Ευκαιρία επανατοποθετήσεων και αποδείξεων στο Χρηματιστήριο μετά τη διόρθωση

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευκαιρία επανατοποθετήσεων και αποδείξεων στο Χρηματιστήριο μετά τη διόρθωση
Η εγχώρια αγορά θα πρέπει να βρει ισορροπίες και πατήματα όσον αφορά εξωτερικές ασύμμετες «απειλές», ενώ σε αυτές προστίθενται και οι εσωτερικές αρρυθμίες.

Ευκαιρία επανατοποθέτησεων για τους επενδυτές που δεν κατάφεραν να επιβιβαστούν στο πρώτο ανοδικό «τρένο», δημιουργεί η διορθωτική κίνηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι επόμενες συνεδριάσεις θα αποτελέσουν ένα δυνατό τεστ αποδείξεων για την εγχώρια αγοριά, ως προς τα χαρακτηριστικά του έντονου «θορύβου» του Νοεμβρίου και ως προς το μέγεθος των flows που θα προκύψει από χαρτοφυλάκια που είχαν μείνει εκτός, από το ιστορικό «14αρι».

Από την άλλη, η αγορά θα πρέπει να βρει ισορροπίες και πατήματα όσον αφορά εξωτερικές ασύμμετες «απειλές» όπως είναι τα γεωπολιτικά, με την Τουρκία να περνά αλώβητη από τη Σύνοδο Κορυφής, και το «άτακτο» Brexit που βρίσκεται προ των πυλών. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν, οι εσωτερικές αρρυθμίες που προκύπτουν από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, αλλά και το μεγάλο ερωτηματικό γύρω από το μέγεθος των νέων εισροών NPLs στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Για την ώρα, το «ξεκλείδωμα» του Ταμείου Ανάκαμψης και το reload του «μπαζούκα» (PEPP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα αποτελέσουν τους κινητήριους μοχλούς που θα ενσωματώθούν το επόμενο διάστημα, ώστε η αγορά να αναρριχηθεί ξανά προς τις 790 μονάδες, μέχρι το triple witching (ταυτόχρονη λήξη των δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών, συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών - δεικτών και δικαιωμάτων προαίρεσης δεικτών) στις 18 Δεκεμβρίου που θα οδηγήσει σε έντονη μεταβλητότητα.

Η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, όσο ο Γενικός Δείκτης (774,32 μονάδες) βρίσκεται πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών στις 681,5 ο οποίος παραμένει χαμηλότερα από τον ΚΜΟ 50 ημερών, και κινείται εντός του εύρους του ανοδικού καναλιού των 820 - 720 μονάδων. Για τον Γενικό Δείκτη πρώτος στόχος αποτελεί η επιστροφή στην περιοχή των 784 - 793 μονάδων, ώστε να βάλει «πλώρη» για τις 800 και 820 μονάδες. Πρώτη στήριξη εντοπίζεται στις 750 μονάδες και δεύτερη στις 722 μονάδες.

Ο δείκτης των τραπεζών (471,07 μονάδες) έχοντας υπεραποδώσει από το Νοέμβριο μέχρι σήμερα, με τους ταλαντωτές να έχουν βρεθεί σε υπεραγορασμένες ζώνες τιμών, δέχθηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις την Πέμπτη με απώλειες 8,07%. Ο δείκτης παραμένει πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών στις 400,9 μονάδες, ενώ ο RSI (Relative Strength Index) κατέγραψε πτώση στο 69,5 από το υπερβολικό 87,6 που είχε φτάσει. Πρώτη αντίσταση στις 500 - 521 μονάδες, με στήριξη στις 445 μονάδες. Οι τραπεζικοί τίτλοι θα λάβουν ένα πρόσθετο «push», μετά τις διορθώτικές κινήσεις, από τις αποφάσεις της ΕΚΤ, για τη διατήρηση του ευνοϊκού πλαισίου στα προγράμματα TLTROs το οποίο έχει επιτύχει την εξισορρόπηση των ζημιών στις τράπεζες από τις απώλειες λόγω των αρνητικών επιτοκίων στις καταθέσεις τους.

Σε ό,τι αφορά τον FTSE 25, ο πρώτος στόχος των αγοραστών είναι η ζώνη των 1.893 - 1.945 μονάδων που αποτελεί μια δύσβατη περιοχή, ενώ παράλληλα συντελείται και η δημιουργία του golden cross η διάσπαση δηλαδή του ΚΜΟ 200 ημερών από τον ΚΜΟ 50 ημερών, δίνοντας ένα ισχυρό «bullish» σήμα. Ήδη, αρκετοί τίτλοι όπως η ΕΥΔΑΠ, η Μυτιληναίος, η Τέρνα Ενεργειακή, ο Τιτάν έχοντας βγάλει σημαντικές άμυνες, μπορούν να διεκδικήσουν υψηλότερα επίπεδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider