Απώλειες στη Wall Street με φόντο τις ανακοινώσεις Τραμπ για δασμούς - Πτώση 400 μονάδων για Dow

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Απώλειες στη Wall Street με φόντο τις ανακοινώσεις Τραμπ για δασμούς - Πτώση 400 μονάδων για Dow
Επτά χώρες θα είναι αντιμέτωπες με αυξημένους δασμούς από την 1η Αυγούστου, με τη λίστα να αναμένεται να μεγαλώσει.

Απώλειες κατέγραψαν οι δείκτες της Wall Street τη Δευτέρα μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πως θα επιβάλει αυξημένους δασμούς σε επτά συνολικά χώρες από την 1η Αυγούστου.

Ειδικότερα, σε μια σειρά αναρτήσεών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Τραμπ δημοσιοποίησε φωτογραφίες από υπογεγραμμένες επιστολές που εστάλησαν στους ηγέτες της Ιαπωνίας, της Ν. Κορέας, της Μαλαισίας, του Καζακστάν, της Νότιας Αφρικής, του Λάος και της Μιανμάρ, με τις οποίες ανακοινώνονται τα νέα δασμολογικά μέτρα.

Οι εισαγωγές από τη Μαλαισία και το Καζακστάν θα υπόκεινται σε δασμό 25%, τα προϊόντα από τη Νότια Αφρική θα επιβαρύνονται με δασμό 30%, ενώ για τις εισαγωγές από το Λάος και τη Μιανμάρ προβλέπεται δασμός 40%. Νωρίτερα ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς 25% σε προϊόντα από την Ιαπωνία και Νότια Κορέα με ισχύ από την 1η Αυγούστου.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, δήλωσε ότι συνολικά 14 επιστολές θα αποσταλούν εντός της ημέρας και περισσότερες τις επόμενες, ενώ ο Τραμπ σκοπεύει να υπογράψει προεδρικό διάταγμα για την αναβολή της καταληκτικής ημερομηνίας από την Τετάρτη στην 1η Αυγούστου.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε 0,94%, ή 422 μονάδες, στις 44.406 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,76% στις 6.231 μονάδες, ενώ ο Nasdaq διολίσθησε 0,92% στις 20.412 μονάδες.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Geo Group και CoreCiivic, εταιρειών ιδιωτικών φυλακών, σημείωσαν κέρδη 4,5% και σχεδόν 4% αντίστοιχα, καθώς το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του Τραμπ περιλαμβάνει σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης των κέντρων κράτησης μεταναστών. Το ίδιο νομοσχέδιο προκάλεσε την πτώση κατά 4% της εταιρείας ηλιακής ενέργειας SolarEdge Technologies, αφού «εκτοξεύτηκε» κατά 39% την προηγούμενη εβδομάδα.

Στα επιχειρηματικά νέα, η μετοχή της Tesla κατέγραψε «βουτιά» 6,8% μετά την ανακοίνωση του διευθύνοντα συμβούλου της, Έλον Μασκ, πως πρόκειται να ιδρύσει ένα νέο πολιτικό κόμμα, εβδομάδες μετά τη δραματική διαμάχη του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο Μασκ ανακοίνωσε ότι θα ονομάζεται το «Κόμμα της Αμερικής» και θα επικεντρωθεί σε «μόνο σε 2 ή 3 έδρες στη Γερουσία και από 8 έως 10 περιφέρειες στη Βουλή των Αντιπροσώπων» καθώς κατά τον ίδιο αυτό θα ήταν «αρκετό για να χρησιμεύσει ως η αποφασιστική ψήφος σε αμφιλεγόμενους νόμους, διασφαλίζοντας ότι υπηρετούν την πραγματική βούληση του λαού».

Η εμπλοκή του δισεκατομμυριούχου στην πολιτική έχει διχάσει τους επενδυτές. Νωρίτερα φέτος, ο Μασκ νωρίτερα ήταν μέλος του υπουργείου Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας (DOGE) και συνεργάστηκε στενά με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ κάτι που θεωρείται ότι έβλαψε το εμπορικό σήμα της Tesla. Τον Μάιο, ο Μασκ αποχώρησε από την κυβέρνηση, δίνοντας μία νέα ώθηση στη μετοχή της, ωστόσο με τις νέες του κινήσεις προκαλεί και πάλι νευρικότητα μεταξύ των επενδυτών.

Οι δύο τους έχουν συγκρουστεί για διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του νομοσχεδίου του Τραμπ για τις δαπάνες, το οποίο ο Μασκ έχει πει ότι θα αυξήσει το βάρος του χρέους της Αμερικής. Ο Μασκ έχει αντιταχθεί σε συγκεκριμένες περικοπές στις φορολογικές πιστώσεις και στη στήριξη της ηλιακής και αιολικής ενέργειας και των ηλεκτρικών οχημάτων. Ο Τραμπ χαρακτήρισε την κίνηση του Μασκ να ιδρύσει πολιτικό κόμμα «γελοία», προσθέτοντας ότι το αφεντικό της Tesla είχε «ξεφύγει εντελώς από τις ράγες».

Παράλληλα, οι επενδυτές εξέταζαν τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ σχετικά με την εφαρμογή της δασμολογικής πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ. Ειδικότερα, ο Μπέσεντ ανέφερε πως οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά στην επίτευξη αρκετών εμπορικών συμφωνιών πριν από τη λήξη της προθεσμίας της 9ης Ιουλίου, όταν θα επιβληθούν υψηλότεροι δασμοί, προβλέποντας ότι αρκετές μεγάλες ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες ημέρες.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα αποστείλει επιστολές σε 100 μικρότερες χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ δεν έχουν μεγάλες διμερείς εμπορικές ανταλλαγές ειδοποιώντας τες, ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με τους υψηλούς δασμούς που επιβλήθηκαν πρώτα στις 2 Απριλίου και μετά έγινε η αναστολή τους μέχρι την 9η Ιουλίου.

Τόνισε ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τις ΗΠΑ εντός των προσεχών ημερών, οι δασμοί ύψους μέχρι και 50% που ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο και η επιβολή τους αναβλήθηκε για να δοθεί χρόνος στις διαπραγματεύσεις θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου. Η προθεσμία της 9ης Ιουλίου για την επιβολή των τιμωρητικών αυτών δασμών ίσχυε μέχρι την Παρασκευή όταν ο Τραμπ διευκρίνισε ότι οι χώρες θα αρχίσουν να πληρώνουν από την 1η Αυγούστου.

Την ανησυχία των επενδυτών επιβάρυναν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος απείλησε, μέσω Truth Social, με πρόσθετο δασμό 10% όσες χώρες ευθυγραμμίζονται με «τις αντιαμερικανικές πολιτικές» της συμμαχίας BRICS. Πληκτρολόγησε, μάλιστα, τη λέξη «πρόσθετο» με κεφαλαία, για να δώσει έμφαση. «Δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις σε αυτή την πολιτική», συμπλήρωσε, χωρίς να ξεκαθαρίσει τι εννοούσε με τον όρο «αντιαμερικανικές πολιτικές».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποιοι μοιράστηκαν τις επιδοτήσεις - Δείτε online τα ονόματα και τα ποσά των δικαιούχων 

Οι φαραωνικές παροχές στο μυθικό συμβόλαιο του Κριστιάνο Ρονάλντο

Ρωσία: Αυτοκτόνησε ο πρώην υπ. Μεταφορών, λίγη ώρα μετά την αποπομπή του από τον Πούτιν

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider