Στο 4ο συναπτό pause η ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια - Σε ισχύ το TPI

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο 4ο συναπτό pause η ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια - Σε ισχύ το TPI
Σε 4,50%, 4,75% και 4,00% τα επιτόκια της ΕΚΤ. Το χαρτοφυλάκιο APP μειώνεται - Τέλος οι επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του PEPP έως τη λήξη του 2024. Σε ισχύ το μέσο για την προστασία της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument – TPI). Oι προβλέψεις για πληθωρισμό - ανάπτυξη.

Αμετάβλητα, μεν, -σε ένα επίπεδο, δε, που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκιά της 4ο στο σερί pause κατά τη σημερινή συνεδρίαση της νομισματικής της πολιτικής, που εξετάζει ενδελεχώς τα οικονομικά δεδομένα έχοντας στο επίκεντρο τον πληθωρισμό και τις μισθολογικές αυξήσεις. Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων παραμένουν αμετάβλητα σε 4,50%, 4,75% και 4,00% αντιστοίχως.

Βεβαίως, έχουμε αναδείξει και στο παρελθόν πως το κρίσιμο έτος που λέγεται 2024, θα φέρει ριζικές αλλαγές με την ΕΚΤ να αποσύρει την... άπλετη ρευστότητα, συγκεντρώνοντας εκ νέου το χρήμα που διοχέτευσε στην αγορά τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης, ενώ ήδη οι «ατμομηχανές» της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία) κατρακυλούν σε υφεσιακά μονοπάτια.

Ταυτόχρονα, οι χώρες - μέλη της Ευρωζώνης μόνο το πρώτο δίμηνου του έτους δανείστηκαν λίγα παραπάνω από 500 δισ. ευρώ, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί. Ενδεικτικό της ζήτησης και των νέων ισορροπιών που έχουν δημιουργηθεί, οι προσφορές για τα ευρωπαϊκά ομόλογα στις αγορές φλέρταραν με τα 3 τρισ. ευρώ.

Σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές, το προαναφερθέν παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό γεγονός που αναδεικνύει πως οι παραδοσιακοί όροι του παιχνιδιού έχουν ανατραπεί και ασχέτως των επικείμενων μειώσεων των επιτοκίων, το χρήμα πλέον είναι λιγότερο, ακριβότερο και σε πιο... συγκεκριμένα χέρια.

Επιπροσθέτως, με τη σταδιακή... απομάκρυνση της ΕΚΤ από το «ταμείο», ουδέν λάθος αναγνωρίζεται και οι παντός φύσεως δανειολήπτες, στην αχανή αγορά των ομολόγων, ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με νέες φουρτούνες καθώς πια κολυμπάμε σε αχαρτογράφητα νερά και ο έλεγχος των λεπτών ισορροπιών είναι εύθραυστος, με τον σχηματισμό νέων δυσμενών χρηματοοικοκομικών συνθηκών από την υπερσυσσώρευση ρευστότητας σε λίγους παίκτες να μετρά αντίστροφα προτού ξεσπάσει.

Η πορεία πληθωρισμού - ανάπτυξης

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνωρίζει την πρόοδο στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, αναμένοντας πως πλέον θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,3% το 2024, 2,0% το 2025 και 1,9% το 2026. «Οι προβολές για τον πληθωρισμό χωρίς τις τιμές της ενέργειας και των ειδών διατροφής έχουν επίσης αναθεωρηθεί προς τα κάτω και θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο σε 2,6% για το 2024, 2,1% για το 2025 και 2,0% για το 2026. Αν και οι περισσότεροι δείκτες μέτρησης του υποκείμενου πληθωρισμού έχουν εξασθενήσει περαιτέρω, οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές παραμένουν υψηλές, εν μέρει λόγω της έντονης αύξησης των μισθών» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, τονίζει πως οι συνθήκες χρηματοδότησης είναι περιοριστικές και οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων εξακολουθούν να επιδρούν ανασταλτικά στη ζήτηση, συμβάλλοντας στην ώθηση του πληθωρισμού προς τα κάτω. «Οι εμπειρογνώμονες έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω την προβολή όσον αφορά την ανάπτυξη, σε 0,6% για το 2024, και η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να παραμείνει υποτονική σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Στη συνέχεια, οι εμπειρογνώμονες αναμένουν ότι η οικονομία θα ανακάμψει και θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% το 2025 και 1,6% το 2026, υποβοηθούμενη αρχικά από την κατανάλωση και αργότερα και από τις επενδύσεις» επισημαίνεται.

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, ενώ με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του, θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα τα οποία, αν διατηρηθούν για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή σε αυτόν τον στόχο. «Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια πολιτικής θα διαμορφωθούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται απαραίτητο» σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται πως θα συνεχιστεί η προσέγγιση που εξαρτάται από τα στοιχεία για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της κατάλληλης διάρκειας της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής.

APP και PEPP

Το χαρτοφυλάκιο APP μειώνεται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP κατά τη λήξη τους στη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2024. Στη διάρκεια του β΄ εξαμήνου του έτους, σκοπεύει να μειώσει το χαρτοφυλάκιο PEPP κατά 7,5 δισ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο, ενώ θα τερματίσει τις επανεπενδύσεις στο τέλος του 2024.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στις επανεπενδύσεις ποσών από την εξόφληση τίτλων του χαρτοφυλακίου PEPP καθώς φθάνουν στη λήξη τους, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής που σχετίζονται με την πανδημία.

Σε ισχύ το μέσο για την προστασία της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument – TPI)

«Καθώς οι τράπεζες αποπληρώνουν τα ποσά που δανείστηκαν στο πλαίσιο των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογεί τακτικά το πώς οι στοχευμένες πράξεις χρηματοδότησης και η συνεχιζόμενη αποπληρωμή τους συνεισφέρουν στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής του. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του εντός των ορίων της εντολής που του έχει ανατεθεί, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και να διαφυλάξει την ομαλή λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Επιπλέον, το μέσο για την προστασία της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument – TPI) είναι διαθέσιμο για να αντισταθμίζει ανεπιθύμητες, άτακτες εξελίξεις στην αγορά που θέτουν σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, επιτρέποντας έτσι στο Διοικητικό Συμβούλιο να εκπληρώνει πιο αποτελεσματικά την αποστολή του για σταθερότητα των τιμών» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ψάλτης (Alpha Bank): Στόχος 1 δισ. σε μερίσματα την τριετία 2024 - 2026

ΤΧΣ: Πώς κατανέμεται το 27% των μετοχών της Τρ. Πειραιώς – το 20% του placement σε Έλληνες επενδυτές

Τρ. Πειραιώς: Υπερκάλυψη περίπου 9 φορές στο placement – Μοναδική συναλλαγή στην Ευρώπη με premium

gazzetta
gazzetta reader insider insider