Ευρωαγορές: Ανακάμπτουν οι περισσότεροι δείκτες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Ανακάμπτουν οι περισσότεροι δείκτες
Aντίστροφη μέτρηση για ΕΚΤ.

Τελευταία ενημέρωση 18.06

Απότομες απώλειες κατέγραψαν την Τετάρτη οι ευρωαγορές, μετά τα νέα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, τα οποία σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα των Κεντρικών Τραπεζών αναφορικά με τη μείωση των επιτοκίων τους. Παράλληλα, το «φως» της δημοσιότητας θα δουν και τα πρακτικά της Fed από την συνεδρίαση του Μαρτίου. Επίσης, οι traders προσδοκούν με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις από την συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αύριο Πέμπτη, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της περικοπής του κόστους δανεισμού.

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, ελαφρώς υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών αυξήθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάρτιο. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI), αυξήθηκε 0,4% σε μηνιαία βάση και 3,5% ετησίως. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones είχαν προβλέψει ότι ο πληθωρισμός θα αυξανόταν 0,3% και 3,4% σε ετήσια βάση.

Μετά το αρχικό «σοκ», οι επενδυτές φαίνεται να επεξεργάστηκαν τα νέα δεδομένα και έτσι οι περισσότεροι δείκτες επέστρεψαν σε πράσινο έδαφος.

Αναλυτικότερα, ο Stoxx 600 ενισχύεται 0,28% στις 507,24 μονάδες, με τον κλάδο της τεχνολογίας να σημειώνει άνοδο 0,3%. Ο Eurostoxx 50 βρίσκεται στις 4.999 μονάδες σημειώνοντας κέρδη 0,15%. Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη κινείται στις 18.103 μονάδες με άνοδο 0,14%, ενώ στη Γαλλία ο δείκτης CAC 40 είναι -0,13% και τις 8.038 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,27% στις 7.956 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο προσθέτει 105,71 μονάδες και ανέρχεται στις 34.047 μονάδες και στην Ισπανία, ο δείκτης IBEX 35 σημειώνει πτώση 0,36% στις 10.777 μονάδες.

Στο ταμπλό, ράλι άνω του 8% σημειώνει η μετοχή της Barry Callebaut, της ελβετικής σοκολατοβιομηχανίας και προμηθεύτριας εταιρείας για τα παγωτά Magnum αλλά και τις σοκολάτες Kit Kat, μετά την ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων που έδειξαν υψηλότερα έσοδα, αλλά σημαντική μείωση στα καθαρά κέρδη.

Η Tesco, η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις του Ομίλου, εξαιρουμένου του φόρου επί των πωλήσεων και των καυσίμων, αυξήθηκαν 7,4% στα 61,5 δισ. λίρες, με τις πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο να αυξάνονται κατά 7,7%. Στον απόηχο της ανακοίνωσης η μετοχή σημειώνει άνοδο 5,95%.

Απογοητευτικά είναι από την άλλη τα αποτελέσματα για την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Mercedes Benz που σημείωσε σε ετήσια βάση, πτώση 6% επί των πωλήσεων. Αναλυτικότερα, για το πρώτο τρίμηνο του 2024, η εταιρεία πούλησε μόλις 568.400 αυτοκίνητα και βαν.
Ακόμα χειρότερα είναι τα δεδομένα για τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα της εταιρείας, οι πωλήσεις των οποίων έπεσαν κατά 9%.
Οι χαμηλότερες πωλήσεις εντοπίστηκαν στην Ασία όπου βρέθηκαν 15% λιγότερες σε σχέση με πέρσι.

Ασία

Οι αγορές της Ασίας έκλεισαν με απώλειες καθώς ο εταιρικός πληθωρισμός της Ιαπωνίας ανέβηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο και οι επενδυτές αξιολόγησαν τις αποφάσεις από τις κεντρικές τράπεζες της Νέας Ζηλανδίας και της Ταϊλάνδης για τα επιτόκια.

Την προσοχή τράβηξε η αναθεώρηση του οίκου Fitch που υποβάθμισε σε αρνητική την προοπτική του αξιόχρεου της Κίνας (outlook), επικαλούμενος τους αυξημένους κινδύνους για τα δημόσια οικονομικά της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου.

Ειδικότερα, ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας διολίσθησε 0,48% στις 39.581 μονάδες, ενώ ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε 0,46% και έκλεισε στις 2.705,16 μονάδες. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ διαπραγματεύτηκε ανοδικά κατά 1,75%.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 σημείωσε άνοδο 0,31%, σημειώνοντας και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 7.848 μονάδες. Οι επιχειρηματικές συνθήκες και η εμπιστοσύνη της Αυστραλίας άλλαξαν ελάχιστα τον Μάρτιο, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Τράπεζας της Αυστραλίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Στο κυνήγι του «American Dream» η Ευρώπη - Συστήνει αγορές σε τράπεζες και ενέργεια

Ποιο είναι το νέο ρομποτικό project 91 εκατ. ευρώ – Αίτημα για υπαγωγή στις στρατηγικές επενδύσεις

Έρχονται «καμπάνες» από 2.000 έως και 60.000 ευρώ σε όσους «κλείνουν» τις παραλίες – Τι προβλέπει η απόφαση Χατζηδάκη

gazzetta
gazzetta reader insider insider