Ευρωαγορές: Μικρά κέρδη για τον Stoxx 600 με φόντο τον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Μικρά κέρδη για τον Stoxx 600 με φόντο τον πληθωρισμό
Οι επενδυτές αξιολόγησαν στοιχεία για τον πληθωρισμό τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Γηραιά Ήπειρο.

Ήπια άνοδος για τον Stoxx 600 και μεικτά πρόσημα στους επιμέρους δείκτες καταγράφηκαν στις ευρωαγορές την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν στοιχεία για τον πληθωρισμό τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Γηραιά Ήπειρο.

Ο Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,13% στις 495,20 μονάδες, συνεχίζοντας τις υποτονικές κινήσεις της εβδομάδας ενώ ο Euro Stoxx 50 έχασε 0,10% στις 4.878 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο DAX στην Φρανκφούρτη σημείωσε κέρδη 0,40% στις 17.670 ενώ ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε πτώση 0,34% στις 7.927 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 κέρδισε 0,06% στις 7.629 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο διαμορφώθηκε στις 32.568 μονάδες με -0,15% και ο ισπανικός IBEX 35 με -0,71% έκλεισε τις 9.997 μονάδες.

Στα ταμπλό, η μετοχή της ιδιοκτήτριας της Budweiser, της μεγαλύτερης ζυθοποιίας στον κόσμο, υποχώρησε 3,8% αφού εκδόθηκε guidance για τα κέρδη και τα έσοδα για ολόκληρο το έτος.

Μάκρο

Επιβραδύνθηκε ο γερμανικός πληθωρισμός τον Φεβρουάριο, τροφοδοτώντας τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια γύρω στα μέσα του έτους.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 2,7% σε σχέση με πέρυσι - από 3,1% τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία. Αυτό είναι ακριβώς σύμφωνα με τις προσδοκίες των οικονομολόγων.

Τα στοιχεία σε ομοσπονδιακό επίπεδο νωρίτερα την ίδια ημέρα υποδηλώνουν ότι ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αφαιρεί ασταθείς συνιστώσες όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, μπορεί να παρέμεινε σταθερός τον Φεβρουάριο.

Ο πληθωρισμός στην Γαλλία έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2021, αναζωπυρώνοντας τις συζητήσεις για το χρόνο κατά τον οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αποφασίσει να μειώσει τα επιτόκια.

Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της Γαλλίας (Insee) ο πληθωρισμός στη χώρα τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στο 3,1% σε ετήσια βάση από αύξηση 3,4% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Αναλυτές που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 3%.

Την ίδια στιγμή, με ρυθμό 2,8% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στην Ισπανία τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE) την Πέμπτη. Τον Ιανουάριο, ο πληθωρισμός στην Ισπανία είχε τρέξει με ρυθμό 3,4% σε ετήσια βάση.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν διαμόρφωση του δείκτη ελαφρώς χαμηλότερα, στο 2,7%.

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια, διαμορφώθηκε στο 3,4%, σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο.

Παράλληλα, αμετάβλητο στο 5,9% παρέμεινε το ποσοστό ανεργίας στην Γερμανία τον Φεβρουάριο, υποδεικνύοντας ότι παρά την επιβράδυνση της οικονομίας η αγορά εργασίας της χώρας συνεχίζει να είναι ανθεκτική.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης (FEA), το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε για 3ο συνεχή μήνα στα επίπεδα του 5,9%, όπως τον Ιανουάριο και τον Δεκέμβριο, τη στιγμή που αναλυτές σε έρευνα της Wall Street Journal ανέμεναν μία μέτρηση στο 5,8%.

Ταυτόχρονα, ο αριθμός αιτήσεων ανεργίας αυξήθηκε κατά 11.000 τον Φεβρουάριο, σε προσαρμοσμένη εποχικά βάση, υπερβαίνοντας οριακά τις προβλέψεις των ερευνητών που ανέμεναν 10.000 νέες αιτήσεις ανεργίας. Σε ετήσια βάση, οι καταγεγραμμένες κενές θέσεις εργασίας είναι 706.000 μειωμένες κατά 72.000.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα δεδομένα του ΔΚΤ για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες (ο αγαπημένος δείκτης μέτρησης του πληθωρισμού από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ) για τον Ιανουάριο αναμένεται και θα παρακολουθηθούν στενά τόσο από τους επενδυτές όσο και από τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής, καθώς θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το χρονοδιάγραμμα για τις επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων της Fed.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Ενημέρωση για την υποβολή δήλωσης πλοίων Α΄ κατηγορίας

Tο 76% των Γάλλων είναι κατά της αποστολής γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία

Ακρίβεια: Πρεμιέρα αύριο για τα νέα κυβερνητικά μέτρα – Οι μειώσεις των τιμών στα ράφια των super market

gazzetta
gazzetta reader insider insider