Γαλλία: Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβρη του 2021 ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλία: Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβρη του 2021 ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο
Ο πληθωρισμός στην Γαλλία έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2021, αναζωπυρώνοντας τις συζητήσεις για το πότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB) θα αποφασίσει να μειώσει τα επιτόκια.

Ο πληθωρισμός στην Γαλλία έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2021, αναζωπυρώνοντας τις συζητήσεις για το χρόνο κατά τον οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αποφασίσει να μειώσει τα επιτόκια.

Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της Γαλλίας (Insee) ο πληθωρισμός στη χώρα τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στο 3,1% σε ετήσια βάση από αύξηση 3,4% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 3%.

Ο πληθωρισμός στον κλάδο της ενέργειας διαμορφώθηκε στο 4,4% τον Φεβρουάριο από 1,9% τον Ιανουάριο, ενώ οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 3,6% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, έναντι αύξησης 5,7% τον Ιανουάριο.

Στις υπηρεσίες ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,1% τον Φεβρουάριο από 3,2% τον Ιανουάριο, ενώ στα καταναλωτικά αγαθά σημείωσε επίσης αποκλιμάκωση με τιμές να αυξάνονται κατά 0,3% σε ετήσια βάση από 0,7% τον προηγούμενο μήνα.

Σημειώνεται πως την Παρασκευή η Eurostat αναμένεται να ανακοινώσει τις μετρήσεις για τον πληθωρισμό για το σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης, με τους αναλυτές να προβλέπουν αποκλιμάκωση στο 2,5% από 2,8% τον Ιανουάριο.

Η υποχώρηση στο επιθυμητό 2% έρχεται όλο και πιο κοντά όσο παρατηρείται μείωση στις τιμές ενέργειας και η ευρωπαϊκή οικονομία να «λιμνάζει». Παρ' όλα αυτά Γερμανοί αναλυτές εφιστούν την προσοχή προς αποφυγή βιαστικών κινήσεων και πρόωρης «χαλάρωσης» της οικονομικής πολιτικής, υπό τον φόβο νέων πιέσεων. Αυτό που τους απασχολεί περισσότερο είναι οι μισθοί, παρ' όλα αυτά το τοπίο θα ξεκαθαρίσει στην συνάντηση του Ιουνίου.

Ισπανία: Στο 2,8% επιβράδυνε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο

Με ρυθμό 2,8% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στην Ισπανία τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE) την Πέμπτη. Τον Ιανουάριο, ο πληθωρισμός στην Ισπανία είχε τρέξει με ρυθμό 3,4% σε ετήσια βάση.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν διαμόρφωση του δείκτη ελαφρώς χαμηλότερα, στο 2,7%.

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια, διαμορφώθηκε στο 3,4%, σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακρίβεια: Μειώσεις τιμών έως και 15% σε σημαντικές κατηγορίες αγαθών από 1η Μαρτίου

Αυγενάκης: Υιοθετήθηκε από τις χώρες μέλη του ΕΛΚ η ελληνική πρόταση για βελτιώσεις στη νέα ΚΑΠ

Entersoft: Χρονιά έντονης ανάπτυξης το 2023 με +28% στα έσοδα και +33% στα EBITDA

gazzetta
gazzetta reader insider insider