Wall Street: Καθ' οδόν για νέα ρεκόρ μετά το μήνυμα Πάουελ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Καθ' οδόν για νέα ρεκόρ μετά το μήνυμα Πάουελ
Με ανοδικές κινήσεις κινούνται την Πέμπτη οι δείκτες στην Wall Street, θέλοντας να διατηρήσουν τα θετικά πρόσημα της χθεσινής συνεδρίασης.

Τελευταία ενημέρωση: 21:23

Με ανοδικές κινήσεις κινούνται την Πέμπτη οι δείκτες στην Wall Street, θέλοντας όχι μόνο να διατηρήσουν τα θετικά πρόσημα της χθεσινής συνεδρίασης που έβαλε τέλος στο αρνητικό δύο στα δύο στο ξεκίνημα της εβδομάδας, αλλά και να καταγράψουν νέα ρεκόρ. Βασικό ρόλο στην αντιστροφή του κλίματος έπαιξε το μήνυμα που έστειλε χθες ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, όπου ξεκαθάρισε πως οι μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024 είναι ακόμη στο «τραπέζι». Σήμερα, μιλώντας στην Βουλή των Αντιπροσώπων, τόνισε πως «εάν η οικονομία κάνει τα αναμενόμενα, πιστεύουμε ότι η προσεκτική άρση της περιοριστικής στάσης της πολιτικής θα ξεκινήσει κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους». «Η οικονομία αναπτύσσεται με υγιή, βιώσιμο, σταθερό, ισχυρό ρυθμό» επισήμανε. «Είμαστε σε ένα υγιές σημείο και η Fed θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της για να το διατηρήσει έτσι» είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με το FedWatch βαρόμετρο της CME, η πιθανότητα να μειωθούν τα επιτόκια μετά την συνεδρίαση του Ιουνίου, πλέον εκτιμάται πως φτάνει πάνω από 60%.

Οι επενδυτές άντλησαν έξτρα αισιοδοξία και από την πλευρά της EKT, η οποία σήμερα ανακοίνωσε στη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής της πως θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, καταγράφοντας το 4ο σερί pause, τονίζοντας πως εξετάζει ενδελεχώς τα οικονομικά δεδομένα έχοντας στο επίκεντρο τον πληθωρισμό και τις μισθολογικές αυξήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Dow Jones ενισχύεται 0,45% στις 38.835 μονάδες, ο S&P 500 κερδίζει 1,10% στις 5.160 μονάδες και ο Nasdaq ισχυροποιείται 1,61% στις 16.290 μονάδες.

Παρά το δύσκολο ξεκίνημα της εβδομάδας, ο S&P 500 κινείται πλέον κοντά σε flat είπεδα, αν και οι Dow και Nasdaq Composite εξακολουθούν να υποχωρούν κατά 0,6% και 0,9%, αντίστοιχα. Χθες, 9 από τους 11 σημαντικούς τομείς S&P τερμάτισαν υψηλότερα.

Στο ταμπλό η μετοχή της Victoria’s Secret «βουτάει» σχεδόν 30% μετά την δημοσίευση μεικτών τριμηνιαίων αποτελεσμάτων και απογοητευτικού guidance. Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές της Novo Nordisk που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ σημειώνουν άνοδο άνω του 10% μετά τα θετικά αποτελέσματα των δοκιμών για μια θεραπεία παχυσαρκίας.

Η μετοχή της Nvidia κερδίζει πάνω από 4% μετά τον χρησμό της Mizuho πως η μετοχή της εταιρείας μπορεί να φτάσει και τα 1.000 δολάρια. Μέχρι τώρα στην εβδομάδα καταγράφει κέρδη 11% και συνεχίζει να δίνει μεγάλη ώθηση στον Nasdaq. Την ίδια ώρα η μετοχή της Apple καταγράφει οριακά κέρδη και μοιάζει έτοιμη να σπάσει το αρνητικό σερί των έξι συνεδριάσεων.

Η μετοχή της New York Community Bancorp κερδίζει 4% μετά την άντληση κεφαλαίων 1 δισ. δολαρίων και τις αλλαγές στη σύνθεση του Διοικητικού της Συμβουλίου, κινήσεις στις οποίες προχώρησε για να σταματήσει τη βουτιά της μετοχής, μετά την αποκάλυψη προβλημάτων στο χαρτοφυλάκιο εμπορικών στεγαστικών δανείων, ενώ επιπρόσθετα ανακοίνωσε και ζημίες για το τέταρτο τρίμηνο.

Μάκρο

Στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη μέτρηση διαμορφώθηκαν οι αρχικές αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Αναλυτικότερα, ο αριθμός των Αμερικανών που κατέθεσε αίτηση για παροχή επιδόματος ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα ανήλθε στις 217.000 αιτήσεις, τη στιγμή που αναλυτές σε έρευνα της Wall Street Journal ανέμεναν μικρή μείωση στις 215.000 αιτήσεις. Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων παρέμεινε χωρίς ουσιαστικές μεταβολές, στις 212.250 αιτήσεις λήψης επιδόματος από τις 213.000.

Κατά 5,1% διευρύνθηκε το έλλειμμα διεθνούς εμπορίου των ΗΠΑ τον Ιανουάριο και ανήλθε στα 67,4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με ανακοίνωση την Πέμπτη του υπουργείου Εμπορίου. Η διεύρυνση ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη και μάλιστα πρόκειται για το μεγαλύτερο έλλειμμα από τον περασμένο Απρίλιο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal είχαν προβλέψει ότι το έλλειμμα θα διευρυνόταν σε εποχικά προσαρμοσμένα 63,4 δισ. δολάρια, από την αρχική εκτίμηση για έλλειμμα 62,2 δισ. τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο 4ο συναπτό pause η ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια - Σε ισχύ το TPI

«Νεύμα» Λαγκάρντ για μειώσεις επιτοκίων από Ιούνιο: Νέα «κρούση» για μισθούς - πληθωρισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider