Ήπιες απώλειες Wall Street και διόρθωση πριν τα κρίσιμα «μάκρο»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ήπιες απώλειες Wall Street και διόρθωση πριν τα κρίσιμα «μάκρο»
Ο Dow Jones υποχώρησε 0,16% στις 39.069 μονάδες, ο S&P 500 διολίσθησε 0,38% στις 5.069 μονάδες και ο Nasdaq απώλεσε 0,13% στις 15.976 μονάδες.

Περιορισμένες απώλειες κατέγραψε η Wall Street τη Δευτέρα, τερματίζοντας το τριήμερο ανοδικό της σερί με τον S&P 500 να «απαγκιστρώνεται» από το ιστορικό υψηλό που σκαρφάλωσε την περασμένη Παρασκευή καθώς οι επενδυτές αναμένουν την τρέχουσα εβδομάδα, κρίσιμα στοιχεία που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το χρονοδιάγραμμα για τις πολυαναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων από την Fed.

Ειδικότερα, θα δουν το φως της δημοσιότητας η πρώτη αναθεώρηση του αμερικανικού ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο του 2023 την Τετάρτη, αλλά και ο... αγαπημένος δεικτης της Fed για τον πληθωρισμό, που αφορά τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες (PCE), την Πέμπτη.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Dow Jones έχασε 0,16% στις 39.069 μονάδες, ο S&P 500 διολίσθησε 0,38% στις 5.069 μονάδες και ο Nasdaq απώλεσε 0,13% στις 15.976 μονάδες. Στα ταμπλό, το «ορόσημο» της ημέρας ήταν η εισαγωγή της Amazon στις blue chips του Dow Jones αντικαθιστώντας την Wallgreens, με την μετοχή της στην πρεμιέρα της στον βιομηχανικό δείκτη να αποδυναμώνεται 0,15% ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων ενισχύθηκαν, μεταφέροντας νέες πιέσεις στην αγορά μετοχών, με το 10ετές να αναρριχείται κατά περίπου 4 μονάδες βάσης στο 4,301%.

Οι μετοχές μπαίνουν στην τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου με υψηλό ρυθμό, αφού οι κύριοι δείκτες πέτυχαν ρεκόρ και κατέγραψαν εβδομαδιαία άνοδο με τη βοήθεια των κερδών της Nvidia. Ο Dow έκλεισε σε υψηλό όλων των εποχών, ο S&P «έσπασε» τις 5.100 μονάδες για πρώτη φορά και ο Nasdaq άγγιξε υψηλό 52 εβδομάδων στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Οι επενδυτές παρακολουθούν τώρα εάν η δυναμική της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να διαρκέσει καθώς οι οικονομικοί και οι πληθωριστικοί κίνδυνοι παραμένουν. Έχοντας αυτό κατά νου, προσβλέπουν επίσης στον μηνιαίο δείκτη τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης, που αναμένεται να κυκλοφορήσει την Πέμπτη.

Προς το παρόν, το ράλι που βασίζεται στην ΑΙ φαίνεται βιώσιμο, σύμφωνα με τον Άλεξ ΜακΓκραθ, επικεφαλής επενδύσεων στην NorthEnd Private Wealth. «Η Nvidia και πολλές άλλες εταιρείες ημιαγωγών φαίνεται να έχουν πιστέψει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συνεχίσει να τροφοδοτεί αυτό το ράλι», επεσήμανε.

Η στροφή των επενδυτών προς τις μετοχές έχει βρει στήριγμα στην καλύτερη από το αναμενόμενο σεζόν κερδών, σύμφωνα με τον επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Oppenheimer, Τζον Στόλτζφους. «Αυτό συμβαίνει ακόμα και όταν οι αγορές πρέπει να χωνέψουν την πιθανότητα ότι η Fed θα παραμείνει σε μεγάλη επαγρύπνηση όσον αφορά τον επίμονο πληθωρισμό και θα αργήσει να εξετάσει εάν, πότε και κατά πόσο θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια φέτος» πρόσθεσε.

Επιχειρηματικά νέα

«Άλμα» κοντά σε αξία κεφαλαιοποίησης ενός τρισ. δολαρίων, έκανε την Δευτέρα η Berkshire Hathaway. Ο όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων του Γουόρεν Μπάφετ ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη 8,48 δισ. δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο, έναντι 6,63 δισ. δολαρίων για την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, βοηθούμενα από την αύξηση των κερδών από ασφαλιστικές συμβάσεις και των εσόδων από επενδύσεις εν μέσω υψηλότερων επιτοκίων και ηπιότερων συνθηκών. Το απόθεμα της Berkshire εκτινάχθηκε σε ρεκόρ στα 167,6 δισ. δολάρια, καθώς ο όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων αγωνιζόταν να βρει συμφωνίες σε ελκυστικές αποτιμήσεις. Ο Μπάφετ ανέφερε στην ετήσια επιστολή του για τους μετόχους ότι υπήρχε έλλειψη ουσιαστικών συμφωνιών που θα έδιναν στην εταιρεία μια ευκαιρία για «εκπληκτική απόδοση».

Εμπορεύματα

Κέρδη κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα βρίσκοντας στήριγμα στην υποχώρηση της παραγωγής στα αμερικανικά διυλιστήρια και τις εντεινόμενες διαταραχές στις παγκόσμιες μεταφορές. Αναλυτικότερα, το αμερικανικό αργό WTI ενισχύθηκε 1,4% για να διαμορφωθεί στα 77,58 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το Brent κέρδισε 1,1% στα 82.53 δολ. το βαρέλι.

Aπώλειες κατέγραψε ο χρυσός τη Δευτέρα, καθώς το ενδιαφέρον της αγοράς μετατοπίστηκε στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που αναμένονται αυτή την εβδομάδα και θα επηρεάσουν το χρονοδιάγραμμα των περικοπών επιτοκίων της Fed. Ο χρυσός spot υποχώρησε κατά 0,3% στα 2.028,99 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα futures απώλεσαν 0,5% στα 2.038,40 δολάρια. Το ασήμι spot διολίσθησε 1,8% στα 22,52 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο αποδυναμώθηκε 2,6% στα 945,65 δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: Η στάση αναμονής για τον πληθωρισμό έφερε ήπια πτώση

Επενδυτική ανομβρία στο Χρηματιστήριο - Νέες απώλειες στις τράπεζες

Iσχυροί μακροπρόθεσμοι επενδυτές oι ελληνικές ασφαλιστικές - Χαρτοφυλάκιο 17,4 δισ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider