Ευκαιρίες στα «σκουπίδια» αναζητούν οι traders της αγοράς ομολόγων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευκαιρίες στα «σκουπίδια» αναζητούν οι traders της αγοράς ομολόγων
Ρίσκα, αλλά και υψηλές αποδόσεις σε χρεόγραφα χωρών όπως η Αργεντινή και η Τουρκία. Ακόμα και η Υποσαχάρια Αφρική στο στόχαστρο των επενδυτών.

Οι παγκόσμιοι επενδυτές αυξάνουν τα στοιχήματα σε μερικά από τα πιο επικίνδυνα ομόλογα του κόσμου, πεπεισμένοι ότι το θεαματικό ράλι τους θα συνεχιστεί, καθώς η απειλή της χρεοκοπίας υποχωρεί στις αναδυόμενες αγορές.

Τα κρατικά ομόλογα υψηλής απόδοσης - από την Αργεντινή μέχρι την Τουρκία και τη Ζάμπια - προσελκύουν και πάλι διαχειριστές κεφαλαίων καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αυτών των χωρών υπόσχονται μεταρρυθμίσεις, οι συμφωνίες αναδιάρθρωσης υλοποιούνται και οι κίνδυνοι χρεοκοπίας μειώνονται. Αυτή η στρατηγική αντάμειψε τους επενδυτές σε ομόλογα κατηγορίας «σκουπιδιών» σε αναδυόμενες αγορές με απόδοση 18,5% πέρυσι, σχεδόν τριπλάσια από τις αποδόσεις του κρατικού χρέους ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

«Διατηρούμε θέσεις overweight σε όλο τον χώρο ομολόγων υψηλής απόδοσης σε μια επιλεγμένη ομάδα χωρών - και πιστεύουμε σε αυτές τις ιστορίες δημοσιονομικής εξυγίανσης», δήλωσε ο David Robbins, που επιβλέπει το αμοιβαίο κεφάλαιο χρέους αναδυόμενων αγορών 3,7 δισ. δολαρίων στην TCW. Επιπλέον, ο ίδιος απέκλεισε την πιθανότητα να γίνουμε μάρτυρες κάποιας χρεωκοπίας σε αυτές τις χώρες.

Η TCW είναι μεταξύ εκείνων στη Wall Street - συμπεριλαμβανομένων των Neuberger Berman Group, M&G Investments και PGIM Fixed Income - που βλέπουν μια δυναμική να σχηματίζεται γύρω από το ριψοκίνδυνο χρέος των αναπτυσσόμενων αγορών το 2024. Οι εικασίες ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια φέτος, αναμένεται να κάνει περισσότερο προσιτό τον δανεισμό για πωλητές ομολόγων με χαμηλότερη αξιολόγηση. Και μια πιθανή ήπια προσγείωση της παγκόσμιας οικονομίας φαίνεται να τονώνει την όρεξη για ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

Η πρόσθετη ζήτηση των επενδυτών για ομόλογα «σκουπίδια» από χώρες των αναδυόμενων αγορών, έναντι αμερικανικών ομολόγων, εξακολουθεί να παραμένει πολύ πάνω από το επίπεδο των μέσων του 2021. Για τον επικεφαλής της ομάδας χρέους των αναδυόμενων αγορών της Neuberger, Γκόρκι Ουρκιέτα, εξακολουθεί να υπάρχει «σημαντική ανάκαμψη» στο «σύμπαν των υψηλών αποδόσεων».

Ιστορίες ανατροπής

Σε ορισμένα ομόλογα χαμηλής αξιολόγησης, η δυνατότητα ανόδου υπερβαίνει το παγκόσμιο περιβάλλον για τα επιτόκια, τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη. Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τη νέα κυβέρνηση του Χαβιέρ Μιλέι στην Αργεντινή, ο οποίος έχει υποσχεθεί να απαλλάξει την οικονομία από τον «πόνο» του πληθωρισμού που έχει ξεπεράσει το 211%.

Μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, η χώρα της Νότιας Αμερικής κατάφερε να αποπληρώσει 1,5 δισ. δολάρια σε πληρωμές τόκων σε ομολογιούχους και να συνάψει μια συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που ξεκλειδώνει περίπου 4,7 δισ. δολάρια σε χρηματοδότηση.

«Το ισοζύγιο κινδύνου είναι ακόμα θετικό σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Eamon Agdasi, αναλυτής για το χρέος των αναδυόμενων αγορών στην Grantham Mayo Van Otterloo & Co. «Θα μπορούσαμε, αν τα πράγματα πάνε καλά, να δούμε μια συνεχή καλή απόδοση στην Αργεντινή», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η εταιρεία του συνεχίζει να διατηρεί θέσει overweight στα ομόλογα της Αργεντινής.

Στην Τουρκία, εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν έχει αρχίσει να βαδίζει στον δρόμο της ορθόδοξης δημοσιονομικής πολιτικής, διορίζοντας πρώην τραπεζίτες της Wall Street σε κομβικές θέσεις για την οικονομία. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια της, σε μια κίνηση που οδήγησε την Claudia Calich, επικεφαλής χρέους αναδυόμενων αγορών στην M&G Investments στο Λονδίνο, να αυξήσει την έκθεση στα τουρκικά ομόλογα.

Το τουρκικό χρέος σε δολάρια έδωσε στους επενδυτές κέρδη 18% πέρυσι. Την Παρασκευή, η Moody's Investors Service αύξησε τις προοπτικές για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε θετικές, επικαλούμενη τις αποφασιστικές αλλαγές στην νομισματική πολιτική της χώρας.

«Μετά τις εκλογές του περασμένου έτους, έχουν γίνει μερικές αλλαγές όσον αφορά την οικονομική πολιτική, ιδιαίτερα στην κεντρική τράπεζα», είπε η Calich. «Αυτό έχει προσδώσει αρκετή νέα αξιοπιστία».

Ο Robbins της TCW υπογράμμισε τα κρατικά ομόλογα σε όλη την Υποσαχάρια Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της Αγκόλας, της Νιγηρίας και της Κένυας. Στην Κένυα, το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευτεί να πραγματοποιήσει την τελική πληρωμή τόκων και κεφαλαίου για το ομόλογό του, ύψους 2 δισ. δολαρίων το οποίο λήγει τον Ιούνιο, αποφεύγοντας την αθέτηση της αποπληρωμής του.

Οι διαπραγματεύσεις για το χρέος που βρίσκονται σε εξέλιξη σε χώρες που ήδη τελούν υπό χρεοκοπία, όπως η Ζάμπια και η Γκάνα, θα μπορούσαν επίσης να ξεκλειδώσουν ευκαιρίες, δήλωσε η Cathy Hepworth, επικεφαλής χρέους αναδυόμενων αγορών στην PGIM Fixed Income. Το χρέος και από τα δύο έθνη έχει ελκυστικές αξίες ανάκαμψης, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν οι συνομιλίες για την αναδιάρθρωση, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider