Εμπορικοί πόλεμοι και ΟΠΕΚ «ταρακουνούν» το πετρέλαιο

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εμπορικοί πόλεμοι και ΟΠΕΚ «ταρακουνούν» το πετρέλαιο
Διχασμένοι οι διεθνείς αναλυτές για την πορεία των τιμών.

Πτωτικά κινείται το πετρέλαιο την Τρίτη παρά την απόφαση του ΟΠΕΚ + να επεκτείνει τις περικοπές στην παραγωγή μέχρι το Μάρτιο του 2020 με σκοπό να δώσει ώθηση στις τιμές εν μέσω των ανησυχιών για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ και η Ρωσία συμφώνησαν τη Δευτέρα να επεκτείνουν τις περικοπές εφοδιασμού πετρελαίου καθώς τα μέλη του καρτέλ ξεπέρασαν τις διαφορές τους για να προσπαθήσουν να στηρίξουν την τιμή του αργού.

Ωστόσο, διεθνείς αναλυτές αντιμετωπίζουν τη στρατηγική του ΟΠΕΚ με δυσπιστία.

«Μετά από μια διετία η πολιτική περικοπών στην παραγωγή αρχίζει να χάνει τη δύναμή της», δήλωσε ο Edward Moya, αναλυτής στην OANDA, προσθέτοντας ότι οι αγορές παραμένουν νευρικές εξαιτίας της ανησυχίας για την πορεία της ζήτησης.

Καθοριστικό ρόλο στην πορεία των τιμών αναμένεται να διαδραματίσει η πορεία των εμπορικών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

«Ο εμπορικός πόλεμος δεν είναι πιθανό να επιλυθεί σύντομα και ενώ οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως αναμένεται να δώσουν νέα ώθηση τους ερχόμενους μήνες, η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει να μειώνεται», επισημαίνει ο Moya.

Ενώ οι Η.Π.Α. και η Κίνα συμφώνησαν σε πρόσφατη διάσκεψη κορυφής της ομάδας των 20 να επαναλάβουν τις εμπορικές συνομιλίες, οι ενδείξεις ότι η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και της Ασίας τον Ιούνιο, ενώ από την άλλη αυξήθηκε στις ΗΠΑ, επιβάρυναν τις τιμές του πετρελαίου.

Παρ’ όλα αυτά, η απόφαση να παραταθούν οι περιορισμοί της παραγωγής θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις τιμές του πετρελαίου, καθώς ο ΟΠΕΚ επεδίωξε να διατηρήσει την ισορροπία της αγοράς, εκτιμά ο Μoya.

Στα 75 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο

Ωστόσο, το σύνολο της αγοράς δεν δείχνει να ακολουθεί μια κοινή γραμμή στις εκτιμήσεις της για την πορεία των τιμών. Διεθνείς αναλυτές θεωρούν ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να φθάσει τα 75 δολάρια το βαρέλι αν επιλυθούν οι εμπορικές διαφορές μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας και η αύξηση της ζήτησης κυμανθεί στο 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η Armita Sen, αναλύτρια της Energy Aspects δήλωσε την Τρίτη στο CNBC ότι μια «εκεχειρία» μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση. «Αν όμως αυτό δεν συμβεί γρήγορα, όλο το δεύτερο εξάμηνο (του 2019) και το 2020 τα πράγματα θα είναι υποτονικά», δήλωσε. «Θα υπάρξει κάποια ώθηση από την επίλυση ορισμένων από τους εμπορικούς πολέμους. Αν η ζήτηση είναι καλή, νομίζω ότι οι τιμές του πετρελαίου θα έχουν πολύ ανοδικές τάσεις εδώ και το επόμενο έτος », είπε. «Εάν η αύξηση της ζήτησης εξακολουθήσει να κυμαίνεται στο 1 εκατομμύριο βαρέλια ανά ημέρα, νομίζω ότι θα μπορούσαμε εύκολα να φτάσουμε τα 75 δολάρια (η τιμή ανά βαρέλι) αν όχι ελαφρώς υψηλότερα, επειδή η φυσική αγορά παραμένει σφιχτή», σημειώνει.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι μια πιθανή περικοπή των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ φέτος και το κίνητρο για ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στην Αμερική, εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2020, θα μπορούσε να δώσει πρόσθετη ώθηση στη ζήτηση της πετρελαϊκής αγοράς.

Την Τρίτη το μεσημέρι (12.25 ώρα Ελλάδος), το αργό καταγράφει πτώση κατά 0,27% στα 58,93 δολάρια και το μπρεντ κατά 0,23% στα 64,91 δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider