Οι φήμες για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή έριξαν το πετρέλαιο σε χαμηλό 2 εβδομάδων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι φήμες για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή έριξαν το πετρέλαιο σε χαμηλό 2 εβδομάδων
Στο χαμηλότερο σημείο εδώ και δύο βδομάδες το πετρέλαιο.

Μεγάλη υποχώρηση σημείωσε η τιμή πετρελαίου την Τετάρτη, μία μέρα μετά τις ανακοινώσεις Πάουελ και την απόφαση της Fed να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, τις φήμες για ενδεχόμενη εκεχειρία στη Μέση Ανατολή και τις εκτιμήσεις αναλυτών ότι η Κίνα θα έχει ανάπτυξη 4,9%, οι τιμές του μαύρου χρυσού υποχώρησαν.

Ειδικότερα, το αμερικανικό αργό WTI παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε κατά 2,03 δολάρια ή 2,7%, για να διαμορφωθεί στα 73,82 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 19 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.
Το αργό Brent έχασε 1,85 δολάρια ή 2,3%, στα 78,70 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, επίσης το χαμηλότερο επίπεδο από τις 19 Ιανουαρίου.
Η βενζίνη παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε κατά 1,6% στα 2,19 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε κατά 2,6% στα 2,71 δολάρια το γαλόνι. Το φυσικό αέριο παράδοσης Μαρτίου διαμορφώθηκε στα 2,05 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 2,4%.

Oι συνθήκες που διαμορφώνουν την αγορά

Οι αρχικές αναφορές για μια ενδεχόμενη συμφωνία κατάπαυσης πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς προκάλεσαν μεγάλη πτώση στις τιμές του πετρελαίου, στη συνέχεια επικράτησε η είδηση ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες. «Μοιάζει με την περίπτωση που κάποιος πουλάει τη φήμη κι αγοράζει τη διάψευση», σχολίασε ο Michael Lynch, πρόεδρος της Strategic Energy and Economic Research.

Μια πραγματική κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα «έφερνε μεγάλη ανακούφιση στις ταραγμένες ναυτιλιακές γραμμές» στην περιοχή, δήλωσε ο Manish Raj, διευθύνων σύμβουλος της Velandera Energy Partners. Όταν η σκόνη καταλαγιάσει, το πετρέλαιο πιθανότατα «θα επιστρέψει στις συναλλαγές με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη και όχι με βάση τις φήμες για τη Μέση Ανατολή», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή οι επενδυτές προετοιμάζονται και για την απάντηση των ΗΠΑ στην επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος την προηγούμενη βδομάδα.

Εντωμεταξύ η επιτροπή του ΟΠΕΚ με ανακοίνωσή της σήμερα γνωστοποίησε ότι τα μέλη του ομίλου αποφάσισαν μετά την εξέταση των στοιχείων του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου του 2023 να διατηρήσουν τις περικοπές στην παραγωγή. Η επιτροπή δεν πρότεινε καμία αλλαγή στην απόφαση του ΟΠΕΚ να περικόψει 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από την αγορά αυτό το τρίμηνο.

Τέλος από την άλλη πλευρά του Ειρηνικού, οι εκτιμήσεις της JP Morgan για την Κίνα κατεύνασαν τις ανησυχίε για την οικονομία της Κίνας. Η δεύτερη πιο ισχυρή οικονομία του πλανήτη, παρά τις αντιξοότητες η JP Morgan προβλέπει ανάπτυξη 4,9% φέτος, μετά την απόφαση του Πεκίνου να στηρίξει με νέα μέτρα την αγορά ακινήτων . Υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι η ζήτηση πετρελαίου της Κίνας επιβραδύνεται, σύμφωνα με τη Natasha Kaneva, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής για τα εμπορεύματα στην επενδυτική τράπεζα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Πράσινο 4x4» για τον χρυσό και φλερτ με υψηλό 1 μήνα

Απώλειες και τραπεζικές πιέσεις στις ευρωαγορές

Μητσοτάκης: Κοντά στους αγρότες η κυβέρνηση - Αύριο στη Βουλή θα μιλήσουμε για περαιτέρω ενίσχυση

gazzetta
gazzetta reader insider insider