Οι ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και για τις επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών στο παγκόσμιο εμπόριο, υποχρέωσαν τις διεθνείς αγορές σε μεγάλες απώλειες.
Από το κλίμα αυτό δε θα μπορούσε να ξεφύγει η Λεωφόρος Αθηνών, παρά το γεγονός ότι συνεχίστηκαν σήμερα, με τις Alpha Bank και Optima, τα θετικά αποτελέσματα από τον τραπεζικό κλάδο.
Ως προς τις άμεσες επιπτώσεις των δασμών που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην υφήλιο, οι αναλυτές της Berenberg σχολίασαν ότι πρόκειται για ένα «σοβαρό πλήγμα για το παγκόσμιο εμπόριο» που, μεταξύ άλλων, προκαλεί στρέβλωση του ανταγωνισμού.
Το προηγούμενο διάστημα, πλήθος ξένων αναλυτών, μεταξύ των οποίων της UBS, της Commerzbank κ.ά., έχουν επίσης εστιάσει πολλάκις στο απρόβλεπτο της στάσης του Αμερικανού Προέδρου, που έχει ως συνέπεια, μεταξύ άλλων, να περιορίζεται η ορατότητα για τις επιχειρήσεις, αλλά και ευρύτερα για την πορεία των εθνικών οικονομιών, ειδικότερα όσων έχουν μεγαλύτερη εξάρτηση από τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ (αλλά όχι μόνο αυτών), και τις διεθνείς τιμές των εμπορευμάτων.
Στο μεταξύ, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα για την απασχόληση στις ΗΠΑ ήταν επιεικώς απογοητευτικά, τόσο για τον Ιούλιο, καθώς κινήθηκαν σχεδόν 25% κάτω των εκτιμήσεων, όσο και για τον Ιούνιο, όπου τα στοιχεία αναθεωρήθηκαν καθοδικά (η εξαΰλωση θα ήταν πιο ακριβής περιγραφή).
Λίγες ημέρες νωρίτερα, αναλυτές προειδοποιούσαν ότι και τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ, παρά το +3% του β’ τριμήνου, «κρύβουν» μια πιο δυσμενή εικόνα στην πραγματική οικονομία. Και όλα αυτά, ενώ ήδη ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ προκαλεί προβληματισμό, παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν αποτυπώνει στην πλήρη έκτασή τους τις συνέπειες της εμπορικής πολιτικής του Τραμπ.
Στη «σκιά» των νέων στοιχείων για την απασχόληση, θεωρείται βέβαιο ότι η Fed θα δεχθεί νέες επικρίσεις για την απόφασή της να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, ένα σίριαλ που, εκτός από τις αμιγώς οικονομικές προεκτάσεις, έχει και πολιτικές, με «φόντο» και τις αλλεπάλληλες δημόσιες επιθέσεις του Ντοναλντ Τραμπ στο πρόσωπο του διοικητή της Fed.
Πτώση στο ΧΑ
Στη Λεωφόρο Αθηνών, το «κύμα» ρευστοποιήσεων διαχύθηκε στο σύνολο του ταμπλό. Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε πτωτικά σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών, υποχωρώντας έως και άνω του 2% και τις 1.948,51 μονάδες ενδοσυνεδριακά. Ολοκλήρωσε τελικά με πτώση 1,73% στις 1.960,06 μονάδες, με την αγορά, υπό αυτές τις συνθήκες, να δοκιμάζει πλέον κρίσιμες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις. Κι αυτό, όταν μία ημέρα νωρίτερα ο ΓΔ είχε βρεθεί σε απόσταση μικρότερη των 5 μονάδων από το σημαντικό ψυχολογικό όριο των 2.000 μονάδων...
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με συνολικές απώλειες 0,44%.
Σοβαρές πιέσεις δέχθηκε και ο δείκτης των τραπεζών, υποχωρώντας 1,97% στις 2.119,03 μονάδες (έως τις 2.096 ενδοσυνεδριακά), ενώ σε εβδομαδιαία βάση «έγραψε» απώλειες 0,93%.
Είναι ενδεικτικό ότι στο σύνολο του ταμπλό μόλις 12 μετοχές έκλεισαν με θετικό πρόσημο, έναντι 108 που υποχώρησαν και 32 που διατηρήθηκαν αμετάβλητες, με τον λόγο ανοδικών/καθοδικών να διαμορφώνεται σε 1:9…
Ο τζίρος της Παρασκευής ενισχυμένος, στα 322 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, 99,41 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές, μεταξύ των οποίων και τα πακέτα για το 6,74% της Lamda Development αξίας 73,28 εκατ. ευρώ.
Στη σύνθεση του FTSE Large Cap διασώθηκε στο τέλος μόνο ο τίτλος της Helleniq Energy, ολοκληρώνοντας με το οριακό +0,19% στα 7,72 ευρώ.
Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε η Lamda Development με πτώση 4,80% στα 6,35 ευρώ, η Τρ. Πειραιώς υποχώρησε 3,69% στα 6,52 ευρώ, η ΕΥΔΑΠ 3,14% στα 7,10 ευρώ, η ΔΕΗ 3,025 στα 13,82 ευρώ, και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 2,77% στα 21,06 ευρώ.
Με απώλειες άνω του 2% ολοκλήρωσαν επίσης οι ElvalHalcor (-2,58%), Metlan (-2,52%), ΟΤΕ (-2,14%) και Optima (-2,07%).
Eurobank και ΕΤΕ ακολούθησαν με πτώση 1,91% στα 3,17 και 12,05 ευρώ αντίστοιχα, ενώ σε αρνητικό έδαφος βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και οι μετοχές των Aegean (-1,90%), Motor Oil (-1,67%), ΟΠΑΠ (-1,48%), ΔΑΑ (-1,35%), Τιτάν (-1,10%), Jumbo (-0,47%), Alpha Bank (-0,30%) και Coca-Cola HBC (-0,26%).