Γιατί το 2020 μπορεί να αποδειχθεί «χρονιά του δολαρίου»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί το 2020 μπορεί να αποδειχθεί «χρονιά του δολαρίου»
«Το δολάριο είναι το νόμισμα που όλοι θέλουν να έχουν στις τσέπες τους σε δύσκολες περιόδους», σύμφωνα με την HSBC.

Ράλι του δολαρίου αναμένει για το 2020 η HSBC και μάλιστα παρουσιάζει δύο λόγους για να τεκμηριώσει τις προβλέψεις της.

«Το 2020 το αμερικανικό δολάριο θα μπορούσε να επιδοθεί σε ράλι, ενώ υπάρχουν δύο προφανείς λόγοι που μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτες για να συμβεί αυτό», σχολίασε, μιλώντας πρόσφατα στο πρακτορείο CNBC, ο Dominic Bunning, κορυφαίος αναλυτής της HSBC, με ειδίκευση στην αγορά συναλλάγματος.

Όπως επισήμανε, οι αντοχές που έχει επιδείξει, μέχρι στιγμής, το δολάριο, απέναντι στη θύελλα που έφερε η κλιμάκωση της έντασης ΗΠΑ-Ιράν, επιβεβαιώνουν «την ανθεκτικότητά του ως νόμισμα».

«Το δολάριο είναι το κατεξοχήν νόμισμα που μπορεί να λειτουργήσει ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. Είναι το νόμισμα που όλοι θέλουν να έχουν στις τσέπες τους σε δύσκολες περιόδους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι δύο λόγοι

Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της βρετανικής τράπεζας, οι δύο λόγοι που μπορούν να «στέψουν βασιλιά» του 2020 το δολάριο είναι οι εξής:

Στον αναπτυγμένο κόσμο, εάν η ανάπτυξη δεν παίρνει προς, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να λάβουν εκ νέου δράση, ακόμη κι αν η νομισματική τους πολιτική βρίσκεται στα όριά της. Μπορεί είτε να ενισχύσουν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, είτε να στραφούν σε αγορές διαφορετικής γκάμας περιουσιακών στοιχείων. Καθώς η Fed, ωστόσο, έχει ακόμη περιθώριο για μειώσεις επιτοκίων, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες για ράλι του δολαρίου.

Σε δεύτερο στάδιο, το δολάριο μπορεί να πάρει την ανιούσα, λαμβάνοντας ώθηση από τις εξελίξεις που αφορούν στις αναδυόμενες αγορές.

«Όταν οι αποδόσεις στον αναδυόμενο κόσμο δεν είναι ελκυστικές και τα κεφάλαια φεύγουν άρον άρον, τότε το δολάριο επιδίδεται σε ράλι», εξήγησε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider