Ευρωαγορές: Ανοδικές τάσεις εν αναμονή της ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Ανοδικές τάσεις εν αναμονή της ΕΚΤ
Προσεκτικά φαίνεται να κινούνται και σήμερα οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν αναμονή των νέων αποφάσεων από τις κεντρικές τράπεζες.

Τελευταία ενημέρωση 17.58

Προσεκτικά φαίνεται να κινούνται και σήμερα οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν αναμονή των νέων αποφάσεων από τις κεντρικές τράπεζες. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες προέρχονται από μία αρνητική συνεδρίαση της Παρασκευής, με τον Stoxx 600 να σημειώνει πτώση 1,2% στην χειρότερη επίδοση του από τον Ιανουάριο καθώς τα μηνύματα σχετικά με την μείωση των επιτοκίων δεν είναι καθόλου ξεκάθαρα.

Ως αποτέλεσμα τα ταμπλό καταγράφουν μικρές διακυμάνσεις, παρ' όλα αυτά οι περισσότεροι δείκτες κινούνται ανοδικά, με τον Stoxx 600 στο +0,43% και τις 508,78 μονάδες και τον Eurostoxx 50 στις 5.045 μονάδες με άνοδο 0,38%. Οι μετοχές του μεταλλευτικού κλάδου κερδίζουν 1,7%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη κινείται στις 18.307 μονάδες με κέρδη 0,79%, ενώ στη Γαλλία ο δείκτης CAC 40 κερδίζει 0,73% στις 8.120 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο βρετανικός FTSE 100 κινείται στο +0,33% και τις 7.936 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται κατά 0,76%, στις 34.268 μονάδες και στην Ισπανία, ο δείκτης IBEX 35 σημειώνει πτώση 0,08% στις 10.906 μονάδες.

Την Πέμπτη 11 Απριλίου, αναμένεται η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου αναμένεται να συζητηθεί η μείωση των επιτοκίων μετά από μήνες που παρέμειναν σταθερά σε υψηλά επίπεδα - ρεκόρ.

Μάκρο

Το επενδυτικό κλίμα της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων και πλέον ετών. Ειδικότερα, ο δείκτης Sentix για την ευρωζώνη αυξήθηκε στις -5,9 μονάδες τον Απρίλιο από -10,5 τον Μάρτιο, σε υψηλό από τον Φεβρουάριο του 2022.

Η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία για το Φεβρουάριο αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο λόγω της ανάκαμψης στον κλάδο των κατασκευών και της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας Destatis, η παραγωγή σε μεταποίηση, ενέργεια και κατασκευές αυξήθηκε 2,1% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, από το ανοδικά αναθεωρημένο μέγεθος του 1,3% τον Ιανουάριο.

Παράλληλα, τον Φεβρουάριο το εμπορικό πλεόνασμα συρρικνώθηκε περισσότερο από τις εκτιμήσεις, καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν και οι εισαγωγές ενισχύθηκαν. Οι εξαγωγές, το κλειδί για την οικονομία της Γερμανίας, μειώθηκαν κατά 2% σε μηνιαία βάση στα 132,9 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο κατά 3,2% στα 111,5 δισ. ευρώ, λόγω του άλματος των εισαγωγών από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως την Κίνα.

Ασία

Οι κυριότεροι δείκτες στα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν με θετικό πρόσημο εν αναμονή των νέων αποφάσεων από τις εθνικές τράπεζες της Κορέας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ταϊλάνδης και των Φιλιππινών που έχουν προγραμματίσει τις συνεδριάσεις της νομισματικής τους πολιτικής αυτή την εβδομάδα. Οι επενδυτές ακόμη αναμένουν τα δεδομένα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και την Κίνα που θα επηρεάσει τις μελλοντικές τους κινήσεις.

Αναλυτικά, ο ιαπωνικός Νikkei έκλεισε σε θετικό έδαφος με άνοδο 0,91% στις 39.347 μονάδες όπως και ο Kospi της Νότιας Κορέας που σημείωσε κέρδη 0,13% στις 2.717 μονάδες. Στο Hong Kong, ο Hang Seng σημείωσε πτώση 11,16 μονάδων στις 16.712 μονάδες και ο Shanghai στην ηπειρωτική Κίνα απώλειες 0,72% στις 3.047 μονάδες

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider