Στα «πράσινα» η Wall Street με «αέρα» Πάουελ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα «πράσινα» η Wall Street με «αέρα» Πάουελ
Ο Dow Jones κέρδισε 0,20% στις 38.661 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,51% στις 5.104 μονάδες και ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,58% στις 16.031 μονάδες.

Καταλυτικό ρόλο στην επιστροφή της Wall Street σε θετικό έδαφος χωρίς... να τριτώσει το «κακό» διαδραμάτισε η τοποθέτηση του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας κατάθεσής του στο Κογκρέσο, ξεκαθαρίζοντας πως οι μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024 είναι ακόμη στο «τραπέζι», αν και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη διασφάλισης της θετικής πορείας αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.

Ο Dow Jones κέρδισε 0,20% στις 38.661 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,51% στις 5.104 μονάδες και ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,58% στις 16.031 μονάδες. Στο ταμπλό πάντως, υπήρξε ιδιαίτερη... τρικυμία καθώς η Apple παρέμεινε στα «κόκκινα» για έκτη συνεχόμενη ημέρα διαπραγμάτευσης, ενώ απώλειες κατέγραψαν επίσης η Alphabet και η Tesla.

«Πιστεύουμε ότι το επιτόκιό μας έχει φτάσει πιθανότατα στην κορύφωσή του γι’ αυτόν τον κύκλο σύσφιξης», υπογράμμισε ο κ. Πάουελ. «Αν η οικονομία εξελιχθεί όπως αναμένεται, θα είναι πιθανότατα κατάλληλο να αρχίσουμε να χαλαρώνουμε τη νομισματική πολιτική κάποια στιγμή αργότερα φέτος», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Fed στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Η πρόοδος προς τον στόχο 2% για τον πληθωρισμό δεν είναι εξασφαλισμένη», τόνισε, επισημαίνοντας πως ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά μετά την άνοδο σε υψηλά 40 ετών το 2022, αλλά επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα χρειάζεται μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσει να κινείται χαμηλότερα, προτού μειώσει τα επιτόκια.

Οι επενδυτές εξακολουθούν να βρίσκονται σε «στάση αναμονής» μετά τα σχόλια του Πάουελ, εκτιμά ο Ντέιβιντ Ράσελ, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην διαδικτυακή επενδυτική πλατφόρμα TradeStation. Ωστόσο, σχολίασε ότι εξακολουθεί να υπάρχει ευρεία συναίνεση σχετικά με τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής, με τα υψηλότερα στοιχήματα να διαβλέπουν μειώσεις επιτοκίων προς το καλοκαίρι. «Τα νέα δεν είναι εντελώς καλά από τον Πάουελ. Επιβεβαίωσε ότι τους κινδύνους που ενέχει η πρόωρη και ταχεία μείωση των επιτοκίων αλλά και τις πιθανές επιπλοκές από την καθυστέρηση στην περικοπή τους» συμπλήρωσε.

Επίσης, στο συμπέρασμα πως η αμερικανική οικονομία ανέβασε ρυθμούς ελαφρώς στις αρχές του 2024, με τις προοπτικές της για το υπόλοιπο του 2024 να διαφαίνονται «γενικά θετικές», κατέληξε η έρευνα της Fed στις επιχειρήσεις των 12 περιφερειών της, γνωστή και ως «Μπεζ Βίβλος» (Beige Book), προσθέτοντας πως η εικόνα στην αγορά εργασίας βελτιώνεται ενώ ο πληθωρισμός εξακολουθεί να υποχωρεί.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως οι επενδυτές ένιωσαν... ψυχρολουσία με το «τρενάκι του τρόμου» της αμερικανικής τράπεζας New York Community Bancorp, η οποία προχώρησε σε άντληση κεφαλαίων 1 δισ. δολαρίων και αλλαγές στη σύνθεση του Διοικητικού της Συμβουλίου, με αποτέλεσμα να βάλει «φρένο» στην κατρακύλα της μετοχής της καθώς από τη «βουτιά» έως και 42%, ενισχύθηκε 14% μέχρι να ανασταλούν οι συναλλαγές. Ο λόγος για το roller coaster της αμερικανικής τράπεζας οφείλεται στις έντονες ανησυχίες σχετικά με την έκθεσή της στο εμπορικό real estate, με αποτέλεσμα όπως είναι φυσικό, ο εφιάλτης για ένα νέο ξέσπασμα τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ με ντόμινο καταρρεύσεων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να επανέρχεται στο προσκήνιο.

Mάκρο

Στο πεδίο των «μάκρο», αύξηση, ελαφρώς μικρότερη από το αναμενόμενο κατέγραψε η δημιουργία ιδιωτικών θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο. Οι εταιρείες πρόσθεσαν 140.000 θέσεις για τον μήνα, μια αύξηση από το αναθεωρημένο προς τα πάνω νούμερο των 111.000 του Ιανουαρίου, αλλά λίγο χαμηλότερα από την εκτίμηση του Dow Jones που «έβλεπε» 150.000. Πολλοί ήταν οι τομείς που συνεισέφεραν στην αύξηση των θέσεων εργασίας, με εκείνους της αναψυχής και της φιλοξενίας να προσθέτουν 41.000 θέσεις και εκείνου των κατασκευών άλλες 28.000. Το εμπόριο, οι μεταφορές και οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας πρόσθεσαν 24.000, της χρηματοδότησης 17.000 και οι λοιπές υπηρεσίες 14.000.

Εμπορεύματα

Στο μέτωπο των commodities, ο χρυσός σημείωσε νέο ρεκόρ στο 4ο διαδοχικό ιστορικό υψηλό του, ενώ και άλλα πολύτιμα μέταλλα πέτυχαν επίσης μεγάλα κέρδη, μετά τις δηλώσεις Πάουελ. Αναλυτικότερα, ο χρυσός παράδοσης Απριλίου ενισχύθηκε 0,3% στα 2.147,60 δολάρια η ουγγιά στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Στην spot αγορά, οι τιμές του χρυσού ενισχύθηκαν περίπου κατά 0,6% στα 2.139,39 δολάρια η ουγγιά, αγγίζοντας το ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών, των 2.148,99 δολ. η ουγγιά. Tο παλλάδιο «έσπασε» το «φράγμα» των 1.000 δολαρίων ανά ουγγιά σημειώνοντας ράλι 10,4%, φθάνοντας σε υψηλό από τις αρχές Ιανουαρίου, ενώ το ασήμι κέρδισε 1,2% στα 23,97 δολάρια η ουγγιά και η πλατίνα εκτινάχθηκε 2,4% στα 901,85 δολάρια ανά ουγγιά με τον χαλκό να ισχυροποιείται κατά 1%.

Το πετρέλαιο επέστρεψε στα κέρδη την Τετάρτη, αφού η Σαουδική Αραβία αύξησε τις τιμές του αργού που πουλά στην Ασία, τη μεγαλύτερη αγορά της, ενώ ο «μαύρος χρυσός» άντλησε πρόσθετη ώθηση μετά τα επίσημα στοιχεία που έδειξαν ότι τα αποθέματα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο την περασμένη εβδομάδα και τα σχόλια του προέδρου της Fed. Ειδικότερα, το αργό West Texas Intermediate παράδοσης Απριλίου ενισχύθηκε 1,3% στα 79,13 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το Brent παράδοσης Μαΐου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, σημείωσε άνοδο 1,1%, για να διαμορφωθεί στα 82,96 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Η βενζίνη παράδοσης Απριλίου κέρδισε 0,8% στα 2,554 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης Απριλίου σκαρφάλωσε 2,2% στα 2,663 δολάρια το γαλόνι. Τέλος, το φυσικό αέριο παράδοσης Απριλίου υποχώρησε 1,4% στα 1,929 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δεν «τρίτωσε» το... κακό στις ευρωαγορές

Μασκ: Δεν θα χρηματοδοτήσω κανέναν υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ

Υψηλότερα το Χρηματιστήριο με «οδηγό» τις τράπεζες

gazzetta
gazzetta reader insider insider