Ηχηρό rebound στην Wall Street μετά την απογοήτευση από Fed - Πάουελ με ενθουσιασμό για τις Big Tech

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ηχηρό rebound στην Wall Street μετά την απογοήτευση από Fed - Πάουελ με ενθουσιασμό για τις Big Tech
O Dow Jones ενισχύθηκε 0,97% στις 38.519 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 1,25% στις 4.906 μονάδες και ο Nasdaq ισχυροποιήθηκε 1,30% στις 15.361 μονάδες.

Ξέσπασμα ανόδου μετά την ψυχρολουσία από Fed και Τζερόμ Πάουελ καταγράφηκε στην Wall Street, με τους traders να προσπαθούν να διαγράψουν από την μνήμη τους την χθεσινή ημέρα που αποτέλεσε την χειρότερη και για τους 3 δείκτες εδώ και πολλούς μήνες. Οι επενδυτές... προχωρούν παρακάτω, γνωρίζοντας πως παρά την 4η διαδοχική παύση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, μια μείωση των επιτοκίων από τον Μάρτιο είναι αδύνατη.

Η χθεσινή απογοήτευση, έδωσε την θέση της στον ενθουσιασμό για τις ανακοινώσεις των 3 big tech από τις Magnificent 7 (Amazon, Meta και Apple), μετά το καμπανάκι της Wall Street με τον Dow Jones να ενισχύεται 0,97% στις 38.519 μονάδες, τον S&P 500 να κερδίζει 1,25% στις 4.906 μονάδες και τον Nasdaq να ισχυροποιείται 1,30% στις 15.361 μονάδες. Η μετοχή της Apple σημείωσε άνοδο άνω του 1%, βοηθώντας στο ράλι του S&P 500, ενώ οι μετοχές των Amazon και Μeta έκαναν άλμα 2%.

Υπενθυμίζεται πως η χθεσινή συνεδρίαση ήταν η χειρότερη για το 2024 και στους 3 δείκτες. Μάλιστα, ο Dow Jones σημείωσε την πιο αδύναμη επίδοσή του (-0,82%) από τον Δεκέμβριο, ο S&P 500 από τον Σεπτέμβριο (-1,61%) και ο Nasdaq (-2,23%) από τον Οκτώβριο. Ωστόσο, έκλεισαν τον Ιανουάριο με θετικό πρόσημο: Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,6%, ενώ ο Dow ενισχύθηκε 1,2% και ο Nasdaq κέρδισε 1%.

«Με βάση τη σημερινή συνάντηση, θα σας έλεγα ότι δεν νομίζω ότι είναι πιθανό η επιτροπή να φτάσει σε ένα επίπεδο εμπιστοσύνης μέχρι τη συνεδρίαση του Μαρτίου για να προσδιορίσει ότι ο Μάρτιος είναι η ώρα να γίνει αυτό. Αλλά αυτό πρέπει να φανεί» δήλωσε ο πρόεδρος της Fed κατά τη Συνέντευξη Τύπου, μετά τη διήμερη συνεδρίαση της FOMC για τη νομισματική πολιτική και το 4ο pause στα επιτόκια, πυροδοτώντας sell off στα ταμπλό.

Προειδοποίησε ότι ο δρόμος που απομένει παραμένει αβέβαιος και ταυτόχρονα κατέδειξε τη σημασία που έχει μια ισχυρή αγορά εργασίας για την οικονομία και τις επόμενες κινήσεις της νομισματικής πολιτικής. «Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός, η συνεχιζόμενη πρόοδος για τη καταπολέμησή του δεν είναι εξασφαλισμένη και η πορεία προς τα εμπρός είναι αβέβαιη», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Οι traders «ξεκοκκάλισαν» την ανακοίνωση της Fed για ενδείξεις σχετικά με το πότε η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Ο Πάουελ φαίνεται ότι προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση στις αγορές, αποκλείοντας την περικοπή τον Μάρτιο, σημειώνοντας ότι απαιτούνται περαιτέρω ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Μάλιστα, σε μια ένδειξη ότι οι αξιωματούχοι δεν βιάζονται να μειώσουν τα επιτόκια, η FOMC διαμηνύει ακόμα ότι «δεν αναμένει ότι θα είναι κατάλληλο να μειώσει το εύρος των επιτοκίων έως ότου έχει αναπτύξει αρκετή εμπιστοσύνη πως ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς την κατεύθυνση του 2%», κάτι που αποτελεί και την φράση - κλειδί για τα επόμενα βήματα άσκησης της νομισματικής πολιτικής. Ειδικότερα, ξεκαθαρίζεται σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχουν ακόμη σχέδια για μείωση των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός εξακολουθεί να υπερβαίνει το όριο που έχει τεθεί από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. «Η Επιτροπή κρίνει ότι τα ρίσκα για την επίτευξη των στόχων για την απασχόληση και τον πληθωρισμό κινούνται προς μια πιο ισορροπημένη κατάσταση» τονίζεται στην ανακοίνωση, ενώ συμπληρώνεται πως «κατά την εξέταση προσαρμογών στο επίπεδο των επιτοκίων, η Επιτροπή θα αξιολογήσει προσεκτικά τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία, την εξέλιξη του outlook και την "διελκυστίνδα" των ρίσκων», προειδοποιώντας όμως πως οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν αβέβαιες, όπως και τα ρίσκα που μπορεί να πυροδοτήσουν εκ νέου τον πληθωρισμό.

Στα ταμπλό, η μετοχή της Qualcomm διολισθαίνει 4% ακόμη και μετά την ανακοίνωση των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις κερδών και εσόδων.

Μάκρο

Στο «μέτωπο» των μάκρο, σε υψηλό σχεδόν τριών μηνών των 224.000 αυξήθηκε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας στα τέλη Ιανουαρίου, πιθανώς ένδειξη κάποιας χαλάρωσης σε μια ισχυρή αγορά εργασίας. Οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας αυξήθηκαν κατά 9.000 το επταήμερο που έληξε στις 27 Ιανουαρίου από 215.000 την προηγούμενη εβδομάδα, με βάση εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία. Οι νέες αιτήσεις ανεργίας αρχίζουν να γίνονται και πάλι πιο φυσιολογικές μετά τις συνήθεις διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου που εκτείνεται την Ημέρα των Ευχαριστιών μέχρι την Ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Ενώ εξακολουθούν να εμφανίζουν μια εκπληκτικά ανθεκτική αγορά εργασίας που χαρακτηρίζεται από χαμηλές απολύσεις και χαμηλή ανεργία, οι νέες αιτήσεις φαίνεται να έχουν αυξηθεί κατά το νέο έτος. Οι επιχειρήσεις προσλαμβάνουν με βραδύτερο ρυθμό σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά εξακολουθούν να προσλαμβάνουν. Είναι επίσης απρόθυμοι να απολύσουν εργαζομένους λόγω της περιορισμένης προσφοράς εργασίας και της σταθερά αναπτυσσόμενης οικονομίας. Η αγορά εργασίας θα μπορούσε να λάβει ώθηση αργότερα μέσα στο έτος, εάν η Fed μειώσει τα επιτόκια όπως ευρέως αναμενόταν. Αυτό που είναι ασαφές είναι εάν οι μισθοί θα άρχιζαν να αυξάνονται πιο γρήγορα σύμφωνα με αυτό το σενάριο και να περιπλέκουν τη δουλειά της Fed να τιθασεύσει πλήρως τον πληθωρισμό.

Εμπορεύματα

Ανοδικά κινήθηκε για 4η σερί συνεδρίαση ο χρυσός, στον απόηχο της ανακοίνωσης της Fed που διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, σε συνδυασμό με την αύξηση των ανέργων, με τα βλέμματα της αγοράς να στρέφονται σε περισσότερα μακροοικονομικά στοιχεία που θα δουν το «φως» της δημοσιότητας τα επόμενα 24ωρα. Ο χρυσός spot σημείωσε άνοδο 1,1% στα 2.060,32 δολάρια ανά ουγγιά, κάνοντας το «πράσινο 4x4» στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 3 Ιανουαρίου. Τα αμερικανικά futures ενισχύθηκαν 0,5%, στα 2.077,90 δολάρια. Το ασήμι spot κέρδισε 1,1% στα 23,17 δολάρια ανά ουγγιά, η πλατίνα υποχώρησε 0,5% στα 913,66 δολάρια και το παλλάδιο διολίσθησε 0,8% στα 969,30 δολάρια.

Μεγάλη υποχώρηση σημείωσε η τιμή πετρελαίου την Τετάρτη, μία μέρα μετά τις ανακοινώσεις Πάουελ και την απόφαση της Fed να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, τις φήμες για ενδεχόμενη εκεχειρία στη Μέση Ανατολή και τις εκτιμήσεις αναλυτών ότι η Κίνα θα έχει ανάπτυξη 4,9%, οι τιμές του μαύρου χρυσού υποχώρησαν. Ειδικότερα, το αμερικανικό αργό WTI παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε κατά 2,03 δολάρια ή 2,7%, για να διαμορφωθεί στα 73,82 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 19 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data. Το αργό Brent έχασε 1,85 δολάρια ή 2,3%, στα 78,70 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, επίσης το χαμηλότερο επίπεδο από τις 19 Ιανουαρίου.
Η βενζίνη παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε κατά 1,6% στα 2,19 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε κατά 2,6% στα 2,71 δολάρια το γαλόνι. Το φυσικό αέριο παράδοσης Μαρτίου διαμορφώθηκε στα 2,05 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 2,4%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απώλειες και τραπεζικές πιέσεις στις ευρωαγορές

Με «σούπερ» τράπεζες σε νέα υψηλά το Χρηματιστήριο - Πάνω από τις 1.200 ο τραπεζικός δείκτης

To «καμπανάκι» Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ) για Fed και επιτόκια

gazzetta
gazzetta reader insider insider