Νέα πολυετή υψηλά στο Χρηματιστήριο - Συνέχεια στο ανοδικό σερί των τραπεζών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα πολυετή υψηλά στο Χρηματιστήριο - Συνέχεια στο ανοδικό σερί των τραπεζών
Ολοταχώς για νέα πολυετή υψηλά το Χρηματιστήριο. Οι μετοχές που βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.

Τελ. ενημέρωση 13:05

Με φόρα και άγριες διαθέσεις δείχνουν πως έχουν έρθει οι «ταύροι» στο Χρηματιστήριο, καθώς το ανοδικό σερί συνεχίζεται, με διάχυση της ρευστότητας σε όλο το ταμπλό βασικούς οδηγούς τις τράπεζες και τα βαριά χαρτιά της αγοράς.

Τόσο οι τέσσερις συστημικές, όσο και τα διυλιστήρια, ο κλάδος των κατασκευών, η ΔΕΗ και φυσικά η Μυτιληναίος ξεχωρίζουν μπαίνοντας δυναμικά στα μεγάλα ξένα «σαλόνια», τραβώντας ολόκληρη την αγορά προς τα πάνω. Βέβαια δε λείπουν και τα παράδοξα με τη Cenergy να κάνει ράλι και να πιάνει το νήμα από το ισχυρό 2023, αλλά τη «βασική» εταιρεία Viohalco να υστερεί γενικότερα απέχοντας αρκετά από τα πολυετή υψηλά. Μάλιστα η κεφαλαιοποίηση της Cenergy βρίσκεται πλέον στα 1,43 δισ. ευρώ και της Viohalco μόλις στα 1,57 δισ. ευρώ. Επιπλέον, αρκετές μετοχές όπως η Lamda, η ΕΛΧΑ, η Fourlis και άλλες είναι άκρως υποτιμημένες με υψηλά περιθώρια ανόδου.

Παράλληλα, μπορεί αρκετοί να επισημαίνουν πως η αγορά βρίσκεται σε υπεραγορασμένα επίπεδα κάτι που μπορεί να συνεπάγεται μια ήπια διόρθωση, αλλά να σημειωθεί πως σε μια τόσο bullish τάση, με ορμή, δύναμη και συνεχής εισχώρηση κεφαλαίων, μια αγορά μπορεί να παραμείνει σε υπεραγορασμένα επίπεδα για αρκετό διάστημα. Η αγορά πιθανώς να κινηθεί άνετα μέχρι τις 1.360 - 1.380 μονάδες, προτούν υπάρξει ένα ήπιο pullback για την αναρρίχηση προς τις 1.420 μονάδες.

Παράλληλα, οι διεθνείς αγορές αρχίζουν να ανεβάζουν ρυθμούς αναμένοντας τα σημερινά νέα από τον πληθωρισμό των ΗΠΑ.

Οι traders θεωρούν με πιθανότητα 69% ότι η Fed θα προβεί σε ένα pivot μειώνοντας τα επιτόκια μέχρι τον Μάρτιο. Αλλά μέχρι στιγμής, οι αξιωματούχοι μιλούσαν γενικά για μεταγενέστερες κινήσεις. Ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης Ουίλιαμς ανέφερε ότι τα επιτόκια ήταν αρκετά περιοριστικά για να φτάσουν τον στόχο του πληθωρισμού 2%, ενώ επανέλαβε την ανάγκη η Fed να διατηρήσει μια περιοριστική στάση για «από κάποιο χρονικό διάστημα». Ενώ σημείωσε τη σημαντική πρόοδο στον πληθωρισμό, πρόσθεσε ότι απέχει ακόμη πολύ από το 2%. Έτσι, ένας ακόμη αξιωματούχος της Fed αποφεύγει κάθε σήμα για επικείμενες μειώσεις των επιτόκιων. Ωστόσο, η Fed θα έχει τρεις ακόμη ανακοινώσεις για τον ΔΤΚ, από σήμερα, πριν από τη συνεδρίαση του Μαρτίου. Άρα τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν ριζικά, όπως αναφέρουν αναλυτές.

Από κυματικής άποψης το insider.gr είχε αναφέρει εξαρχής πως ο Γενικός Δείκτης είναι πολύ κοντά στο να ενεργοποιήσει σε μακροπρόθεσμο γράφημα τον πρώτο σχηματισμό αντιστροφής (double bottom), με την υπέρβαση των 1.379,42 μονάδων (neckline). Επιπρόσθετα, η ενεργοποίηση θα σημάνει και επίσημα την αντιστροφή της τάσης στο Χρηματιστήριο. Συνεπώς εφόσον οι 1.379,42 μονάδες έχουν τόσο μεγάλη σημασία, το πιθανότερο είναι ότι η τιμή να πάει προς τα εκεί και να δοκιμάσει αυτό το σημαντικό επίπεδο. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε, πως το παραπάνω επίπεδο αποτελεί την κορυφή που δημιούργησε τον χαμηλότερο πυθμένα των τελευταίων ετών (420,82 μονάδες), άρα μας δίνει την πληροφορία ότι αποτελεί μια πολύ ισχυρή αντίσταση. Στη περίπτωση υπέρβασης των 1.379,45 μονάδων, θα έχουμε ενεργοποίηση του σχηματισμού και σύμφωνα με τη θεωρία του διπλού πυθμένα, η τιμή θα προσεγγίσει το 200% του Fibonacci, μέσω δύο πιθανών σεναρίων.

Το πρώτο, αφορά την ανοδική διάσπαση των 1.379,45 μονάδων, με τον Γενικό Δείκτη να συνεχίζει σε υψηλότερα επίπεδα, πραγματοποιώντας ένα απίστευτο «ράλι» μέχρι να προσεγγίσει το 200% (2.342 μονάδες). Το δεύτερο πιθανό σενάριο έγκειται, στο να διασπαστεί το επίπεδο των 1.379,45 μονάδων και εν συνέχεια να «συναντήσει» ο Γενικός Δείκτης τον ΚΜΟ 200 στις 1.421 μονάδες, όπου θα λειτουργήσει ως μια ιδιαίτερα ισχυρή αντίσταση, με αποτέλεσμα τη διόρθωση από το 23,6% μέχρι το 38,2% και με την ολοκλήρωση αυτής, να συνεχίσει ανοδικά για το 200%.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,61% στις 1.352,69 μονάδες και νέα ιστορικά υψηλά, από αυτά που πέτυχε στα τέλη Ιουλίου. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,68% στις 3.278,91 μονάδες και ο τραπεζικός υπεραποδίδει με κέρδη 1,53% στις 1.143,66 μονάδες.

Στις τράπεζες, νέα υψηλά πετυχαίνει η ΕΤΕ στο 2,01% και τα 6,91 ευρώ με τη Eurobank στο 1,09% στα 1,718 ευρώ (επίσης νέα υψηλά), την Alpha Bank στο 1,82% και την Πειραιώς στο 0,81%.

Κέρδη επίσης για ΜΟΗ στο 0,65% και τα 24,86 ευρώ πλέον, με τη ΔΕΗ στο 0,73% τη Μυτιληναίος στο 0,32% και τα 37,98 ευρώ και την ΕΕΕ στο 0,11%. Συνέχεια στο ράλι για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 1,57% και τα 14,20 ευρώ, με την ΤΕΝΕΡΓ να ακολουθεί στο 0,74%

Υποαποδίδουν Jumbo, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ ενώ ήπια κατοχύρωση κερδών βγαίνει σε Viohalco, ElvalHalcor. Ήπια ανοδικά η Lamda στα 7,115 ευρώ και η Fourlis στο 0,46%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κρίση στην Ερυθρά: Οι φόβοι για «παγίωση» των υψηλών ναύλων και οι καταγγελίες για κερδοσκοπία

ΕΝΦΙΑ: Πώς θα γίνει η μείωση 10% σε 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider