Ευρωαγορές: Νέο ιστορικό υψηλό για τον Stoxx 600 - Ράλι 19% για την Zalando

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Νέο ιστορικό υψηλό για τον Stoxx 600 - Ράλι 19% για την Zalando
Με κέρδη έκλεισαν για δεύτερη μέρα οι σημαντικότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές την Τρίτη.

Με κέρδη έκλεισαν για δεύτερη μέρα οι σημαντικότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές την Τρίτη, καταγράφοντας μάλιστα νέα υψηλά, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να αναλύουν τα χθεσινά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που ξεπέρασε ελαφρώς τις προβλέψεις, αλλά και τα νεότερα για την ανάπτυξη από την Βρετανία, που έδειξαν επιστροφή σε μέτρια ανάπτυξη τον Ιανουάριο.

Συκεκριμένα, με ρυθμό 2% «έτρεξε» η βρετανική οικονομία τον Ιανουάριο, χάρη στην απρόσμενη επέκταση της παραγωγής του κατασκευαστικού κλάδου. Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν ανάλογος της πρόβλεψης των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Reuters και ακολουθεί έπειτα από τη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,1% τον Δεκέμβριο και τη «ρηχή» ύφεση στην οποία διολίσθησε η οικονομία το β' εξάμηνο του περασμένου έτους. Η παραγωγή του κατασκευαστικού κλάδου ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,1% τον Ιανουάριο, ωστόσο υποχώρησε 0,9% σε βάση τριμήνου. Οι υπηρεσίες αναπτύχθηκαν κατά 0,2% τον Ιανουάριο και ήταν ο κλάδος με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Stoxx 600 κατέγραψε άνοδο 0,16% στις 517 μονάδες, με τον δείκτη να καταγράφει ενδοσυνεδριακά υψηλό όλων των εποχών για πέμπτη φορά στις τελευταίες έξι συνεδρίες. Οι μετοχές στον τομέα του λιανεμπόριου να κλείνουν με κέρδη 3,6%, λόγω του ράλι που κατέγραψαν η γερμανική Zalando και η ισπανική Inditex.

Συγκεκριμένα η πρώτη πραγματοποίησε «άλμα» 19,32%, καθώς η γερμανική εταιρία διαδικτυακής, λιανικής πώλησης ενδυμάτων ανακοίνωσε υψηλότερα των αναμενόμενων κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο καθώς και πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών. Ισχυρά κέρδη 7,74% σημείωσε η Inditex, η οποία είδε τις πωλήσεις το 2023 να αυξάνονται κατά 10% στα 35,9 δισ. ευρώ, στα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας για τον κολοσσό που βρίσκεται πίσω από την αλυσίδα Zara.

Ο Eurostoxx 50 ενισχύθηκε 0,35% και διαμορφώθηκε στις 5.001 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,31% στις 7.771 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη έκλεισε στις 17.992 μονάδες καταγράφοντας κέρδη 0,16%. Στους υπόλοιπους δείκτες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε 0,62% στις 8.137 μονάδες, στο Μιλάνο ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε κέρδη 0,44% στις 33.900 μονάδες, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ισπανικός IBEX 35 διαμορφώθηκε στις 10.560 μονάδες κλείνοντας στο +1,65%.

Μάκρο

Κάμψη σημείωσε τον Ιανουάριο η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη, καθώς ο κλάδος συνεχίζει να δέχεται ισχυρές πιέσεις από την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση και τις λιγότερο ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες. Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 3,2% στη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat. Τα στοιχεία ήταν πολύ χειρότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν η παραγωγή να μειωθεί κατά 1,8% σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Στην ΕΕ, η παραγωγή μειώθηκε κατά 2,1% τον Ιανουάριο από τον Δεκέμβριο του 2023.

Επιχειρηματικά

Η Adidas προειδοποίησε για μείωση των πωλήσεων στην «υπερφορτωμένη» αγορά της Βόρειας Αμερικής το 2024, καθώς η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών συνεχίζει να πουλάει τα αποθέματα Yeezy που της έχουν απομείνει. Οι πωλήσεις της στη Βόρεια Αμερική, αναμένεται να μειωθούν κατά μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό το τρέχον έτος, αλλά και να πετύχουν μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό αύξησης παγκοσμίως, «παρά τις συνεχιζόμενες μακροοικονομικές προκλήσεις και τις γεωπολιτικές εντάσεις», σημείωσε η εταιρεία. Η Adidas επιβεβαίωσε ότι τα λειτουργικά της κέρδη για το 2023 ανήλθαν σε 268 εκατ. ευρώ με «φόντι» τις αμετάβλητες πωλήσεις, σημαντικά υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, μιας και η εταιρεία συνεχίζει να πλήττεται από τη διακοπή της σειράς των Yeezy -των αθλητικών παπουτσιών που παρήγαγε σε συνεργασία με τον Αμερικανό ράπερ Ye, ευρύτερα γνωστό ως Kanye West.

Μείωση 3% στις πωλήσεις της αναμένει για φέτος η Volkswagen, σε μια ισχυρή πτώση σε σχέση με το 2023, όπου οι παραδόσεις αυξήθηκαν κατά 12% στα 9,42 εκατ. οχήματα. Ο οικονομικός διευθυντής της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, Arno Antlitz, σχολίασε ότι «το γενικότερο οικονομικό κλίμα παραμένει απαιτητικό», αλλά «είμαστε αισιόδοξοι για το 2024, παρά τις μειωμένες οικονομικές προοπτικές και τον έντονο ανταγωνισμό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εγκλωβισμένο στο rollover των παραγωγών το Χρηματιστήριο - Αδυναμία πειστικής αντίδρασης

Η Moody's που έρχεται και τα μηνύματα που στέλνουν οι οίκοι αξιολόγησης

Σε επίπεδο ρεκόρ τα μερίσματα το 2023 - Η Microsoft στην κορυφή

gazzetta
gazzetta reader insider insider