Χρηματιστήριο: Ανακτούν τον έλεγχο οι long με τράπεζες και δεικτοβαρείς μετοχές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Ανακτούν τον έλεγχο οι long με τράπεζες και δεικτοβαρείς μετοχές
Εβδομάδα κρίσιμων ανακοινώσεων τόσο σε εγχώρια όσο και σε διεθνή. Καρφωμένα τα βλέμματα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ (Τετάρτη).

Τελ. ενημέρωση 11:45

Εβδομάδα εξελίξεων και σημαντικών νέων και καταλυτών για τις αγορές και το Χρηματιστήριο αναμένεται η τρέχουσα, καθώς την Τρίτη ανακοινώνει αποτελέσματα η ΔΕΗ, την Τετάρτη υπάρχουν οι βαρυσήμαντες ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τα πρακτικά της Fed, σήμα ΕΚΤ την Πέμπτη και αποτελέσματα μεγάλων αμερικανικών τραπεζών την Παρασκευή (JPMorgan, Citigroup, Wells Fargo, BlackRock).

Το Χρηματιστήριο ακροβατεί πλέον σε πολύ κρίσιμες στηρίξεις, ενώ πολλές μετοχές την υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν δεχθεί ήδη ένα ισχυρό πλήγμα (Mytilineos, Viohalco, ElvalHalcor, Alpha Bank, Πειραιώς και άλλες) και αναζητούν δυναμική αντίδραση.

Όπως πολύ εύστοχα αναφέρει ο Η. Ζαχαράκης της Fast Finance, «όλοι αναζητούσαν διόρθωση η οποία ήρθε και πλέον όλοι φοβούνται...»!

«Στην παρούσα τα επίπεδα που δοκιμάστηκαν-νται είναι ικανά να ανακόψουν την παρούσα τους πωλητές και να δοκιμάσουν μία ανοδική αντίδραση και πάλι ή να φτιάξει ένα επίπεδο στήριξης και ισορροπίας. Μόνο σε περίπτωση που κατοχυρωθούν σε κλείσιμο τα χαμηλά εβδομάδας θα μπορούσαν να δώσουν άμεσα συνέχιση της κίνησης.

Ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που μπορεί να δώσει τον τόνο στην αγορά μιας και συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου. Αν εξαιρέσουμε τον τίτλο της Εθνικής λόγω και του Placement που θα ακολουθήσει οι υπόλοιποι τίτλοι έχουν βγάλει σημαντικές διορθώσεις με την ΑΛΦΑ να έχει κάνει την διαφορά απέχοντας πλέον λίγο από την τιμή του πακέτου. Το καλό είναι ότι όλα τα επίπεδα τιμών έχουν δουλευτεί οπότε δύσκολα θα δούμε και απότομές πτωτικές κινήσεις.

Τεχνικά η διάσπαση του 1414 όπως σχολιάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η αφορμή για την κίνηση στην ζώνη του 1360. Πλέον το 1410 επίπεδο γίνεται αντίσταση και το πιο πιθανό είναι την εβδομάδα που υπάρξει μία προσπάθεια αντίδρασης ή ισορροπίας».

Ο μήνας θα δώσει την νέες αλλαγές στον FTSE 25 με την QUEST και ΕΥΔΑΠ να φαίνεται ότι χάνουν τις θέσεις τους και τον Βενιζέλο, την Optima και την Intrakat να ψάχνουν μία θέση στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Να σημειωθεί πως Έλληνες και μικροεπενδυτές κυρίως πούλαγαν την Παρασκευή φοβούμενοι το οτιδήποτε, αλλά όσοι επενδυτές είχαν χάσει το ράλι και περίμεναν υπομονετικά στη γωνία να βρουν ευκαιρίες φάνηκαν την Παρασκευή, που τράβηξαν με χαρακτηριστική άνεση την προσφορά που έβγαινε. Τα χαρτιά που «έκαιγαν» βραχυπρόθεσμοι πέρασαν στα χαρτοφυλάκια μακροπρόθεσμων που ήθελαν ακόμη πιο χαμηλές τιμές σε μετοχές όπως στις τράπεζες, στον κλάδο ενέργειας αλλά και άλλους δεικτοβαρείς τίτλους, όπως σε Μυτιληναίο, ΟΤΕ, ΔΕΗ, διυλιστήρια.

Παράλληλα, το rerating συνεχίζει για πολλές μετοχές, με τη Jefferies να αναβαθμίζει τελευταία τη Eurobank και η Euroxx τη Cenergy, ενώ θετικό σήμα για τις ελληνικές μετοχές έστειλε σήμερα και η Goldman Sachs συγκαταλέγοντας τες στο γκρουπ που θα συνεχίζουν να υπεραποδίδουν.

Σύμφωνα με τη Fast Finance, «η διάσπαση του 1.386 έδωσε την κίνηση στην ζώνη του 1360 επίπεδο που είναι πολύ σημαντική στήριξη και που και χρονικά και σε τιμές θα μπορούσε να δώσει και πάλι μία ανοδική ανάπαυλα. Το 1405 επίπεδο είναι κύρια κοντινή αντίσταση που κατοχύρωση μπορεί να δώσει και πάλι δοκιμή προς τα υψηλά. Μία κατοχύρωση του 1.357 θα δώσει συνέχιση της πτωτικής κίνηση με τις πιθανότητες τουλάχιστον στην παρούσα αισθητά μικρότερες. Σε εβδομάδα έστω και οριακά πήραμε έξοδο με το 1.437 να είναι το στοπ μας πλέον τόσο σε ημέρα όσο και σε εβδομάδα».

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης και ευρύτερα η αγορά ανακάμπτει με τους long να παίρνουν ξανά τα ηνία και την αγορά να υπερβαίνει τις 1.393 μονάδες και να στοχεύει στην υπέρβαση των 1.402 μονάδων τις επόμενες ημέρες.

Ο ΓΔ καταγράφει άνοδο 0,83% στις 1.394,90 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρω. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,89% και ο τραπεζικός 1,25%.

Οδηγός της αγοράς αρχίζει να γίνεται και πάλι η ΔΕΗ, οι τράπεζες και η Μυτιληναίος με την Ελλάκτωρ να πατάει το γκάζι.

Συγκεκριμένα, κέρδη άνω του 2% καταγράφουν Alpha Bank και Πειραιώς με την ΕΥΡΩΒ στο 0,79% και την ΕΤΕ στο 0,51%.

Κέρδη κοντά στο 2% για τη ΔΕΗ με τη Μυτιληναίος να προσπαθεί να αντιδράσει μετά το αρνητικό 8/8 σε ημερήσιο, καταγράφοντας σήμερα άνοδο 1,65% στα 34,44 ευρώ και στο χεύοντας σε υπέρβαση των 34,48 ευρώ που είναι ο ΚΜΟ 100 σε πρώτο επίπεδο.

Ράλι 3,25% για τα ΕΛΠΕ στα 8,405 ευρώ, με τη ΜΟΗ στο 0,52% και τη ΒΙΟ, ΕΛΧΑ στο 2,69% και 1,28% αντίστοιχα. Στα 8,80 ευρώ η Optima πλέον με ένα πολύ δυνατό ράλι τις τελευταίες ημέρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Γιατί οι ελληνικές μετοχές μπορούν να διατηρήσουν το μοτίβο υπεραπόδοσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider