε την τρίτη μεγαλύτερη στην ιστορία του δείκτη, χάνοντας σχεδόν 3.000 μονάδες. Ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 12,32% στις 6.904 μονάδες, που ήταν οι υψηλότερες στην ιστορία του δείκτη.

Αντίστοιχα ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 έχασε πάνω από 2,6 τρισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση φτάνοντας σωρευτικά από τις 19 Φεβρουαρίου τα 8,2 τρισ. δολάρια. Ο S&P 500 από τα ρεκόρ της bull market στα μέσα Φεβρουαρίου, εισέρχοντας στη δίνη της bear market έχει διολισθήσει 29,5% ξεπερνώντας κατά πολύ το «ψυχολογικό όριο» του 20% της bear market. Από τους 11 κλάδους του S&P 500 τη Δευτέρα, ο κλάδος του real estate δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα διολισθαίνοντας κατά 16,5% που ήταν και η μεγαλύτερη πτώση του από το 2009. Ο μοχλός κίνησης της bull market, που ήταν αυτός της τεχνολογίας σημείωσε πτώση 13,9% τη Δευτέρα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως από την Πέμπτη που σήμανε το τέλος της 11ετούς μακρόχρονης πορείας της bull market, ο Dow Jones έχει καταγράψει απώλειες που έχουν ξεπεράσει το 32% από τα υψηλά της 12ης Φεβρουαρίου. Παράλληλα κατά μέσο όρο ο Dow Jones και ο S&P 500 «βυθίζονται» κατά 35% από τα υψηλά της bull market.

Ωστόσο παρά την έντονη μεταβλητότητα αγοράς, η Wall θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής ρυθμιστικής αρχής Jay Clayton διαψεύδοντας τις φήμες που υπήρχαν πως η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να αναστείλει τις χρηματιστηριακές συναλλαγές προκειμένου να μπει φρένο στις βαριές απώλειες που καταγράφονται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider