Τι προκάλεσε τον «κόκκινο Οκτώβρη» στο Χρηματιστήριο - Ποιες ευκαιρίες γεννιούνται

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι προκάλεσε τον «κόκκινο Οκτώβρη» στο Χρηματιστήριο - Ποιες ευκαιρίες γεννιούνται
Ευκαιρίες για τοποθετήσεις με μακροπρόθεσμα χαρακτηριστικά προσφέρει η βουτιά 5,29% στο ταμπλό την εβδομάδα που πέρασε, εκτιμούν οι αναλυτές.

Απώλειες άνω του 5% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης την εβδομάδα που πέρασε και τα αίτια θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό εξωγενούς προέλευσης από τους χρηματιστηριακούς αναλυτές.

Η επιδείνωση των μακροοικονομικών δεικτών στην Ευρωζώνη, και ιδίως τη Γερμανία, η πολιτική αποσταθεροποίηση στις ΗΠΑ με την απειλή παραπομπής του Τραμπ αλλά και πιο αγοραίοι παράγοντες, όπως η χρεοκοπία της Thomas Cook παρέσυραν το Χρηματιστήριο Αθηνών στη δεύτερη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση του έτους.

Εντός των συνόρων, σημαντικά φαίνεται να έχει κοστίσει στο επενδυτικό κλίμα η διάδοση αντικρουόμενων σεναρίων σχετικά με την τύχη του «Ηρακλή» -του σχεδίου για ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων με αντάλλαγμα κρατικές εγγυήσεις. Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες ένα σκληρό παζάρι ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και τις τραπεζικές διοικήσεις όσον αφορά στα ειδικά χαρακτηριστικά του Σχεδίου του ΤΧΣ που ανασύρθηκε από το συρτάρι ακριβώς έναν χρόνο πριν.

Ταυτόχρονα, παρατηρείται «εσωτερική ανομβρία, η οποία δεν μεταλλάσσεται σε χειροπιαστές επενδυτικές δράσεις από τον ιδιωτικό ιδιαίτερα τομέα», όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή. «Πλέον, δεν αρκεί η αναφορά στην νομοθέτηση των προϋποθέσεων για επιτάχυνση των κόκκινων δανείων με κρατική βοήθεια 9 δισ. για να αποτελέσουν πάλι ελκυστικές επενδυτικές επιλογές οι τράπεζες από την επενδυτική κοινότητα», επισημαίνει ο ίδιος.

Παρόλα αυτά, οι βασικοί καταλύτες της ελληνικής αγοράς παραμένουν στην θέση τους, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή. Στους καταλύτες αυτούς, ο ίδιος κατατάσσει την επένδυση του Ελληνικού, η οποία «πήγε ένα βήμα μπροστά με την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, ενώ μέσα στην εβδομάδα ξεκίνησε η κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της Μυτιληναίος».

Όπως σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης, η πτώση της τελευταίας εβδομάδας έφερε τον Γενικό Δίκτη σε επίπεδα διαπραγμάτευσης 10% χαμηλότερα από τα πρόσφατα υψηλά διαμορφώνοντας κατά περίπτωση ευκαιρίες τοποθετήσεων σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. «Στις ευκαιρίες αυτές θα τοποθετούσαμε όσες εταιρίες έχουν ισχυρή κερδοφορία, υψηλές ελεύθερες ταμειακές ροές, ικανοποιητικά μερίσματα και ωφελούνται από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Για όσους επενδυτές αναζητούσαν αφορμές να επιστρέψουν στην αγορά, η παρούσα συγκυρία έχει χαρακτηριστικά που ευνοούν επιλεκτικές κινήσεις σε μια λογική μακροπρόθεσμης διακράτησης», καταλήγει ο ίδιος.

Καταλήγει δε ότι, ενόψει αυτών των δεδομένων, το ελληνικό χρηματιστήριο που έχει ήδη καταγράψει επίδοση +41,60% από την αρχή του έτους για το Γ.Δ. και υπερδιπλάσια για τον τραπεζικό, αναζητεί στρατηγική και κατεύθυνση για το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider