Wall Street: Η καλύτερη εβδομάδα του 2024 για τον Dow Jones παρά το «στραβοπάτημα» της Παρασκευής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Η καλύτερη εβδομάδα του 2024 για τον Dow Jones παρά το «στραβοπάτημα» της Παρασκευής
Τάσεις σταθεροποίησης καταγράφηκαν σήμερα στη Wall Street καθώς η αγοραστική όρεξη αρχίζει να «καταπραΰνεται» μετά το διήμερο των ρεκόρ με «αέρα» Fed. Μετά το 5ο pause από την Fed οι επενδυτές καλωσόρισαν την διατήρηση του «πλάνου» για τρεις μειώσεις μέσα στο 2024, αρχής γενομένης από τον προσεχή Ιούνιο.

Την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση για το 2024 πέτυχε ο Dow Jones παρά το «στραβοπάτημα» της Παρασκευής, χάρη στα αλλεπάλληλα ρεκόρ που σημείωσε σε back to back συνεδριάσεις.

Αναλυτικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης έχασε σήμερα 305,47 μονάδες ή 0,77%, κλείνοντας στις 39.475 μονάδες. Ωστόσο, από τις αρχές της εβδομάδας σημείωσε κέρδη περίπου 2%, στην καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από τον Δεκέμβριο.

Ο S&P 500 έκλεισε με πτώση 0,14% στις 5.234 μονάδες, συσσωρεύοντας κέρδη περίπου 2,3% στην εβδομάδα. Ο Nasdaq ενισχύθηκε ελαφρά κατά 0,16% στις 16.428 μονάδες, για να καταγράψει την καλύτερη επίδοση στην εβδομάδα από τους τρεις δείκτες, με άνοδο σχεδόν 2,9%.

«Ήταν μια ημέρα αφομοίωσης, μετά από μια πραγματικά ισχυρή εβδομάδα», σημειώνει ο επικεφαλής επενδύσεων της Truist για την κίνηση της Wall Street την Παρασκευή. «Θεωρούμε ότι η ευρύτερη τάση παραμένει θετική για την αγορά, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψιν αυτά τα νέα υψηλά στον δρόμο για τον 5ο διαδοχικό μήνα κερδών».

'Εναν λόγο αισιοδοξίας στην αγορά έδωσε αυτή την εβδομάδα η Federal Reserve. Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ ο διοικητής Τζερόμ Πάουελ ενίσχυσε τις προσδοκίες πως θα ακολουθήσουν μειώσεις επιτοκίων παρά τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό που έγειραν ανησυχίες για πιθανή αναβολή της χαλάρωσης της πολιτικής.

Επιχειρήσεις

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, η μετοχή της Fedex συνέχισε την ανοδική της πορεία κλείνοντας με κέρδη 7,35% κέρδη αφότου ανακοίνωσε χθες ότι αναβάθμισε το guidance της για το 2024 και διεμήνυσε ότι θα συνεχίσει να μειώνει τα κόστη και τις δαπάνες της. Αντιθέτως, η μετοχή της Nike σημείωσε απώλειες 6,96% λόγω του απογοητευτικού guidance και των επιβραδυμένων πωλήσεων στην Ασία. Μετά από μια διετή επιβράδυνση της ζήτησης για είδη όπως παπούτσια και ρούχα, μαζί με τις δυσκολίες στο ψηφιακό τμήμα της, η Nike μειώνει το κόστος, απολύει άτομα και προσπαθεί να προωθήσει τη «πρωτοπορία» των προϊόντων της, ώστε να μπορεί να επιτύχει υψηλότερες τιμές στις πωλήσεις και να διεκδικήσει μεγαλύτερο «κομμάτι» της αγοραστικής πίτας και να διεισδύει δυναμικά στις καταναλωτικές συνήθειες. Οι προσπάθειές γενικά δεν έχουν στεφθεί με επιτυχία και οι επενδυτές παραμένουν «άπιστοι», γεγονός που αποτυπώνεται και στην πορεία της μετοχής της.

Εξάλλου, αποφασίστηκε η συγχώνευση της εταιρείας ΜΜΕ του Ντόναλντ Τραμπ, Trump Media and Technology Group (TMTG), με μια εταιρεία εξαγορών ειδικού σκοπού στο Χρηματιστήριο, που αναμένεται να αποτελέσει «ανάσα» για τον πρώην Πρόεδρο του οποίου η οικονομική κατάσταση είναι αρκετά επισφαλής. Βάσει εκτιμήσεων, το μερίδιό του εκτιμάται σε περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια δεδομένης της νυν τιμής της μετοχής. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των TMTG και DWAC προβλέπει μια περίοδο υποχρεωτικής διακράτησης (lock-up) έξι μηνών κατά τη διάρκεια της οποίας οι μέτοχοι δεν θα μπορούν να πουλήσουν τους τίτλους τους στην αγορά. Στον απόηχο της απόφασης, η τιμή της μετοχής της DWAC έκλεισε σήμερα με πτώση κοντά στο 14%. Η μετοχή στην αρχή της μέρας διαπραγματευόταν στα 44,20 δολάρια ενώ στο κλείσιμο των συναλλαγών, βρισκόταν στα 36,94 δολάρια ανά μετοχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider