Ευρωαγορές: Κινήθηκαν ανοδικά καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχωρεί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Κινήθηκαν ανοδικά καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχωρεί
Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές το νέο μήνα διαπραγμάτευσης, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή το νέο μήνα διαπραγμάτευσης μετά τον κερδοφόρο Φεβρουάριο, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός κατέγραψε μικρή μείωση στο 2,6% τον Φεβρουάριο από 2,8% που ήταν τον Ιανουάριο.. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι η μείωση θα ήταν της τάξης του 2,5%.

Ο Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,61% στις 497 μονάδες, με τις μετοχές τεχνολογίας να προσθέτουν 1,4% και να ηγούνται των κερδών, ενώ εκείνες του ασφαλιστικού κλάδου υποχώρησαν 0,6%. Ο Euro Stoxx 50 κέρδισε 0,33% στις 4.894 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο DAX στην Φρανκφούρτη σημείωσε κέρδη 0,33 στις 17.736 ενώ ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε άνοδο 0,09% στις 7.934 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 κέρδισε 0,70% στις 7.683 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο διαμορφώθηκε στις 32.928 μονάδες με 1,07% και ο ισπανικός IBEX 35 με κέρδη 0,65% έκλεισε τις 10.066 μονάδες.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, η μετοχή της Daimler κατέκτησε νέο ιστορικό υψηλό την Παρασκευή, κάνοντας άλμα άνω του 17%, μετά την ανακοίνωση κερδών-ρεκόρ το 2023 και προγράμματος επαναγοράς μετοχών αξίας 2 δισ. ευρώ.

Διψήφια κέρδη κατέγραψαν επίσης οι μετοχές των Grifols και ITV, άνω του 18% και άνω του 14% αντίστοιχα, μετά την ανακοίνωση ισχυρών αποτελεσμάτων. Η ισπανική φαρμακευτική ανέφερε πως αναμένει να υπερδιπλασιάσει την ταμειακή λειτουργική ροή το 2024, ενώ η βρετανική εταιρεία media ανακοίνωσε πως θα πουλήσει το 50% της streaming υπηρεσίας της, την Britbox International στα BBC Studios για 255 εκατ. λίρες.

Περίπου οι μισές ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ανακοινώσει μεγέθη τριμήνου που δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις προσδοκίες των αναλυτών, παρότι οι προσδοκίες ήταν ήδη χαμηλές, σχολιάζουν αναλυτές στο CNBC, προβλέποντας ότι η περιοχή θα συνεχίσει να δοκιμάζεται εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων

Τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώνει τα επιτόκια όπως αναφέρει την Παρασκευή η Goldman Sachs, μετά τα στοιχεία που έδειξαν πως ο πληθωρισμός στην περιοχή ήταν ελαφρώς πιο ανεβασμένος από το αναμενόμενο. Οι αναλυτές της Wall Street είχαν νωρίτερα προβλέψει πως η ΕΚΤ θα ξεκινήσει τις μειώσεις τον Απρίλιο. Η Goldman πλέον αναμένει πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε πέντε μειώσεις των 25 μονάδων βάσης, μία λιγότερη από τις έξι που ανέφερε σε προηγούμενη εκτίμηση.

Επίσης, έρευνα του Bloomberg έδειξε πως οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η πρόωρη μείωση των επιτοκίων θα ήταν χειρότερο λάθος για την ΕΚΤ από ό,τι μια καθυστερημένη αντίδραση. Σχεδόν τα 2/3 των ερωτηθέντων διαμηνύουν ότι μια βιαστική κίνηση για την αντιστροφή του καταιγισμού που έφεραν οι ραγδαίες αυξήσεις επιτοκίων για την τιθάσευση της πληθωριστικής λαίλαπας, θα εγκυμονούσε μεγαλύτερους κινδύνους από την στάση αναμονής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider