Με κέρδη 9,17% «αποχαιρέτησε» τον Μάρτιο το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με κέρδη 9,17% «αποχαιρέτησε» τον Μάρτιο το Χρηματιστήριο
Σε επίπεδο μήνα ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 9,17% ο FTSE 25 9,75% και ο τραπεζικός δείκτης 14,7%.

Με ήπιες απώλειες και απαραίτητες, ενόψει συνέχειας, διορθωτικές κινήσεις «αποχαιρέτησε» το Μάρτιο το Χρηματιστήριο. Στο επίκεντρο της αγοράς το ολοκληρωμένο πλάνο της κυβέρνησης για την πλήρη απορρόφηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σημαντικό ωστόσο είναι πως υπάρχει διάθεση στην αγορά για trading, ενώ η εγχώρια αγορά παρά τα υψηλά επίπεδα ημερήσιων κρουσμάτων συνεχίζει να προεξοφλεί θετικά.

Έτσι, την Τετάρτη ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 0,98% στις 865,05 μονάδες με τον τζίρο στα 78,03 εκατ. ευρώ. Στο -1,05% έκλεισε ο FTSE 25 στις 2.077 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες 2,4% στις 537,05 μονάδες.

Σε επίπεδο μήνα ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 9,17% ο FTSE 25 9,75% και ο τραπεζικός δείκτης 14,7%.

Η Τρ. Πειραιώς έδειξε να επανέρχεται καταγράφοντας άνοδο 4%, ενώ χαμηλότερα κινήθηκε αλλά ανοδικά κινήθηκαν ΕΛΠΕ και ΟΠΑΠ.

Ισχυρή κατοχύρωση κερδών σε Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ που κατέγραψαν σημαντικές αποδόσεις μέσα στο μήνα. Ενδεικτικά οι «νικητές» του μήνα είναι η Βιοχάλκο κατέγραψε άνοδο 28,47%, η Eurobank 24,83% και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 22,12%.

Στις τράπεζες την Τετάρτη η Eurobank κατέγραψε απώλειες 2,05%, η Alpha Bank 2,49% και η ETE 3,43%.

Τα πακέτα περιορίστηκαν σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ την Τετάρτη φτάνοντας συνολικά στα 5,61 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη στο οικονομικό μέτωπο, η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα, το σύνολο των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που θα γίνουν μέσα από το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Περιλαμβάνει κοστολογημένα ένα προς ένα τα έργα, με συνοπτική περιγραφή.

Στα πιο μεγάλα έργα που ξεπερνάνε το 1 δισ. ευρώ είναι το νέο Εξοικονομώ, η νέα στρατηγική για τη Δια Βίου Μάθηση και για το εθνικό σύστημα αναβάθμισης δεξιοτήτων. Πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ είναι ο προϋπολογισμός της ψηφιοποίησης των αρχείων του Κράτους και ο μετασχηματισμός στον Γεωργικό τομέα.

Άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ είναι οι επενδύσεις για τη δημιουργία συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, η αποκατάσταση εδαφών παλαιών λιγνιτωρυχείων στη Δυτική Μακεδονία, η μεταρρύθμιση του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, οι αστικές αναπλάσεις, ειδικά «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις και για το δημόσιο. η ενίσχυση της τεχνολογίας του άνθρακα, η ηλεκτροκίνηση των συγκοινωνιών, έργα ύδρευσης, αναδάσωσης, καθαρισμού αστικών λυμάτων, προστασίας της βιοποικιλότητας, αλλά και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Επίσης σημαντική αξία θα έχουν επενδύσεις για τη μεταρρύθμιση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, για την προώθηση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας στα πανεπιστήμια και για το ψηφιακό μετασχηματισμό, για την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης και για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υγείας, για τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων και για την ενίσχυση της έρευνας. Για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας εντάσσονται διάφορα έργα ανά την Ελλάδα καθώς και οι μεγάλοι άξονες ΒΟΑΚ και Ε65.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider