«Μαύρη Παρασκευή» για τη Wall – Πάνω από 600 μονάδες έχασε ο Dow

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μαύρη Παρασκευή» για τη Wall – Πάνω από 600 μονάδες έχασε ο Dow
Η αναζωπύρωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ- Κίνας «τρομάζει» τους αναλυτές. Η εντολή Τραμπ στις αμερικανικές εταιρείες και οι νέοι δασμοί - αντίποινα του Πεκίνου.

Σε βίαιο sell-off επιδόθηκαν οι δείκτες στη Wall Street, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, μετά τον νέο γύρο αναζωπύρωσης του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ και Κίνας που απειλεί την παγκόσμια οικονομία.

Οι επενδυτές παρακολούθησαν με κομμένη την ανάσα το «γαϊτανάκι» απειλών μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου και πλέον, πείθονται για τα καλά, πως ο εμπορικός πόλεμος ήρθε για να μείνει.

Η ανησυχία ήταν διάχυτη στο ταμπλό. Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 2,37%, χάνοντας περισσότερες από 600 μονάδες για να κλείσει στις 25.629 μονάδες. Πτώση 2,59% στις 2.847 μονάδες σημείωσε ο S&P 500, ενώ με βουτιά 3% έκλεισε ο Nasdaq στις 7.751 μονάδες.

Η «καταιγίδα» απειλών του Ντόναλντ Τραμπ μέσω Twitter

Κλιμακώνοντας τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, ο Τραμπ έδωσε εντολή στις αμερικανικές εταιρείες να αναζητήσουν τρόπους για να διακόψουν την παραγωγή τους στην Κίνα και να τη μεταφέρουν στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ δεν μπορεί να υποχρεώσει τις εταιρείες να φύγουν από την Κίνα και δεν διευκρίνισε πώς μπορεί να εφαρμόσει αυτήν την εντολή. Πρόσθεσε όμως, σε αλλεπάλληλες αναρτήσεις στο Twitter, ότι θα απαντήσει αργότερα σήμερα στην απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να επιβάλλει νέους τελωνειακούς δασμούς σε αμερικανικά αγαθά.

«Οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες μας, διατάσσονται δια του παρόντος να αρχίσουν να αναζητούν μια εναλλακτική αντί της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης και της μεταφοράς των εταιρειών σας ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ και την παραγωγή των προϊόντων σας στις ΗΠΑ», ανέφερε σε μια από τις αναρτήσεις του ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος. «Δεν χρειαζόμαστε την Κίνα και, ειλικρινά, θα είμαστε πολύ καλύτερα χωρίς αυτούς», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ υποστήριξε επίσης ότι οι ΗΠΑ «έχασαν βλακωδώς» τρισεκατομμύρια δολάρια από την Κίνα τα τελευταία χρόνια, καθώς οι Κινέζοι «έκλεψαν την πνευματική ιδιοκτησία και θέλουν να συνεχίσουν».

Με άλλη ανάρτησή του ο πρόεδρος έδωσε εντολή σε όλες τις υπηρεσίες μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών FedEx, Amazon, UPS να «αναζητήσουν και να σταματήσουν» όλες τις παραδόσεις του Fentanyl από την Κίνα ή από οπουδήποτε αλλού, εξηγώντας ότι το συγκεκριμένο οπιοειδές σκοτώνει 100.000 Αμερικανούς κάθε χρόνο. «Ο πρόεδρος Σι είχε πει ότι αυτό θα σταματούσε, αλλά δεν έγινε. Η οικονομία μας, χάρη στα κέρδη των τελευταίων 2,5 ετών, είναι ΠΟΛΥ μεγαλύτερη από της Κίνας. Και θα την διατηρήσουμε έτσι», σημείωσε.

Η Κίνα επιβάλλει δασμούς σε αμερικανικά αγαθά αξίας 75 δισ. δολαρίων

Η εντολή Τραμπ έρχεται μετά την απόφαση της Κίνας να επιβάλλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 75 δισ. δολαρίων.

Πρόκειται για αντίποινα του Πεκίνου στην Ουάσιγκτον, μετά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για δασμούς στα κινεζικά προϊόντα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει την 1η Αυγούστου ότι θα προχωρήσει στην επιβολή πρόσθετων δασμών 10% σε εισαγωγές κινεζικών αγαθών αξίας 300 δισ. δολαρίων, με ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλει επιπλέον δασμούς 5% ή 10% σε 5.078 προϊόντα που προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και περιλαμβάνουν αγροτικά προϊόντα, πετρέλαιο, μικρά αεροσκάφη και αυτοκίνητα.

Οι δασμοί σε κάποια προϊόντα θα επιβληθούν την 1η Σεπτεμβρίου και στα υπόλοιπα στις 15 Δεκεμβρίου.

«Η απόφαση της Κίνας να επιβάλει επιπλέον δασμούς επιβλήθηκε από τη μονομέρεια και τον προστατευτισμό των ΗΠΑ», τονίζει το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider